Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, επισκέφθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2014, τις πλημμυρισμένες περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου....
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, επισκέφθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2014, τις πλημμυρισμένες περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου.
Στη Ροδόπη ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε την ευρύτερη περιοχή των Αμαράντων, Α΄, Β΄ Βάκου, Καλλιθέας και Λοφαρίου με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Χρήστου Μέτιου, του Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών, κ. Γιάννη Σταυρίδη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Μουσταφά Κατραντζή και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας. Για τις πλημμυρισμένες περιοχές αφού αναλύθηκε η κατάσταση αναζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν υλοποιήσιμες, άμεσες παρεμβάσεις εκτόνωσης με στόχο, κατόπιν, να σχεδιαστούν και να προγραμματιστούν μεσοπρόθεσμες σοβαρές λύσεις, σε από δεκαετίες προβληματικές καταστάσεις.
Στην συνέχεια μετέβη στον Έβρο, στην περιοχή του Δήμου Διδυμοτείχου. Κυρίως στάθηκε στο σημείο, όπου σε κάθε πλημμυρική έξαρση του Ερυθροπόταμου αναβλύζουν νερά στην κατοικημένη περιοχή της πόλης, στην άλλη πλευρά του αναχώματος – δρόμου, τα οποία στη συνέχεια με μεγάλα αντλητικά μηχανήματα επανεγχύονται στην κοίτη του ίδιου ποταμού. Και εκεί αναζητήθηκαν λύσεις και τρόποι ενίσχυσης του Δήμου. Επιπροσθέτως, ο Περιφερειάρχης δήλωσε, ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση της συμπτωματικής αντιμετώπισης της κοστοβόρας επαναφοράς των νερών στον Ερυθροπόταμο και της απασχόλησης τόσων υπηρεσιών, αλλά πρέπει να αναζητηθεί επιστημονική και μόνιμη λύση.
Κατόπιν ο κ. Παυλίδης μετέβη με τους συνεργάτες του, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, κ. Κωνσταντίνο Εξακουστό, την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ζηνοβία Ζάχαρη, παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, Περιφερειακούς Συμβούλους και υπευθύνους του Δήμου Διδυμοτείχου, στην κατεύθυνση του Ελληνοχωρίου, όπου απεκόπη ο δρόμος λόγω διέλευσης μεγάλων ποσοτήτων υδάτων. Αναζητήθηκαν οι αιτίες και εντοπίστηκαν, έτσι δόθηκε η εντολή για τη συντομότερη δυνατή αποκατάσταση. Κατόπιν, ακολουθώντας προς βορρά τον Έβρο, μετέβη στον οικισμό Μαράσια, στα Δίκαια, όπου υπήρξε επιτόπια ανταλλαγή απόψεων, παρόντος του Δημάρχου Ορεστιάδας, κ. Βασίλη Μαυρίδη και των συνεργατών του, για τον τρόπο αντιμετώπισης του μόνιμου προβλήματος της ροής υδάτων σε σημεία των οικισμών, σε ακραίες εξάρσεις του ποταμού του Έβρου.
Στη συνέχεια μετέβη στο Ορμένιο, όπου σε δημόσια συζήτηση με κατοίκους, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και σε άμεσο χρονικό διάστημα, δημοπρατείται το από πολλών ετών προβληματικό έργο της ανύψωσης των αναχωμάτων του Έβρου σε μεγάλο μήκος στην περιοχή του Ορμενίου, το οποίο θα προστατεύσει τον οικισμό. Τόνισε ότι δυστυχώς το έργο είναι αδύνατον να υλοποιηθεί την τρέχουσα χειμερινή περίοδο και ως στόχος τίθεται να έχει τελειώσει πριν από την επόμενη. Έπειτα, με τον συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου συμφώνησαν το αναγκαίο άνοιγμα του θυροφράγματος στην περιοχή του Πυθείου, γεγονός για το οποίο εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του αργά το βράδυ και το ΣΟΠΠ Έβρου. Το σύνολο του μηχανισμού της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του φαινομένου για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση με τα υπάρχοντα σήμερα δεδομένα.
Τονίζεται ότι ενώ ο Ερυθροπόταμος εκτονώνεται, κατέρχονται αλλά και αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτων από την περιοχή της Βουλγαρίας. Ήδη στο Πύθιο η στάθμη είναι στο κόκκινο, στα 6,35 μέτρα. Σε σημεία (Δίκαια, Δίλοφος, Σάκκος) υπάρχει υπερπήδηση του υπερβλητού αναχώματος, με την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, κίνδυνος για ανθρώπους. Πέραν της Πολιτείας, εν γένει, ο κάθε πολίτης πρέπει να λάβει και τα δικά του μέτρα προστασίας. Σχετικά ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω όχι μόνο τα στελέχη της Περιφέρειας αλλά και τους Δήμους, το προσωπικό της Πυροσβεστικής, την Ελληνική Αστυνομία, τους εθελοντές πολίτες και όλους όσους συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή ήδη εμφανίζει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Η φύση εκδικείται. Η κοινωνία μας πρέπει να είναι έτοιμη για δύσκολες καταστάσεις, για τις οποίες στο μέτρο του εφικτού προετοιμαζόμαστε, αλλά δυστυχώς δε μπορεί να γίνει άμεσα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια