S.O.S. συνεχίζουν να εκπέμπουν οι υπηρεσίες του Λιμενικού στη Θράκη, οι οποίες μετά και την αναδιάρθρωση που έθεσε σε ισχύ η προηγούμενη κ...
S.O.S. συνεχίζουν να εκπέμπουν οι υπηρεσίες του Λιμενικού στη Θράκη, οι οποίες μετά και την αναδιάρθρωση που έθεσε σε ισχύ η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν υποβαθμιστεί.
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης αναφέρει για την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην περιοχή πως “η αναδιάρθρωση στο Λ.Σ. με την έκδοση του Π.Δ. 81/2014 έφερε μια νέα δομή Υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια, καθορίζοντας νέες αρμοδιότητες στις εναπομείναντες και αναδιαμορφωμένες Υπηρεσίες, επιβαρύνοντας κατά κύριο λόγο το έργο των Κεντρικών Υπηρεσιών (Κεντρικά Λιμεναρχεία), υποβαθμίζοντας αισθητά τις υποταγμένες Υπηρεσίες (Υπολιμεναρχεία σε Λιμενικά τμήματα), η καταργώντας Υπηρεσίες κυρίως Λιμενικούς Σταθμούς.
Βλέποντας λοιπόν την όλη κατάσταση που επικρατεί μετά από δέκα (10) περίπου μήνες εφαρμογής του εν λόγω Π.Δ, μπορεί ο καθένας μας να διαπιστώσει, τις αδυναμίες και τις δυσχέρειες της πρακτικής εφαρμογής του.
Η υπαγωγή δε και η εξ αυτού εξάρτηση των Υπηρεσιών στα νησιά (π.χ. Σαμοθράκη), οι οποίες πριν την αναδιάρθρωση ήταν αυτόνομες Υπηρεσίες (λειτουργούσαν ως Υπολιμεναρχεία – Λιμεναρχεία ενώ τώρα μετατράπηκαν σε Λιμενικά Τμήματα) είναι κάτι που συζητιέται όσο τίποτα άλλο από κάθε συνάδελφο και από κάθε τοπική αρχή, φέροντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και την απαξίωση του Λιμενικού Σώματος στις (ακριτικές η δυσμενούς διαβίωσης) περιοχές αυτές.
Η απόσταση από την Κεντρική Υπηρεσία με τα Λιμενικά Τμήματα για την ηπειρωτική χώρα είναι ένα άλλο αγκάθι όπου κι αυτό δυσφημεί την εικόνα του Λιμενικού Σώματος. Με την πληθώρα των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης λήψης αποφάσεων που μεταφέρθηκαν στις Κεντρικές Υπηρεσίες, υποβαθμίζονται (λόγω σαφών καθυστερήσεων, δυσκολιών μετάβασης των πολιτών, κ.α.) σοβαρά οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, κατάσταση η οποία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το βασικό επιδιωκόμενο, εξαγγελθέν και πολυδιαφημιζόμενο αξίωμα των σχεδιαστών της «Αναδιάρθρωσης» περί της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Είναι θεωρητικά και πρακτικά δύσκολο να ασκείται ορθή-χρηστή διοίκηση από αποστάσεις μεγαλύτερες των εκατό (100) χιλιομέτρων καθώς είναι αδύνατο να έχει ο εκάστοτε Κεντρικός Λιμενάρχης κάθε στιγμή μια πλήρη εικόνα της επικρατούσης κατάστασης και των συνεχώς ευμετάβλητων συνθηκών κατά τη διάρκεια των συμβάντων, σε μια ακτογραμμή που υπερβαίνει τα 200 χιλιόμετρα, εξυπηρετώντας τρείς (03) νομούς και ένα ακριτικό νησί (με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη).
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν σε Λιμενικά Τμήματα είναι ο τόπος επιλογής τους, όπου ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό τόπο όπου υπηρετούν, αλλά στην Κεντρική Υπηρεσία που ανήκουν, παρόλη την εξαιρετικά μεγάλη και ουσιαστικά ανεδαφική ως προς το πνεύμα του νομοθέτη, απόσταση αυτή.
Αναφέροντας όλα τα παραπάνω και ευελπιστώντας σε έναν πιο εξορθολογισμένο επανακαθορισμό των Υπηρεσιών με βάση τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και θέτοντας το ως πρώτο μέλημά μας στο επικείμενο ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να προβούμε όλοι μας σε τοποθετήσεις επ’ αυτού, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε-συζητήσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια