-Νέα πολιτική για να μην υπάρξουν καθόλου κέντρα κράτησης προωθεί η Κυβέρνηση Συνολικά 15 λαθρομετανάστες οι οποίοι κρατούνταν στο Κέ...
Συνολικά 15 λαθρομετανάστες οι οποίοι κρατούνταν στο Κέντρο Κράτησης στην Ξάνθη, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Αστυνομικής Σχολής, αφέθηκαν ελεύθεροι κατ' εντολή των εξαγγελιών της νέας Κυβέρνησης.
Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, έθεσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τιςπροτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ως πρώτη προέταξε να υπάρξει αυξημένη προστασία για τα ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά, με στέγασή τους σε υπάρχουσες δομές αλλά και τη δημιουργία νέων.
Εν συνεχεία εξήγγειλε νέα πολιτική ώστε να μην υπάρχουν κέντρα κράτησης και επ' αόριστον παραμονή μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο ή ευαίσθητων ομάδων μεταναστών. «Η κράτηση είναι το έσχατο μέσο στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που αυτό ήταν ο κανόνας» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
Ακολούθως αναφέρθηκε στη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας, ενώ μίλησε και για νομοθεσία που να αίρει το θεσμικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς και κατάρτιση νόμου για την ιθαγένεια.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε και ορισμένους αριθμοί σε σχέση με τα κέντρα κράτησης. Σημείωσε ότι ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετανάστες, κυρίως όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και ανήλικα παιδιά.
Ελεύθεροι έμειναν:
110 κρατούμενοι από το Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας στην Αττική, 15 από το Κέντρο Κράτησης στην Ξάνθη, 41 από το Παρανέστι, 17 από το φυλάκιο Έβρου, 28 από το Φυλάκιο Κορίνθου, τέσσερις γυναίκες από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από το οποίο θα αποχωρήσουν άλλες 15 αύριο, Παρασκευή.
Επίσης ελευθερώθηκαν 27 ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε μονάδες φιλοξενίας με κενές θέσεις στον Βόλο.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι «οι υπηρεσίες ασύλου, προσφυγών και πρώτης υποδοχής που σήμερα ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περνούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών ως πολιτικές υπηρεσίες. Η Αστυνομία έχει αρμοδιότητα στην εξωτερική φρούρηση των Κέντρων και τη λήψη αποτυπωμάτων κατά την είσοδο στη χώρα και την καταγραφή των μεταναστών».
Όσο για τη θεσμική παρέμβαση στο ζήτημα των παιδιών δεύτερης γενιάς, το υπουργείο θα λάβει υπόψη του την απόφαση του ΣτΕ, την τροποποίηση νόμου που είχε έτοιμο η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και το σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Η συνολική αναθεώρηση της ιθαγένειας θα τεθεί αργότερα σε επόμενο διάστημα καθώς προτεραιότητα είναι η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των παιδιών δεύτερης γενιάς.
Στο ερώτημα εάν στο θέμα των παιδιών αυτών προκύψουν ενστάσεις από τον κυβερνητικό εταίρο (ΑΝΕΛ), σημείωσε ότι οπό τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ δουν τη ρύθμιση και δεν επικροτήσουν, υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα την ψηφίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια