-Το άφησαν να ρημάξει επί σειρά ετών, αδιαφόρησαν και καταστράφηκε και τώρα δίνουν 40.000 ευρώ -Ζήτησε και έλαβε παράταση ο ανάδοχος του...
-Ζήτησε και έλαβε παράταση ο ανάδοχος του έργου για τις εργασίες συντήρησης
-Τη χαριστική βολή στις εγκαταστάσεις έδωσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών
Ένα από τα κεντρικά κτίρια που κατασκευάστηκαν μέσα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Αβδήρων κατέρρευσε, υπενθυμίζοντας την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος αλλά και τις φθορές που έχει υποστεί, ενώ σε αντίστοιχη μοίρα βρίσκονται και οι υπόλοιπες κατασκευές.
Το χρονικό της εγκατάλειψης
Όπως είναι γνωστό, με την με αριθμό 14928/4-12-2006 απόφαση της Δ/ΝΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ. έγινε στον Καποδιστριακό Δήμο Βιστωνίδος η δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση για 20 χρόνια του με αριθμό 578α16 κοινόχρηστου τεμαχίου εμβαδού 23.000,00 τμ διανομής έτους 1930 αγροκτήματος Ζυγού.
Πρόκειται για το αγρόκτημα στο οποίο ο τότε Δήμος Βιστωνίδας στη συνέχεια κατασκεύασε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, καταβάλλοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό. Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να απασχολεί και ιδιαίτερα τους υπευθύνους που δεν μερίμνησαν εγκαίρως να προστατεύσουν τις κατασκευές και να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συντήρηση του χώρου.
Πριν από 6 περίπου χρόνια η λειτουργία του Πάρκου διακόπηκε, λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν τόσο με τον τότε μισθωτή του αναψυκτηρίου που βρίσκεται εντός του Πάρκου όσο και λόγω άλλων προβλημάτων που ανέκυψαν και τα οποία δεν επιλύθηκαν.
Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε η “κάτω βόλτα” για τις εγκαταστάσεις αλλά και τον χώρο, που μετατράπηκε άμεσα σε ένα κουφάρι, εγκαταλείφθηκε και πλέον αποτελεί έρμαιο των καιρικών συνθηκών αλλά και των φθορών που αφήνει πίσω του ο χρόνος. Ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα το Πάρκο, ενώ ο Δήμος αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησής του, προκηρύσσοντας σχετικό διαγωνισμό με την προϋπολογισθείσα δαπάνη να ανέρχεται σε 57.000 ευρώ!
Βρέθηκε ανάδοχος, αλλά...
Το έργο της συντήρησης του χώρου βρήκε ανάδοχο, ο οποίος μάλιστα και προσέφερε έκπτωση της τάξεως του 11%, ωστόσο οι εργασίες έχουν βαλτώσει με τον ίδιο να έχει αιτηθεί και να έχει λάβει δύο φορές πεντάμηνη παράταση.
Η τελευταία δόθηκε τον Δεκέμβριο από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, με τον ίδιο στην αίτηση του να αναφέρει τα εξής: «παρακαλώ να μας χορηγήσετε παράταση επιπλέον 5 ημερολογιακών μηνών λόγω απαίτησης έκδοσης Αδείας Δόμησης από τον Δήμο Αβδήρων για την συνέχιση των εργασιών του έργου, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προβούμε στην κατασκευή των εργασιών που μας έχουν ανατεθεί έως ότου εκδοθεί. Η σύμβαση με αριθ. πρωτ. 4999 και υπογράφτηκε στις 13-02-2014 και έληγε 13-07-2014 ενώ η πρώτη παράταση που πήραμε λήγει 13-12-2014». Τα μέλη του Δ.Σ. ενέκριναν την παράταση των εργασιών.
Ο κύκλος των χαμένων... ευρώ!
Κάνοντας μια συνοπτική ανασκόπηση της υπόθεσης, προκύπτουν μια σειρά από ερωτηματικά γύρω από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ΟΤΑ, οι αιρετοί αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτόν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η δημόσια περιουσία.
Αφού λοιπόν δαπανήθηκαν χρήματα και κατασκευάστηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αυτό βρέθηκε εγκαταλελειμμένο επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί και στη συνέχεια ο Δήμος να το... θυμηθεί και να εγκρίνει τη δαπάνη χιλιάδων ευρώ για τη συντήρησή του. Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος προκαλεί θλίψη, ενώ παραμένει άγνωστο το εάν έχουν αναζητηθεί ή εάν θα αναζητηθούν ευθύνες για την εγκατάλειψη του χώρου αλλά και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Ίσως θα έπρεπε όλα τα παραπάνω να απασχολήσουν τους εποπτικούς φορείς αλλά και την Εισαγγελία, μιας και πρόκειται για δημόσιο χρήμα και περιουσία του κράτους.
Άγνωστο και ασαφές παραμένει και το ποσό που τελικά έχει καταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια για το Πάρκο (τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, επισκευές, καθαρισμός – εάν και εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί), τα οφέλη που αποκόμισε η τοπική κοινωνία από αυτό, αλλά και το πόσα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν ξανά για να λειτουργήσει καθώς και το εάν στο άμεσο μέλλον βρεθεί και πάλι έρμαιο της αδιαφορίας αιρετών και μη.
Δεν υπάρχουν σχόλια