-Στην πράξη η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας “ο Άλλος Άνθρωπος” στην Κεντρική Πλατεία της πόλης Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε το μεσημέρ...
Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η κοινωνική κουζίνα “ο Άλλος Άνθρωπος”, μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τον συνάνθρωπο.
Ο εμπνευστής της ιδέας κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έστησε κάτω από το ρόλοι της Κεντρικής Πλατείας ένα τραπέζι με πρώτες ύλες καθώς και μια κουζίνα υγραερίου πάνω στην οποία τοποθέτησε ένα μεγάλο τσουκάλι. Εκεί, άρχισε να παρασκευάζει το φαγητό, 50 περίπου μερίδες μακαρονάδας, το οποίο διέμεινε στους περαστικούς μοιράζοντας παράλληλα έντυπο ενημερωτικό υλικό γύρω από τη δράση του, αλλά και την ιδέα της κοινωνικής κουζίνας.
“Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν κι άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες” αναφέρει ο ίδιος στο μήνυμά τους προς τους πολίτες, εξηγώντας πως “δεν κάνουμε “φιλανθρωπία”, ούτε “ελεημοσύνη” με τη σημερινή έννοια των λέξεων. Μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί! Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο”.
Πρακτικά, κατά τον εμπνευστή της κοινωνικής κουζίνας, αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης μέσα στο κοινωνικό σύνολο, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους συνανθρώπους τους που υποφέρουν και να συνδράμουν.
Στην Κεντρική Πλατεία είχε τοποθετηθεί ένα πανό με τα διακριτικά της κοινωνικής κουζίνας, καθώς και μια κατσαρόλα-κουμπαράς για δωρεές είτε σε τρόφιμα είτε σε χρήματα. Το Σάββατο η κουζίνα βρέθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής.
Τι είναι η κοινωνική κουζίνα
“Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν.
Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα.
Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό.
Επίσης στόχος της κοινωνικής κουζίνας είναι να καταφέρει μεσα απο την δραση της, να δίνει σε άνεργους που ασχολούνται καθημερινά με την δραση της κουζινας,οτι χρηματα περισευουν απο το ταμειο,(30-40 ευρώ τον μήνα)καθώς και από τα διάφορα δρόμενα που θα γίνονται για την ενίσχυση της κουζίνας να βγαίνει κάτι και για τους εθελοντές!” αναφέρει στην ταυτότητά της η ομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια