-Τα μάζεψαν και έφυγαν οι Ζαχαροπλάστες από το εγχείρημα εκφράζοντας παράπονα για τη διαδικασία -Διαφορετική θέση εκφράζει ο πρόεδρος το...
-Διαφορετική θέση εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραΐτης
-Δεν έδεσε το γλυκό ανάμεσα σε ΕΒΕ και Σωματείο Ζαχαροπλαστών για τη διαδικασία
Από τη διαδικασία πιστοποίησης της καριόκας ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) απέχουν στο σύνολο τους τα μέλη του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Ξάνθης, εκφράζοντας δημοσίως παράπονα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο όλο εγχείρημα, τονίζοντας πως αυτό δεν έχει τεθεί στις σωστές βάσεις.
Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί ένα από τα πιο γνωστά γλυκά της Ξάνθης ως προϊόν ΠΓΕ και προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρήθηκε να προσεγγιστούν οι επαγγελματίες του είδους ώστε να υποβάλλουν μαζικά τις αιτήσεις τους, να πιστοποιηθούν από την Ε.Ε. και να παράγουν στη συνέχεια την... πιστοποιημένη καριόκα.
Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες είχε ανακοινωθεί πως στην προσπάθεια συμμετέχουν συνολικά 17 επιχειρήσεις της Ξάνθης, κάτι που ωστόσο άλλαξε στην πορεία!
Απέχουν οι ζαχαροπλάστες!
Τελικώς στο εγχείρημα συμμετέχουν μόνο 11 επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ζαχαροπλάστες ή δεν παράγουν αυτή τη στιγμή καριόκες, ενώ κυριολεκτικά λίγο πριν την υποβολή των αιτήσεων 6 επιχειρηματίες τα μάζεψαν και έφυγαν, εκφράζοντας παράπονα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
“Παρά το γεγονός πως αρχικά η πρωτοβουλία ξεκίνησε χωρίς εμάς, και ενημερωθήκαμε στη συνέχεια, εμείς βρεθήκαμε, συζητήσαμε και είπαμε ότι θα στηρίξουμε τη διαδικασία. Προχωρήσαμε μέχρι ενός σημείου μετά όμως δημιουργήθηκαν κάποια θέματα και κάποιοι δεν ήθελαν να συνεχίσουν” αναφέρει ο κ. Αναστάσιος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Ξάνθης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, “όταν πήραμε στα χέρια το συμφωνητικό συμμετοχής που έπρεπε να υπογράψουμε είδαμε κάποια πράγματα που δεν ήταν σύμφωνα με αυτά που θέλαμε και έτσι δεν συμμετείχαμε. Αυτό βέβαια δεν είναι καμία μομφή προς κανέναν συνάδελφο. Εμείς διαφωνούμε όχι με το εγχείρημα, αλλά με τον τρόπο που αυτό εξελίχθηκε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ουρά κανενός, όπως ανέφερε και ένας συνάδελφός”.
Άξιο αναφοράς το γεγονός πως πλέον, από τα 32 μέλη που έχει το Σωματείο των Ζαχαροπλαστών μόλις 3 είναι αυτά που συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποίησης, με τον κ. Μαλαγάρη να επισημαίνει μεταξύ άλλων πως “σε κάποια πράγματα ουσιώδη για εμάς, αγνοηθήκαμε και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε. Για αυτό το εγχείρημα υπάρχουν προοπτικές αλλά πρέπει να μπει σε σωστές βάσεις”.
Στ. Μωραΐτης: “Ενημερώθηκαν όλοι”
Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Μαλαγάρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης σημείωσε, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, πως “από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του Σωματείου αλλά και όσοι δεν είναι μέλη αυτού. Εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, που είναι πολύ σημαντική, κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και καλέσαμε όσους επιθυμούσαν να πάρουν την πιστοποίηση να συμμετάσχουν”.
Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει, πως έγιναν αρκετές επαφές και συζητήσεις για το θέμα, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών εξέφρασε ενστάσεις ως προς τις ποιοτικές προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν. “Εμείς βάλαμε τις υψηλότερες προδιαγραφές γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε την Ευρωπαϊκή αγορά, και γιατί όχι και την παγκόσμια στο μέλλον” υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μωραΐτης, για να συμπληρώσει πως “έγιναν αρκετές συσκέψεις και είναι καταγεγραμμένες. Στην αρχή συγκεντρώθηκαν 17 επιχειρήσεις και όταν ξεκινήσαμε να μαζεύουμε τις υπογραφές για το συμφωνητικό είδαμε ότι προέκυψε κάποιο θέμα και αποχώρησαν”.
Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός πως στο εγχείρημα ήταν ανοιχτό και σε άλλους επαγγελματίες, πέραν από τους Ζαχαροπλάστες, όπως για παράδειγμα τους αρτοποιούς, ο ίδιος διευκρίνισε πως “εμείς δεν θέλαμε να αποκλείσουμε κάποιον. Πρέπει βέβαια κάποιος για να λάβει την τελική πιστοποίηση να έχει πάρει τις σχετικές άδειες και να έχει το εργαστήριο του. Εάν δεν τα έχει αυτά δεν θα λάβει πιστοποίηση στο τέλος”.