Το νομικό καθεστώς των βοσκοτόπων και τα δικαιώματα που ασκεί το Δημόσιο επί των περιοχών αυτών, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που επηρεά...
Το νομικό καθεστώς των βοσκοτόπων και τα δικαιώματα που ασκεί το Δημόσιο επί των περιοχών αυτών, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα, περιλαμβάνεται στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος με μια τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» είναι χαρακτηριστική της φιλοσοφίας που διέπει και τις υπόλοιπες προσθήκες που έχουν γίνει αποδεκτές από το πρωί, ενόψει της ψήφισης αύριο του σχεδίου νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».
Συνοπτικά:
-δίνεται ένας νομοθετικός ορισμός του βοσκότοπου προκειμένου να εξαιρεθούν οι περιοχές αυτές από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, αφού «μπλέκει» τον ορισμό των δασικών εκτάσεων (το τι είναι) με τη χρήση γης (πώς χρησιμοποιείται). Έτσι διαχωρίζει εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι η βόσκηση επιτρέπεται στα δάση και μάλιστα πρόσφατα τροποποιήθηκε η νομοθεσία προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διεκδικηθούν κτηνοτροφικές επιδοτήσεις.
Με άλλη διάταξη στην ίδια τροπολογία επιτρέπεται να μετατραπούν σε βοσκότοπους υγροτοπικές περιοχές, που εκτείνονται σε παραλίμνιες περιοχές (όπου αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση). Η ρύθμιση αυτή ενδεχομένως να επηρεάζει τις περιοχές Ramsar.
-«χαλαρώνει» το πλαίσιο που καθορίζει τι επιτρέπεται στους παραδοσιακούς οικισμούς. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται η δημιουργία γραφείων, ασφαλειών, τραπεζών και κοινωφελών οργανισμών.
-σχετικά με τις περιοχές της χώρας όπου η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται μέσω ΣΔΙΤ, διευκρινίζεται ότι οι ελάχιστες εισφορές των δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ (τον οικείο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων) θα πρέπει να καλύπτουν τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον ιδιώτη. Όπως σημειώνεται, η τιμή ανά τόνο θα είναι ίση με την τιμή που θα ορίζει η σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και τον ιδιώτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο ημέρες συγκεντρώθηκαν 45.000 ηλεκτρονικές υπογραφές υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου νόμου, οι οποίες παραδόθηκαν χθες σε εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια