GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


25η Μαρτίου 1821, 194 χρόνια μετά..

Δημήτρης Γιαννακούδης Ιστορικός Φυσικά και δεν φτάσαμε στην 25η Μαρτίου του 1821 έτσι ξαφνικά. Μεσολάβησαν πολλοί παράγοντες για να...

Δημήτρης Γιαννακούδης
Ιστορικός
Φυσικά και δεν φτάσαμε στην 25η Μαρτίου του 1821 έτσι ξαφνικά. Μεσολάβησαν πολλοί παράγοντες για να ξεκινήσει ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. 

Το ελληνικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς τα πλοία ταξιδεύουν με ασφάλεια υπό τη ρωσική σημαία χωρίς ανταγωνισμό.. Κοινωνικά και πολιτικά αναδεικνύονται οι Φαναριώτες, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Πολλά νησιά και ορεινές περιοχές είχαν τάσεις αυτοδιοίκησης. Σχηματίζονται λοιπόν οι ομάδες των Φαναριωτών, του ανώτερου κλήρου, των αρματολών, και των εμπόρων.

Για να έρθει όμως και η αφύπνιση ενός λαού και ενός έθνους πρέπει να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του και να βρει συνεκτικά στοιχεία με το παρελθόν του. Δημιουργούνται λοιπόν τα διάφορα ιδεολογικά ρεύματα στον υπόδουλο ελληνισμό. Αυτοκρατορική βυζαντινή ιδέα, ορθοδοξία, σύνδεση με την αρχαιότητα και Γαλλική Επανάσταση συμβάλλουν στην εθνική αφύπνιση. Στην αντίπερα όχθη η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάνει συνέχεια εδάφη, διεξάγει συνεχείς πολέμους με Αυστρία και Ρωσία. Στο εσωτερικό έχει αποσχιστικά κινήματα, τοπικοί άρχοντες έγιναν ισχυροί και ήθελαν να αυτονομηθούν. Οι Ρώσοι ωστόσο υποστήριζαν την υποκίνηση εξεγέρσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους Έλληνες καθώς στόχευαν σε έξοδο στη Μεσόγειο. Έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούν στο ρωσικό στρατό βοηθούσαν την όλη κατάσταση. Στο εξωτερικό πολλοί φιλέλληνες οργανώνονται και δημιουργούνται μυστικές εταιρείες όπως η Φιλική Εταιρεία με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της επανάστασης. Ο Θρακιώτης Αντώνιος Κομιζόπουλος γίνεται το τέταρτο μέλος της Φιλικής Εταιρείας. 

Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές πλέον, επαναστάσεις στο εξωτερικό, εξεγέρσεις στο εσωτερικό τοπικών πασάδων, στήριξη της Ρωσίας. Ορίζεται αρχηγός ο αξιωματικός του ρωσικού στρατού Αλέξανδρος Υψηλάντης, το σχέδιο είναι να ξεκινήσει η επανάσταση από τη Μολδοβλαχία και ταυτόχρονα θα γινόταν αντιπερισπασμός στην Πελοπόννησο όπου είχε φροντίσει ο Παπαφλέσσας. 

Οργανώνεται ο Ιερός Λόχος και πολεμά στη Μολδοβλαχία ανάμεσά τους πολλοί αγωνιστές από τη Θράκη, οι αδερφοί Ξενοκράτη από το Σαμάκοβο, ο Αθανάσιος Μπελιάς και ο Γεώργιος Γιαννακούδης, από τον Έβρο, η Δόμνα Βισβίζη, επονομαζόμενη και «Μπουμπουλίνα» της Θράκης  που μάλιστα διαθέτει και ένα μικρό πλοιάριο. Ο Γιώργος Δημητρίου από την Ξάνθη βρίσκεται στη φρουρά της Ύδρας. Επειδή όμως η Θράκη βρισκόταν κοντά στην Κωνσταντινούπολη δεν μπόρεσε να ανθίσει για πολύ η επανάσταση, γιατί άμεσα θα στελνόταν στρατός. Παρόλο που ο Υψηλάντης δεν πέτυχε, η επανάσταση είχε ξεκινήσει Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, νησιά και Μακεδονίας ξέσπασαν. 

Στις 22 με 23 Μαρτίου οι επαναστάτες εισέρχονται στην Πάτρα και κηρύσσουν την επανάσταση. Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους αγωνιστές. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τίθεται αρχιστράτηγος των επαναστατικών δυνάμεων και τις καθοδηγεί σε μεγάλες νίκες. Στις 25 Μαρτίου είναι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, για αυτό το λόγο ορίζεται συμβολικά η 25η Μαρτίου ως η ημέρα που γιορτάζεται η επέτειος της Επανάστασης του 1821. Δεν έχει σημασία αν το λάβαρο υψώθηκε στις 22 ή στις 25, στην Πάτρα από τον επίσκοπο Γερμανό ή όχι. Η ιστορία δεν γράφεται με τα αν και τις υποθέσεις, γράφεται με τις σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις και την οργάνωση, αρκεί μόνο μια παρότρυνση. 
Δημήτριος Γιαννακούδης
Ιστορικός