-Δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες, αλλά ανεπίσημες αναφορές για μη καταβολή δώρου και τερτίπια Τερτίπια για να μην καταβάλλουν το Δώ...
Τερτίπια για να μην καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων, αλλά και να μην βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, σκαρφίζονται επιχειρηματίες που αν και βρίσκονται σε θέση να καταβάλουν τα χρήματα εκμεταλλεύονται την ανοχή των εργαζομένων και την καλπάζουσα ανεργία.
Στην Ξάνθη, δεν λείπουν αντίστοιχα περιστατικά, κυρίως από επιχειρήσεις που δεν έχουν έδρα στην περιοχή αλλά αποτελούν υποκαταστήματα, αλλά και από γνωστές αλυσίδες και καταστήματα στον χώρο της εστίασης που επίσης καταφεύγουν στις ίδιες πρακτικές. Η πιο συνηθισμένη είναι η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων προς τους δικαιούχους εργαζόμενους αλλά η ταυτόχρονη μη καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου ή του επόμενου μήνα. Οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο πως θα βρεθούν χωρίς δουλεία δεν προχωρούν επώνυμα σε καταγγελίες, κρατώντας τα στόματα τους κλειστά.
Καμία καταγγελία
Μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν έχει καταγραφεί καμία επώνυμη καταγγελία ούτε στο Εργατικό Κέντρο ούτε στην Επιθεώρηση Εργασίας, για τη μη καταβολή του Δώρου, ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος του Ε.Κ.Ξ., αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά.
“Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το Δώρο των Χριστουγέννων αλλά και οι απλήρωτοι μισθοί. Κάθε χρόνο έχουμε τέτοιες καταγγελίες ότι δεν καταβάλλεται το Δώρο και αρκετοί δίνουν το Δώρο αλλά δεν πληρώνουν το μισθό του Δεκεμβρίου, οπότε έρχεται το πράγματα στα ίδια. Είναι αυτό που λέει και ο λαός ότι στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος που εκμεταλλεύεται ότι μπορεί” σημειώνει ο κ. Μπεμπεκίδης, τονίζοντας πως “έχουμε περιπτώσεις με εργαζόμενους που τους οφείλονται από 2 έως και 8 μισθοί και παραμένουν απλήρωτοι όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά και πανελλαδικά. Αν δεν υπάρχει κάποιο σωματείο να καταγγείλει τη μη καταβολή του Δώρου συνήθως δεν μαθαίνεται επισήμως. Πέρσι είχαμε τέτοιες καταγγελίες και τρέχαμε παραμονές Χριστουγέννων στην Αστυνομία για μια εταιρία, αλλά υπάρχουν και προβλήματα με εταιρίες που έχουν έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ο εργαζόμενους δουλεύει όλο τον χρόνο και περιμένει να πάρει το Δώρο του το οποίο και δεν διασφαλίζεται”.
Μια από τις πρακτικές που ακολουθούν πολλοί επιτήδειοι, οι οποίοι αν και είναι σε θέση να προχωρήσουν στην καταβολή του Δώρου δεν το πράττουν, είναι να γίνεται η κατάθεση των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων υπό την ένδειξη “έναντι” ώστε η εργοδοσία να μην απειλείται με αυτόφωρη σύλληψη.
Στο ναδίρ η εργασία
Την ίδια στιγμή η ανεργία στην περιοχή της Ξάνθης συνεχίζει την καλπάζουσα και ανοδική της πορεία αγγίζοντας σχεδόν το 40% με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, εικόνα που δεν φαίνεται να αντιστρέφεται ούτε το 2015.
“Η ανεργία στην Ξάνθη μέσα στο 2014 αυξήθηκε συνεχώς. Ο Νομός μας είναι πρωταθλητής στην ανεργία με επίσημα στοιχεία και έχουμε τη μεγαλύτερη στην Περιφέρεια μας. Δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι για το 2015 ότι θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Έχουμε απολύσεις, μείωση προσωπικού σε επιχειρήσεις και δεν βλέπουμε ανάπτυξη” τονίζει ο κ. Μπεμπεκίδης, προσθέτοντας πως στον αντίποδα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια