-Ξέσπασε καυγάς γύρω από την απόφαση άρσης των περικοπών που είχαν επιβληθεί στους εργαζόμενους -Χαρακτήρισαν πολιτική την απόφαση τα μέ...
-Χαρακτήρισαν πολιτική την απόφαση τα μέλη της Αντιπολίτευσης που αντέδρασαν σφοδρά
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης η συζήτηση γύρω από την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΥΑΞ, να ακυρώσει περικοπές στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που απασχολεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Ξάνθης, με το σύνολο των μελών της Αντιπολίτευσης να τη στηλιτεύουν κάνοντας λόγο για μια πολιτική απόφαση και όχι απόφαση που πάρθηκε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης.
Ενημέρωση από Σδρέβανο, αλλά...
Η υπόθεση είχε απασχολήσει και το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο όταν είχαν τεθεί ερωτήσεις προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, ο οποίος προχώρησε την Τρίτη το απόγευμα σε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με το ιστορικό της απόφασης. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαρίνος Σδρέβανος ανέφερε πως έφτασαν στη ΔΕΥΑΞ πρακτικά του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την μισθοδοσία των εργαζομένων (κάτι που αφορούσε όλους τους εργαζόμενους στις κατά τόπους ΔΕΥΑ) και κατ' εφαρμογή αυτών των πρακτικών το Δ.Σ. της επιχείρησης αναίρεσε την περικοπή στη μισθοδοσία των υπαλλήλων που είχε επιβάλει η προηγούμενη Διοίκηση.
Πρόκειται για περικοπή ωστόσο κατά της οποίας έχουν ήδη προσφύγει οι εργαζόμενοι και έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα ενώ η ΔΕΥΑΞ έχει ασκήσει Έφεση, η οποία και εκδικάζεται τους επόμενους μήνες. Πρακτικά ωστόσο, αυτό που σχολίασαν τα μέλη της Αντιπολίτευσης είναι πως η νέα απόφαση της ΔΕΥΑΞ ακυρώνει στην πράξη τη διαδικασία της Έφεσης μιας και κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων.
Ο κ. Σδρέβανος μάλιστα ανέφερε πως ζητήθηκε η άποψη του Νομικού Συμβούλου της ΔΕΥΑΞ σχετικά με το ποιες είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς του Δ.Σ. και έλαβε τη διαβεβαίωση πως η απόφαση είναι σύννομη και δεν καραδοκεί ο κίνδυνος να παρεμφθούν τα μέλη για παράβαση καθήκοντος.
Εντάσεις, φωνές και καυγάδες
Η τοποθέτηση ωστόσο του προέδρου της ΔΕΥΑΞ πυροδότησε μια σειρά από καυγάδες, εντάσεις και φωνές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα μέλη της Αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για μια απόφαση καθαρά πολιτική, αφήνοντας αιχμές πως μέσω αυτής “χαϊδεύονται” οι υπάλληλοι. Μάλιστα όπως διευκρινίστηκε σε σχετικό ερώτημα, η επίμαχη απόφαση πάρθηκε χωρίς να υπάρξει σχετικό αίτημα από πλευράς των εργαζομένων, ενώ διευκρινίστηκε πως εκτός από τις περικοπές που ακυρώθηκαν, είχε γίνει λάθος στη μισθολογική κατάταξη υπαλλήλων οι οποίοι θα κληθούν με τη σειρά τους να επιστρέψουν χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα οποία έλαβαν το 2013 – 2014.
Χάθηκε (;) το e-mail
Μεταξύ άλλων αυτό που προκάλεσε έκπληξη, ποικίλα σχόλια αλλά και σοβαρές αντιδράσεις ήταν ο ισχυρισμός του κ. Σδρέβανου πως δεν έχει λάβει e-mail από τον νομικό της ΔΕΥΑΞ με αρνητική εισήγηση επί της εν λόγω απόφασης, καθώς δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θανάσης Ξυνίδης ανέφερε πως ο νομικός της επιχείρησης έστειλε με e-mail αρνητική εισήγηση για την επίμαχη απόφαση της ΔΕΥΑΞ τόσο στον πρόεδρο αυτής όσο και σε εργαζόμενο. Ωστόσο ο κ. Σδρέβανος ισχυρίστηκε πως δεν την έχει λάβει καθότι δεν χρησιμοποιεί το e-mail.
Παράλληλα όπως έγινε γνωστό η επιβάρυνση για τη ΔΕΥΑΞ μετά και την επαναφορά των μισθών στα προ τριετίας επίπεδα ανέρχεται σε 21.000 ευρώ τον μήνα, περί τις 240.000 ευρώ τον χρόνο όπως ανέφερε ο κ. Σδρέβανος. Ο ίδιος τόνισε πως δεν είχε μελετήσει το ιστορικό της υπόθεσης, η οποία πυροδότησε κύμα αντιδράσεων και προεκλογικά, γεγονός που στηλιτεύτηκε από τα μέλη της αντιπολίτευσης, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Ξυνίδης τα πρακτικά του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αποτελούν τελεσίδικη δικαστική απόφαση και εκτίμησε ότι η ΔΕΥΑΞ έπρεπε να περιμένει την απόφαση του Εφετείου. Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπένης μεταξύ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ ανέφερε πως αυτός θα έπρεπε να ντρέπεται για το ότι δηλώνει άγνοια για το ιστορικό της υπόθεσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως “δεν είναι ανάγκη να γίνεστε ρεζίλι σήμερα για να δικαιολογηθείτε” , ενώ χαρακτήρισε την όλη διαχείριση του θέματος ως απαράδεκτη.
Ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης έκανε λόγο για “σοβαρές παρανομίες” στην υπόθεση, λέγοντας πως υπάρχουν νομικές πτυχές αυτής που πρέπει να διερευνηθούν ενώ διευκρίνισε πως “κανένας δεν αρνείται να δώσει τα χρήματα στους εργαζόμενους, εφόσον φυσικά πρώτα δικαιωθούν δικαστικά”.
Δεν υπάρχουν σχόλια