-Περί τα 500 άτομα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για να προμηθευτούν έναν κάδο κομποστοποίησης Θετικά ανταποκρίθηκαν κάτοικοι της Ξάνθης...
-Περί τα 500 άτομα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για να προμηθευτούν έναν κάδο κομποστοποίησης
Θετικά ανταποκρίθηκαν κάτοικοι της Ξάνθης στο κάλεσμα του Δήμου για την προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης, μιας και περίπου 500 άτομα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον.
Το απόγευμα της Δευτέρας στην Καπναποθήκη Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης έγινε η παράδοση των κάδων στους πολίτες που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προμηθευτούν τους κάδους και να ξεκινήσουν την κομποστοποίηση των οικιακών τους απορριμμάτων. Της παράδοσης προηγήθηκε ενημερωτική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκαν πληροφορίες γύρω από τη λειτουργία των κάδων αλλά και το τί είναι η κομποστοποίηση.
Σχημάτιζαν ουρές...
Το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν τόσο μεγάλο για τη δωρεάν απόκτηση των κάδων αλλά και τη συμμετοχή τους στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που στην κυριολεξία σχημάτιζαν ουρές περιμένοντας να παραλάβουν τους κάδους αλλά και τις σχετικές οδηγίες για τη χρήση αυτών. Η ενημερωτική εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τις 6.00 το απόγευμα ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν νωρίτερα ώστε να προμηθευτούν τους κάδους.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος στάθηκε στα οφέλη από τη χρήση των κάδων κομποστοποίησης, ενώ παράλληλα δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και για τη συνέχισή του. Οι κάδοι κομποστοποίησης δόθηκαν τόσο σε πολίτες όσο και σε σχολεία της πόλης, με την προϋπόθεση πως αυτοί θα τοποθετηθούν στο χώμα και όχι σε τσιμεντένια ή άλλου είδους επιφάνεια. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, στελέχη της ΔΙΑΜΑΘ που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε δύο μήνες, θα επισκέπτονται τους πολίτες που παρέλαβαν τους κάδους ώστε να επιτηρούν την εξέλιξη τους και να τους παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη. Το τελευταίο μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά.
“Η κομποστοποίηση εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση των δικών μας σκουπιδιών, το οποίο άλλωστε αφορά όλους, έχει να κάνει και με το τελικό κομπόστ που τελικά χρησιμοποιούμε. Πετάμε συγκεκριμένα απορρίμματα μέσα στους κάδους, όπως φύλα ή λαχανικά, και έτσι δημιουργούμε ένα πρώτης ποιότητας φυτόχωμα για τις γλάστρες μας. Ταυτόχρονα δε βοηθάμε και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη σωστότερη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε αυλές και όχι μπαλκόνια και οικοδομές. Σημασία δεν έχει απλά να ξεκινήσει αλλά να λειτουργήσει για αυτό θέλω να μείνετε στην ενημέρωση που θα ακολουθήσει ώστε να ενημερωθείτε” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
Λιγότερα σκουπίδια
Την παρουσίαση του προγράμματος αλλά και της λειτουργίας των κάδων ανέλαβε ο Περιβαλλοντολόγος κ. Αναστάσιος Πεταλάς, εκπρόσωπος της ΔΙΑΜΑΘ, ο οποίος στάθηκε πρωτίστως στα οφέλη που θα αποφέρει η κομποστοποίηση.
Όπως σημείωσε, αρχικά θα περιοριστούν τα αστικά οργανικά απόβλητα τονίζοντας πως “από τα 10 κιλά σκουπίδια τα 5 είναι οργανικά και από αυτά τα 4 μπορούν να αξιοποιηθούν στον κάδο”. Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κάδοι, σημείωσε πως καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η θερμότητα και η υγρασία, για τα οποία πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος.
“Τη διαδικασία την επιτελούν οργανισμοί, είναι βιολογική, χρειάζεται δηλαδή οξυγόνο για αυτό έχει τρύπες ο κάδος. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, ανάλογα με το είδος των απορριμμάτων έχουμε ένα κόμπος το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες χρήσεις” συμπλήρωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως εντός των κάδων τοποθετούνται δυο μεγάλες ομάδες απορριμμάτων, τα λεγόμενα πράσινα υπολείμματα (πηγή αζώτου) και τα λεγόμενα καφέ (πηγή άνθρακα). Παράλληλα, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν και για τα “ακατάλληλα” υλικά τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν μέσα στους κάδους.
Δεν υπάρχουν σχόλια