Σε σύγχυση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτούνται. Αυτό διότι στις τελευταίες οδηγίες που παρείχε με εγκύκλιό της η γε...
Σε σύγχυση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτούνται. Αυτό διότι στις τελευταίες οδηγίες που παρείχε με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου δεν περιλαμβάνονται διευκρινίσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων.
Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ δεν διευκρινίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων ώστε να λάβουν την έκπτωση του 20% Για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για το 2013, στο εκκαθαριστικό υπάρχει σχετική ένδειξη, ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου.
Εάν, ωστόσο, έχει συμπληρωθεί λανθασμένα ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ ή δεν έχει καταγραφεί καθόλου, τότε δεν τους αναγνωρίζεται έκπτωση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διορθώσεις, ώστε να αποκτήσουν την έκπτωση του 20%, με την εκκαθάριση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Στο σημείο αυτό, όμως, δημιουργείται το πρόβλημα.
Αυτό διότι η εγκύκλιος που εξέδωσε πρόσφατα η ΓΓΔΕ (για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στις κατά τόπους ΔΟΥ οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2014, προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ) δεν διευκρινίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων ώστε να λάβουν την έκπτωση του 20% που δικαιούνται.
«Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι που ενώ έχουν συμπληρώσει τα πάντα σωστά σε Ε2 και Ε9, και έχουν διακόψει από ετών το ρεύμα στις ιδιοκτησίες τους, εν τούτοις η εκκαθάριση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν τους αναγνωρίζει την έκπτωση του 20%; Θα υπάρξει δυνατότητα διαδικτυακής επίλυσης του θέματος ή θα χρειαστεί να σταθούν δύο ημέρες στις ουρές: Πρώτα στις ουρές της ΔΕΗ για να πάρουν νέες βεβαιώσεις μη ρευματοδότησης και μετά στις ουρές των Δ.Ο.Υ. για να τις επιδείξουν στους αρμόδιους υπαλλήλους, αν αυτοί μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα; Η μήπως ούτε αυτοί μπορούν να το λύσουν;» σημειώνει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Στην εγκύκλιο της κας Σαββαΐδου επισημαίνεται ότι «στις περιπτώσεις κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή επαγγελματικών στεγών, δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, αφού η εκκαθάριση του φόρου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και τις δηλώσεις Ε9 και Ε2». Ωστόσο, η αναφορά αυτή δεν αρκεί για να βγάλει από τη σύγχυση τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Για τα ημιτελή και επαγγελματικά ακίνητα
Πάντως, για τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων, που υπόκεινται στην έκπτωση του 20%, η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:
α) αν ένα κτίσμα είναι ημιτελές αποδεικνύεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) και τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9)
β) αν ένα ακίνητο είναι ιδιοχρησιμοποιούμενο από νομικό πρόσωπο για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αυτό αποδεικνύεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων ή τη δήλωση των ακινήτων στο μητρώο της ΔΟΥ ως έδρα ή υποκατάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια