GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χάος με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων στην ορεινή Ξάνθη – Περίμενε 4.800 και πήρε 3 ευρώ!

-Διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι της ορεινής περιοχής για το πρόβλημα και το 2013 και το 2014  -Στο πλευρό τους και ο Δήμαρχος της Μύκης,...

-Διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι της ορεινής περιοχής για το πρόβλημα και το 2013 και το 2014 
-Στο πλευρό τους και ο Δήμαρχος της Μύκης, που κινητοποιήθηκε για να βρεθεί λύση 
-Ζητείται άμεσα λύση από κεντρικά, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να στηριχθεί η κτηνοτροφία 

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στον Νομό της Ξάνθης με τις ενισχύσεις και τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι περίμεναν να δουν ζεστό χρήμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να καλύψουν βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες και αντ' αυτού είδαν να πιστώνονται ελάχιστα χρήματα, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό και να απειλούνται για ακόμη μια φορά με αφανισμό. 

Κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στον ορεινό Δήμο Μύκης διαμαρτύρονται εντόνως για τις δύο προηγούμενες χρονιές, καθώς δεν έλαβαν τα χρήματα που ανέμεναν και βάσει των οποίων είχαν κάνει τον ετήσιο προγραμματισμό τους, με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένουν βουτηγμένοι στα χρέη για να διατηρήσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Όπως διευκρινίζουν λόγω της ιδιαιτερότητας των ορεινών οικισμών αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ζώων τους, αγοράζοντας συνεχώς ζωοτροφές μιας και στην περιοχή δεν υπάρχουν πεδιάδες για να βοσκήσουν τα αιγοπρόβατα τους. Ωστόσο οι ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι και το 2012, και με τις οποίες μπορούσαν να καλύψουν ένα σεβαστό μέρος των εξόδων τους, δέχθηκαν βαρβάτο κούρεμα από το 2013 με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην μπορούν να ορθοποδήσουν. 

Αλαλούμ με τα βοσκοτόπια 
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού προέκυψε κατ' εφαρμογή του Ν. 4264/14 και των σχετικών εντολών από πλευράς τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί επαναπροσδιορισμού των επιλέξιμων βοσκοτόπων που έγινε από το σύστημα ΟΣΔΕ. Οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις ωστόσο μειώθηκαν δραματικά με αποτέλεσμα να μειωθεί και το ποσό που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι ως εξισωτική αποζημίωση. Μάλιστα κατά τη διανομή των βοσκοτόπων επικράτησε το απόλυτο χάος, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν δικαίωμα για βοσκή σε εκτάσεις άλλων Δήμων ή ακόμη και σε γειτονικούς Νομούς, όπως η Δράμα. 

Για το 2014, οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Μύκης δήλωσαν 47.818 αιγοπρόβατα και 3.724 βοοειδή, τα οποία αντιστοιχούν σε 10.381,70 ζωικές μονάδες, στοιχεία που καταδεικνύουν πως το σύνολό σχεδόν των κατοίκων της ορεινής περιοχής δραστηριοποιείται στην κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί εάν όχι την κύρια μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους ίδιους. Την ίδια στιγμή δέχθηκαν κούρεμα που ξεπερνά το 60% και αγγίζει ακόμη και το 100% στις εξισωτικές αποζημιώσεις που λάμβαναν με ότι συνέπειες είχε αυτό στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. 



Περίμενε 4.800 ευρώ και πήρε... 3! 
Ένας εκ των κτηνοτρόφων του Δήμου Μύκης εξηγεί πως ενώ μέχρι πρότινος και με βάσει τον αριθμό των προβάτων που διαθέτει, ήτοι 290 ζώα, λάμβανε ενίσχυση που άγγιζε τις 4.800 ευρώ στην τελευταία καταβολή πήρε μόλις 3 ευρώ. “Και για τις δύο χρονιές, 2013 και 2014 πήρα 3 ευρώ, πήγα στην τράπεζα και μου είχαν βάλει αυτό το ποσό. Την ίδια στιγμή τα έξοδα για τις ζωοτροφές τρέχουν” αναφέρει ο ίδιος, ενώ σε παρόμοια μοίρα βρέθηκαν δεκάδες συχωριανοί του, οι λογαριασμοί των οποίων πιστώθηκαν επίσης με ελάχιστα μόλις ευρώ, που δεν επαρκούν για τις ανάγκες τους. “Παίρναμε αυτή την ενίσχυση και τώρα την έχουν σταματήσει. Πάμε στις αρμόδιες Υπηρεσίες και ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον, αλλά στην ουσία είμαστε απλήρωτοι αυτό είναι το πρόβλημα” διευκρινίζει άλλος κτηνοτρόφος της περιοχής, που επίσης είχε το ίδιο πρόβλημα.  

Παρέμβαση Δήμου 
Στο πρόβλημα που ανέκυψε, αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα του, παρενέβη και ο Δήμος Μύκης ο οποίος ζητά να γίνει άμεσα αναθεώρηση των κριτηρίων κατανομής των επιλέξιμων εκτάσεων ώστε να υπάρξει ισότιμη και δίκαια κατανομή σε όλους τους κτηνοτρόφους, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες στις πληρωμές σε κτηνοτρόφους του Δήμου.  

Όπως εξηγεί ο κ. Τζεμίλ Καπζά, Δήμαρχος Μύκης, “ο Δήμος είναι ορεινός με γεωγραφικές δυσκολίες. Υπάρχουν περίπου 500 κτηνοτρόφοι που συντηρούν τις οικογένειές τους από αυτή τη δουλείαμ βέβαια οι νομοθεσίες αλλάζουν συνέχεια. Πλέον έχει αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι Ενώσεις. Η νομοθεσία έχει δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα και βλέπουμε ότι μερικοί που δηλώνουν στον Δήμο Μύκης τους έχουν καθορίσει βοσκοτόπια στον κάμπο ή στη Δράμα και κάποιοι άλλοι από τον κάμπο τους έχουν βοσκοτόπια στον Δήμο Μύκης”. 

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει φαίνεται πως μπορεί να λυθεί μόνο μέσω πολιτικής παρέμβασης, η οποία θα ληφθεί κεντρικά για αυτό και οι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παναγιώτη Σγουρίδη. “Θα πρέπει να γίνει ίσως αλλαγή του Νόμου για να μην αδικούνται οι ντόπιοι κάτοικοι που ζουν σε πιο δύσκολες γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες” εκτιμά ο κ. Καπζά, τονίζοντας πως “η ουσία του θέματος είναι ότι οι κτηνοτρόφοι αυτοί ζουν και συντηρούν τις οικογένειες τους από αυτό το επάγγελμα εδώ και χρόνια. Σίγουρα και χρειάζονται τις ενισχύσεις και όπως λένε και οι ίδιοι με 5, 10 ή και 200 ευρώ δεν μπορούν να συντηρηθούν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια