GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διαδικτυακός εκφοβισμός: «Οι παρατηρητές να πάψουν να είναι παρατηρητές»

«Οι παρατηρητές να πάψουν να είναι παρατηρητές. Τα θύματα να τολμήσουν να το πουν, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην προστασία. Χρειάζ...

«Οι παρατηρητές να πάψουν να είναι παρατηρητές. Τα θύματα να τολμήσουν να το πουν, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην προστασία. Χρειάζονται ενθάρρυνση και στήριξη. Για το θύτη, το βασικό είναι η αποθάρρυνση, και να υπάρχει ο φόβος της ποινής ή έστω ο φόβος της αποδοκιμασίας. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται ενημέρωση και εκπαίδευση. 

Και όλα τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα αφορά». Αυτές ήταν μερικές από τις προτάσεις για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτριο Παπαδημούλη, στην εκδήλωση για το "cyberbullying" που διοργανώθηκε από τη Δράση Saferinternet.gr, με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και με τις παρεμβάσεις 33 εκπροσώπων-μαθητών από γυμνάσια και λύκεια της χώρας την Παρασκευή που μας πέρασε.

Μέσα από τις προφορικές τους παρεμβάσεις οι μαθητές τόνισαν τα παρακάτω:
Την πρωταρχική σημασία της παιδείας ως το κλειδί για την πρόληψη και την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού. Πολλά σχολεία ζήτησαν να υπάρχει συστηματική εκπαίδευση με ειδικό μάθημα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο, μάλιστα από μικρή ηλικία, στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης, ζήτησαν συνεχή ενημέρωση σε επίπεδο σχολείου αλλά και οικογένειας.
Αναδείχθηκε η ενεργή συμμετοχή και η ανάδειξη της ευθύνης όλων μας για αναφορά τέτοιων περιστατικών και αποκλεισμό του θύτη, μαζί με την πρωταρχική σημασία της προστασίας της ιδιωτικότητάς μας για την αποφυγή του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Τονίσθηκε η ανάγκη της σωστής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μέσα στην οικογένεια αλλά και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών τους.
Ζητήθηκε να υπάρχει ειδικός ψυχικής υγείας σε κάθε σχολείο (παιδοψυχολόγος), καθώς τα παιδιά χρειάζονται συναισθηματική ενδυνάμωση, έτσι ώστε ένα παιδί-θύμα να μπορεί άμεσα να μιλήσει, χωρίς ενοχές, και να λάβει βοήθεια.
Τονίσθηκε η σημασία ενός σαφούς νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του εκφοβισμού.
Τέλος, τονίστηκε ότι πρέπει όλοι μας να έχουμε μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή εκφοβισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια