Αλλαγή των υπουργικών αποφάσεων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ώστε να έχουν ανεμπόδιστα πρόσβαση στις υπηρεσίες υγε...
Αλλαγή των υπουργικών αποφάσεων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ώστε να έχουν ανεμπόδιστα πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών για υπηρεσίες υγείας και φάρμακο σε τρεις χρονικές φάσεις, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας, όπως τις περιέγραψε τη Δευτέρα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Οπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, γρήγορα στην ακύρωση του ενός ευρώ ανά συνταγή και σταδιακά στη μείωση της συμμετοχής στο κόστος αγοράς φαρμάκων. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι εν μέσω κρίσης μεσοσταθμικά αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα των ασφαλισμένων από έξι σε 12 ευρώ, ενώ αναρωτήθηκε εάν είναι λογικό να ισχύει τόσο για έναν ανασφάλιστο όσο και για τον ασφαλισμένο η ίδια συμμετοχή στο φάρμακο (25%). Τόνισε δε ότι όλοι οι πολίτες με ΑΜΚΑ θα έχουν φάρμακα και πρόσβαση στο ΕΣΥ.
Μεταξύ των πρώτων παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ξανθός είναι η κάλυψη των επειγουσών αναγκών των μονάδων υγείας με προσωπικό, η κατάργηση της νεοσύστατης Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε., η εξάλειψη της λίστας αναμονής για την εντατική (άνοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ και ανάπτυξη νέων κλινών), η υιοθέτηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η αυστηροποίηση του πειθαρχικού συστήματος για όσους υπηρετούν στο σύστημα Υγείας και η αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης του Πολίτη του υπουργείου και των νοσοκομείων ώστε αυτά να εξελιχθούν σε «ένα πραγματικό Συνήγορο του Ασθενούς».
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «το ΕΣΥ σήμερα παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου», ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης». Και δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα διασφαλίσει «με νύχια και με δόντια» την επιβίωση του ΕΣΥ και την αξιοπρέπεια των ασθενών, έχοντας ως εταίρους σε αυτήν τη προσπάθεια και τους εργαζομένους.
Αλλωστε, για τη χαρτογράφηση των αναγκών των νοσοκομείων σε προσωπικό, το υπουργείο Υγείας ζήτησε και τη συμβολή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Τη Δευτέρα, η ΟΕΝΓΕ ζήτησε από τις ενώσεις γιατρών να συλλέξουν στοιχεία για τους υπηρετούντες γιατρούς, αλλά και για τις υπερεπείγουσες, επείγουσες και χρόνιες ανάγκες των νοσοκομείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια