-Δρομολογείται η κατάρτιση νέου κανονισμού λειτουργίας για τον χώρο το παζαριού -Παράνομες καταλήψεις χώρου από μικροπωλητές, σκουπίδια...
-Δρομολογείται η κατάρτιση νέου κανονισμού λειτουργίας για τον χώρο το παζαριού
-Παράνομες καταλήψεις χώρου από μικροπωλητές, σκουπίδια και αρρυθμίες τα βασικά προβλήματα
-Το προσεχές διάστημα ξεκινά η διαγράμμιση του χώρου που καταλαμβάνει ο κάθε μικροπωλητής
Λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το παζάρι της Ξάνθης και την εικόνα που αυτό παρουσιάζει επιχειρεί να δώσει ο Δήμος, τόσο με την εφαρμογή των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του παζαριού – αλλά δεν εφαρμόζονται – όσο και με τη θέσπιση ενός νέου κανονισμού που θα αντιμετωπίσει δραστικά τις παθογένειες χρόνων.
Παράνομες καταλήψεις χώρων, αυθαίρετη ανάπτυξη πάγκων, παράνομες πρακτικές αλλά και ένα παζάρι που θυμίζει σκουπιδότοπο σκιαγραφούν την εικόνα των προβλημάτων που αναζητούν λύσεις, τις οποίες – προς το παρόν τουλάχιστον – φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση από τη νέα Δημοτική Αρχή να βρεθούν.
Έρχεται η διαγράμμιση
Σε πρώτο στάδιο ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη λειτουργία του παζαριού κ. Απόστολος Αγκόρτσας σε συνεργασία με τον κ. Χασάν Ογλού Φερντούν, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, ενημέρωσαν τους μικροπωλητές σχετικά με την υποχρέωσή τους να μαζεύουν τα σκουπίδια τους και όχι να τα πετούν κάτω, όπως κάνουν άλλωστε επί σειρά ετών μετατρέποντας τον χώρο σε μια μικρή χωματερή κάθε μεσημέρι Σαββάτου. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα τυπώθηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία διανεμήθηκαν στους ίδιους ενώ σε περίπτωση που δεν προσαρμοστούν με τον κανονισμό θα τους επιβάλλονται οι κατά τον Νόμο κυρώσεις, που ξεκινούν από 150 ευρώ και φτάνουν έως και τα 1.500 ευρώ.
“Υπάρχουν πολλοί στο παζάρι που επεκτείνονται σε βάρος των γειτόνων τους. Ενώ πρέπει δηλαδή κάποιοι να έχουν 8 τετραγωνικά καλύπτουν πάνω από 50, και μάλιστα είναι από τους πρώτους που φωνάζουν” αναφέρει ο κ. Αγκόρτσας, εξηγώντας πως “το παζάρι, πέραν όλων των άλλων είναι μια κορυφαία τουριστική ατραξιόν και θα πρέπει να το φιλάμε σαν τα μάτια μας. Δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξουν τα πράγματα, γιατί στηρίζονται σε αποφάσεις που έχουν παρθεί στο παρελθόν και τα ανάλογα μαγειρέματα που έχουν γίνει. Εμείς τώρα παίρνουμε την κάθε απόφαση σχετικά με το παζάρι και την ξεφυλλίζουμε”.
Στα επόμενα σχέδια του ίδιο για τον χώρο του παζαριού και η διαγράμμιση του χώρου που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε μικροπωλητής ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αυθαιρεσιών. “Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η προμήθεια των χρωμάτων που χρειαζόμαστε και ευελπιστώ ότι με τα 5μηνα θα έχουμε και το προσωπικό για να κάνουμε τη διαγράμμιση, η οποία θα μας λύσει τα χέρια. Όταν θα πάει ο Αστυνομικός για να κάνει τον έλεγχο θα βλέπει επί τόπου τη διαγράμμιση και εάν αυτή παραβιάζεται. Βλέπουμε πως γίνονται κάποιες υπερβάσεις και γεμίζουν χώρους χωρίς να έχουν άδεια, η Αστυνομία φυσικά αρκετές φορές έχει πάει και τους έλεγξε, γιατί εμείς μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δεν έχουμε δικά μας ελεγκτικά όργανα. Όλα αυτά όμως γίνονταν επί σειρά ετών με την ανοχή των Δημοτικών Αρχών. Κάποιοι κακομάθανε από τους Δημοτικούς Άρχοντες, και εγώ ήμουν ένας από αυτούς μάλλον, χαϊδεύοντας αυτιά αφήναμε το παζάρι στο έλεος ανθρώπων που δεν τον σέβονταν”.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αγκόρτσας τονίζει πως ορισμένοι εκ των μικροπωλητών μετά το πέρας της Λαϊκής Αγοράς, τοποθετούν τα σίδερα από τους πάγκους τους είτε μέσα στο πάρκο της Πλατείας Εμπορίου είτε τα δένουν πάνω στα δέντρα. “Η ανοχή όσον αναφορά την καθαριότητα και την καταστροφικότητα έχει σταματήσει. Θα βγει ο επόπτης καθαριότητας και θα μοιράζει πρόστιμα σε όποιον ρυπαίνει. Σκορπούν παντού τα σίδερα. Έχουν τραβήξει καλώδια από κουτιά της ΔΕΗ για να κάνουν ηλεκτροσυγκολλήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Τους επιβάλαμε να συγκεντρώνουν τα σίδερα σε ένα σημείο για να καταλάβετε υπάρχει άνθρωπος που δένει γύρω από το πλατάνι τα μεταλλικά του αντικείμενα. Πλέον όμως έχει δοθεί εντολή και από το Τμήμα Καθαριότητας και όπου βρουν αλυσίδα με κατασκευές οι υπάλληλοι θα τα μαζεύουν και θα τα φορτώνουν για να πάνε στα σκουπίδια. Μοιράσαμε φυλλάδια και γνωρίζουν όλοι τι πρέπει να γίνει και έχουν όλοι τις ευθύνες τους”.
Μάλιστα όπως διευκρινίζει ο κ. Αγκόρτσας ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο επαφές του Δημάρχου με τους μικροπωλητές, ώστε να καταγραφούν οι απόψεις τους και να συμπεριληφθούν στον νέο κανονισμό λειτουργίας που δρομολογεί ο Δήμος. Μεταξύ άλλων ωστόσο προβλέπεται να δημιουργεί ένα “πιο συμμαζεμένο παζάρι, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί” ενώ θα γίνει και μια επανατοποθέτηση των μικροπωλητών μέσα στον χώρο. “Αυτός που πουλάει ψάρια για παράδειγμα θα πάει κοντά σε αποχέτευση και βρύση, ενώ αυτός που πουλάει παπούτσια δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο” προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Αγκόρτσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια