ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Δέκα χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις ανακριτικές αρχές σε βάρος τ...
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Δέκα χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις ανακριτικές αρχές σε βάρος του 65χρονου Αμερικανού, πρώην υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ, William B., ο οποίος, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα των δικαστικών αρχών, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και μελών της τότε κυβέρνησης.
Ο 65χρονος Αμερικανός φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της παρακολούθησης των συνδιαλέξεων του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή αλλά και μελών της τότε κυβέρνησης
Το ένταλμα σύλληψης εξέδωσε ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, καθώς από μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ο 65χρονος, ο οποίος φέρεται ότι ήταν επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του '90, ήταν επίσης και το πρόσωπο που αγόρασε από τον Πειραιά τέσσερα καρτοκινητά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «σκιές» στην καταγραφή των συνομιλιών του πρώην πρωθυπουργού.
Προέκυψε επίσης ότι ο Αμερικανός πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που έχει διαπιστωθεί ότι γίνονταν υποκλοπές, δηλαδή από το 1997 μέχρι το 2005, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, κάθε φορά δηλαδή που προέκυπταν θέματα τα οποία ενδιέφεραν τους Αμερικανούς, όπως οι τότε διαπραγματεύσεις για τον αγωγό South Stream.
Τα κινητά
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 65χρονος Αμερικανός αγόρασε τον Ιούνιο του 2004 από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά τέσσερις συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά «σκιές» στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Επιπλέον, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, που ακολούθησε, προέκυψε ότι η μία τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, στην οποία ενεργοποιήθηκε και δεύτερη σύνδεση, με στοιχεία συνδρομητή «Πρεσβεία ΗΠΑ, Βασ. Σοφίας 91».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών απομακρύνθηκε από την Ελλάδα και επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 με διπλωματική πλέον ιδιότητα, ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Από την έρευνα προέκυψε ακόμη ότι την αγορά των τηλεφωνικών συσκευών είχε κάνει η σύζυγός του, η οποία και αναγνωρίστηκε από την υπεύθυνη του καταστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορος του Αμερικανού είχε έρθει σε επαφή με τον ανακριτή κ. Φούκα το καλοκαίρι και τον είχε διαβεβαιώσει ότι ο πελάτης του πρόκειται να προσέλθει και να συνεργαστεί στην ανάκριση, δίνοντας ενδεχομένως και χρήσιμες πληροφορίες, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Ο ανακριτής συνέχισε την έρευνα και φέρεται ότι συγκέντρωσε περισσότερα στοιχεία, τα οποία οδήγησαν στον εντοπισμό κτιρίου στα νότια προάστια, όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών, καθώς εκεί ήταν προφανώς το κέντρο επιχειρήσεών τους.
Στο ίδιο σημείο μάλιστα φαίνεται να λειτουργούσε στο παρελθόν και δεύτερη κεραία, η οποία ήταν -όπως εκτιμάται- κεραία υποδοχής πληροφοριών.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, στην υπόθεση των υποκλοπών φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε επενδυτική εταιρεία συμβούλων, με σχεδόν μηδενικό κύκλο εργασιών, ως εκπρόσωπος της οποίας φερόταν νεαρό άτομο και πίσω από αυτόν τρεις Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι ενημέρωναν την NSA, την αμερικανική μυστική υπηρεσία με έδρα το Μέριλαντ.
Με τον ΑΦΜ αυτής της εταιρείας είχαν αγοραστεί τα τέσσερα καρτοκινητά, εκ των οποίων τα τρία είχαν χρησιμοποιηθεί στις πρώτες υποκλοπές, την περίοδο 2004-2005, τα οποία στη συνέχεια απενεργοποιήθηκαν, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη και Α. Παπαληγούρα.
Οι παρακολουθήσεις
Δύο μήνες αργότερα το τέταρτο κινητό ενεργοποιήθηκε, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι παρακολουθήσεις στα τηλέφωνα του Κώστα Καραμανλή αλλά και άλλων προσώπων, ωστόσο οι ελληνικές Αρχές φέρονται ότι τους εντόπισαν και η ΕΥΠ άρχισε να παρακολουθεί το καρτοκινητό. Από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής φέρεται ότι ο καλών Ελληνοαμερικανός από την Ελλάδα ζητούσε οδηγίες από τους ανωτέρους του για το πώς να κινηθούν από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν.
Ο κ. Φούκας ζήτησε τότε τη συσχέτιση της δικογραφίας των υποκλοπών με άλλη, που αφορούσε τη διερεύνηση των καταγγελιών για το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καθώς μάρτυρας στην υπόθεση φέρεται ότι «φωτογράφιζε» και τον Αμερικανό, που κατηγορείται για κομβικό ρόλο στις υποκλοπές.
Ο ανακριτής είχε στείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προκειμένου να ληφθεί κατάθεση από αλλοδαπό που ζει στη Ρωσία και φαίνεται να διαθέτει πληροφορίες για ενέργειες κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε αρχειοθετηθεί τον Αύγουστο του 2008.
Ωστόσο, πριν από πέντε χρόνια μπήκε και πάλι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης με την εμφάνιση νέων στοιχείων, που καταδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμειξη της αμερικανικής πρεσβείας και Αμερικανών πρακτόρων.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ - ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια