GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Πονοκέφαλος” η Παλιά Πόλη της Ξάνθης – Προτάθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

-Σύμφωνοι οι μόνοι κάτοικοι στην απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων -Ζητούμενο ο  αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε κατοίκους και επιχειρημ...

-Σύμφωνοι οι μόνοι κάτοικοι στην απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων
-Ζητούμενο ο  αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε κατοίκους και επιχειρηματίες στην περιοχή 

Θετικά φαίνεται πως βλέπουν οι μόνιμοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης την πρόταση της μελετητικής ομάδας που εκπονεί την Κυκλοφοριακή Μελέτη της Ξάνθης για απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή, πέραν αυτών που ανήκουν στους μόνιμους κατοίκους. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασίας και Αναβάθμιση της Παλιάς Πόλης κ. Αντώνης Πασχάλης, παρακολούθησε την παρουσίαση των προτάσεων από πλευράς των μελετητών το μεσημέρι της Δευτέρας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, και όπως σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα και τον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 οι προτάσεις ικανοποιούν εν μέρει τα διαχρονικά αιτήματα των μόνιμων κατοίκων. 

Το σχέδιο των μελετητών 
Συνοπτικά, οι προτάσεις των μελετητών για την Παλιά Πόλη, περιλαμβάνουν την εφαρμογή του μέτρου της κάρτας των μόνιμων κατοίκων, ώστε να απαγορευτεί η είσοδος των οχημάτων στον ιστορικό οικισμό καθώς και τη δημιουργία σημείων ελέγχου. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιείται ο έλεγχος, ωστόσο οι πρώτες σκέψεις φαίνεται να ικανοποιούν τους κατοίκους. 

“Από το 2011 όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης πάντα λέγαμε ότι πρέπει σε αυτό να συμπεριληφθεί και η Παλιά Πόλη. Η απάντηση που παίρναμε ήταν πως μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα γίνει μια άλλη για την Παλιά Πόλη και θα κουμπώσει. Οπότε αρχικά σε κάθε περίπτωση το ότι έχουν αρχίσει να βλέπουν τα δικά μας προβλήματα μας ικανοποιεί. Αυτά που άκουσα σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν μόνο την απαγόρευση των οχημάτων και η αναφορά που έγινε για τους χώρους στάθμευσης στην είσοδο της Παλιάς Πόλης” τονίζει ο κ. Πασχάλης, εξηγώντας πως “όλοι οι παραδοσιακοί οικισμοί εφαρμόζουν μέτρα απόλυτης απαγόρευσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Σαφώς και συμφωνούμε, έχουμε τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτό, αλλά αυτές είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης”. 

Αμοιβαίος σεβασμός 
Το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην Παλιά Πόλη αλλά και η εικόνα που αυτή παρουσιάζει, τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όσο και για σε επίπεδο ποιότητας ζωής, κατά καιρούς έχει απασχολήσει τους αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στον παραδοσιακό οικισμό, χωρίς ωστόσο τα σημαντικά θέματα να έχουν λυθεί. 

Όπως διευκρινίζει ο κ. Πασχάλης οι μόνιμοι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι με τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, καθώς αυτά δίνουν ζωή στον οικισμό, αλλά με είναι αντίθετοι με την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των νόμων. Παράλληλα, διευκρινίζει πως για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε κατοίκους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και τήρηση των κανόνων.  

“Μπορώ να πω ότι οι δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι και ζητούμενο για τη ζωντάνια του οικισμού. Άλλο αυτό όμως και άλλοι η επιθυμία ορισμένων να μετατρέψουν την Παλιά Πόλη σε περιοχή βαριάς νυχτερινής διασκέδασης. Κανείς να δεν είπε να μην λειτουργήσουν καφέ και τέτοια καταστήματα, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θέλουμε μια Παλιά Πόλη μουσείο. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν από την αυθαιρεσία και την καταπάτηση κάθε κανόνα, δεν μπορεί όποιος θέλει να έρχεται και να κάνει νυχτερινό κέντρο τον οικισμό” υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πασχάλης, προτάσσοντας ως παραδείγματα την αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει η Πλατεία Μητροπόλεως. “Έχουμε μια από τις ωραιότερες πλατείας και την έχουμε μετατρέψει σε λαμαρινοπόταμο”. 

Φυσικά, ο ίδιος δεν παραλείπει να εξηγήσει πως οι κανόνες δεν αφορούν μόνο τους επισκέπτες ή τους επιχειρηματίες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους. “Οι κανόνες αφορούν και τους μόνιμους κατοίκους. Δεν μπορεί ένα νοικοκυρίο να έχει 4 αυτοκίνητα και να απαιτεί αυτά να σταθμεύονται σε δημόσιο χώρο. Δεν μπορούμε να αυθαιρετούμε όλοι πάντα και να εξυπηρετούμε τα δικά μας συμφέροντα. Εμείς πρώτοι σαν Σύλλογος έχουμε καταγγείλει πολεοδομικές αυθαιρεσίες κατοίκων της περιοχής γιατί κανένας δεν είναι άμεμπτος στην λειτουργία του στην Παλιά Πόλη”. 

Θα ζητήσουν τον λογαριασμό! 
Προεκλογικά ο Σύλλογος των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, είχε αποτανθεί σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς που διεκδικούσαν τον Δήμο Ξάνθης ζητώντας να πάρουν θέση για τα προβλήματα του παραδοσιακού οικισμού. 

“Τα προβλήματα που μας απασχολούν τα έχουμε θέσει και προεκλογικά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από τη Δημοτική Αρχή θα ζητήσουμε κάποια στιγμή και τον λογαριασμό. Μας είπαν κάποια πράγματα προεκλογικά και έχουν δεσμευθεί. Έχουμε τις απόψεις όλων και περιμένουμε να δούμε” προσθέτει ο κ. Πασχάλης. 

“Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό”
Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης και το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος προς την κατεύθυνση επίλυσής τους, ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμετέχω” κ. Δημήτρης Μπένης μιλώντας στην ίδια εκπομπή, διευκρινίζει πως υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα τα οποία μπορεί να εφαρμόσει ο Δήμος στην περιοχή τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό”. 

Ο κ. Μπένης μάλιστα επισημαίνει πως “η Παλιά Πόλη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε χωρίς τα καταστήματα αλλά ούτε και χωρίς το ευ ζην των κατοίκων της. Δεν υπάρχει παγκόσμιο παράδειγμα  σε παλιά πόλη να μην υπάρχει ένα κατάστημα για καφέ, ή έστω που να πουλά ένα νερό. Δεν μπορεί όμως αυτός του δίνεται μια άδεια για συγκεκριμένη χρήση να την παραβιάζει. Και οι μεν και οι δε θα πρέπει να σέβονται αυτά που πρεσβεύουν. Δεν μπορείς δηλαδή να βγάζεις τραπεζοκαθίσματα εκεί που δεν δικαιούσαι ούτε να πετάς όπου να 'ναι τα σκουπίδια του και φυσικά οι κάτοικοι δεν μπορούν να θέλουν μια αποστειρωμένη Παλιά Πόλη επειδή εκεί είναι το σπίτι τους, από τη στιγμή που υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος θέλει να επισκεφθεί την περιοχή και οι επαγγελματίες που θέλουν, και είναι λογικό, αυτό να το εκμεταλλευτούν”. 

Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σήμερα στον οικισμό, ο ίδιος διακρίνει και σοβαρές ευθύνες στον Δήμο, λέγοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση η οποία λαμβάνει χώρα υπό την ανοχή των υπευθύνων. “Παλαιότερα δεν είχαμε προβλήματα, τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ο οικισμός άρχισε να γίνεται πόλος. Τότε ήρθαν άνθρωποι που δεν σεβάστηκαν τίποτα, τα προβλήματα ξεκίνησαν από 2-3 ανθρώπους και αντί να επιβληθεί τότε ο Δήμος τους άφησε με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επεκτείνεται” διευκρινίζει ο κ. Μπένης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων και του οικσιμού. 

Όπως αναφέρει, η παράταξή του έχει καταθέσει τις προτάσεις εδώ και μήνες στον Σύλλογο των μόνιμων κατοίκων ενώ επισημαίνει πως “έχουμε κόσμο ξένο που έρχεται, βλέποντας τις υπέροχες φωτογραφίες της Παλιάς Πόλης και αντικρίζει μια πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουν, το τακτοποιημένο δηλαδή και όμορφο. Ούτε φωστήρες θέλουμε να γίνουμε ούτε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Υπάρχουν παγκόσμια παραδείγματα που απλά μπορούμε να τα δούμε”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια