Την οικονομική ενίσχυση των 43 μουσικών σχολείων της χώρας, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Ξάνθης, αποφάσισε, μέσω δωρεάς, το ίδρυμα "...
Την οικονομική ενίσχυση των 43 μουσικών σχολείων της χώρας, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Ξάνθης, αποφάσισε, μέσω δωρεάς, το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", βοηθώντας παράλληλα και τους Έλληνες οργανοποιούς. Η δωρεά του Ιδρύματος, αγγίζει τα 940.00 ευρώ και θα καλύψει τις ανάγκες για 1.201 υψηλής ποιότητας μουσικά όργανα.
Τι αναφέρει το Ίδρυμα
Τα εκπαιδευτικά οφέλη της μουσικής εκμάθησης και της ενσωμάτωσης της μουσικής τέχνης στα σχολικά προγράμματα είναι καλά εδραιωμένα και αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο. Τα μουσικά σχολεία της χώρας καλλιεργούν και προάγουν τις μουσικές σπουδές και την κατάρτιση των μαθητών μέσα σε ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο που αναγνωρίζει και προωθεί το μουσικό ταλέντο και την κλίση των μαθητών.
Με γνώμονα το σημαντικό ρόλο των δημόσιων μουσικών σχολείων και τη συνδρομή τους στην ανάδειξη της δημιουργικότητας, αλλά ταυτόχρονα και τις ιδιαίτερες ανάγκες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία τους σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία, με σκοπό την άμεση ενίσχυση όλων των Μουσικών Σχολείων της χώρας.
Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα ενέκρινε δωρεά ύψους €940.000 για τη στήριξη των 43 Μουσικών Σχολείων σε όλη την επικράτεια, με την οποία επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων σε μουσικά όργανα. Μέσω της πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα θα δωρίσει στα Μουσικά Σχολεία 1.201 υψηλής ποιότητας μουσικά όργανα. Σε αυτά περιλαμβάνονται 54 διαφορετικοί τύποι μουσικών οργάνων από όλες τις κατηγορίες, όπως κλασική κιθάρα, βιολί, σαξόφωνο, ταμπουράς, μπουζούκι, μαντολίνο και άλλα, πολλά από τα οποία θα είναι χειροποίητα και θα κατασκευαστούν από έμπειρους Έλληνες οργανοποιούς. Μέρος των παραδοσιακών κρουστών οργάνων θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τους εκπαιδευμένους του εργαστηρίου κατασκευής μουσικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
Η δωρεά αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τόσο το έργο των καθηγητών των Μουσικών Σχολείων, όσο και των 9.200 μαθητών που φοιτούν σήμερα σε αυτά -αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια-, προκειμένου να καλλιεργήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες, να λάβουν νέα εκπαιδευτικά και πολιτισμικά ερεθίσματα και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην ευρωπαϊκή και ελληνική παραδοσιακή μουσική τέχνη.
Η ιδέα για την συγκεκριμένη δωρεά προέκυψε έπειτα από επίσκεψη μαθητών Μουσικού Σχολείου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και την πρωτοβουλία μαθητή του σχολείου να επικοινωνήσει στη συνέχεια με το Ίδρυμα και να μοιραστεί τις σκέψεις του αναφορικά με το ΚΠΙΣΝ αλλά και το μέλλον της μουσικής παιδείας στη χώρα.
Για τον αρτιότερο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας και προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική υλοποίηση της δωρεάς του, το Ίδρυμα προχώρησε σε ενδελεχή διαδικασία αναζήτησης, καταγραφής και εξέτασης των αναγκών κάθε Μουσικού Σχολείου ξεχωριστά, η οποία διήρκησε 7 μήνες (Ιούνιος 2014- Ιανουάριος 2015). Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το Ίδρυμα ήρθε σε άμεση επαφή με τη διεύθυνση και το προσωπικό των 43 Μουσικών Σχολείων και πραγματοποίησε επισκέψεις στις εγκαταστάσεις τους, για να αποκτήσει πλήρη εικόνα των αναγκών τους. Παράλληλα, συνεργάστηκε στενά με την Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που αυτή διαθέτει στη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων.
Για την προμήθεια των μουσικών οργάνων πραγματοποιήθηκε εκτενής έρευνα της εγχώριας αγοράς επαγγελματιών οργανοποιών, η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην κατασκευή υψηλής ποιότητας οργάνων με εξαγωγικό προσανατολισμό, και οι οποίοι με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισαν την πρωτοβουλία. Επιπλέον, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες μουσικούς διασφαλίστηκε ο απαραίτητος τεχνικός και ποιοτικός έλεγχος όλων των μουσικών οργάνων προτού αυτά παραδοθούν στα σχολεία και τους μαθητές τους.
«Θεωρούμε τη συγκεκριμένη δωρεά σημαντική»
«Η Ελλάδα διαθέτει έναν δυνατό μουσικό εκπαιδευτικό χάρτη με δημόσια σχολεία που έχουν καθηγητές με όραμα και μαθητές με μεγάλες δυνατότητες», είπε η Ελίνα Κλαριδοπούλου, διαχειρίστρια δωρεών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Ελπίζουμε πως η νέα αυτή πρωτοβουλία θα ενισχύσει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Σχολείων, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες για τους μαθητές, αλλά και οφέλη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Πρόσθετα, στον περίγυρο της κοινωνίας των Μουσικών Σχολείων δραστηριοποιείται μια μικρή κοινωνία νέων οργανοποιών την οποία, με αυτή τη νέα δωρεά, προσδοκούμε, αφενός να την αναδείξουμε και, αφετέρου, να την φέρουμε ακόμα πιο κοντά στον τελικό καθημερινό χρήστη των μουσικών οργάνων, τον μαθητή».
«Θεωρούμε τη συγκεκριμένη δωρεά σημαντική, όχι μόνο λόγω της ενίσχυσης που προσφέρει στα Μουσικά Σχολεία και τους μαθητές, αλλά επίσης λόγω του τρόπου σχεδιασμού και προσέγγισης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας», είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Πριν τη σημερινή μας ανακοίνωση, έχει προηγηθεί μία συστηματική και προσεκτική χαρτογράφηση του όλου τοπίου των Μουσικών Σχολείων και των αναγκών τους, αλλά και της αγοράς μουσικών οργάνων, η οποία διήρκησε επτά μήνες, και πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τα Μουσικά Σχολεία και τα ανάλογα θεσμικά όργανα. Ο τρόπος υλοποίησης της δωρεάς δεν εκφράζει τις επιθυμίες του Ιδρύματος, αλλά τις πραγματικές ανάγκες των ίδιων των Μουσικών Σχολείων, όπως προσδιορίστηκαν και εκφράστηκαν από αυτά. Επιπλέον, η συγκεκριμένη δωρεά δείχνει έμπρακτα την αποτελεσματικότητα σωστών συνεργασιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».
Σημειώνεται ότι, η νέα δωρεά του Ιδρύματος για τη στήριξη των Μουσικών Σχολείων της χώρας συμπληρώνει το Πρόγραμμα Υποστήριξης Σχολείων που υλοποιεί το Ίδρυμα από το 2007 έως και σήμερα, έχοντας προσφέρει υποστήριξη σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, σε συνολικά 309 δημόσια σχολεία ανά την Ελλάδα.
Επιπλέον, η νέα αυτή δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της τριετούς Πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ενάντια στην Κρίση, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ Εδώ Έξω, με θέμα την πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση θα ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια