GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


H λίστα της υπομονής - Εως και 4 χρόνια για τη σύνταξη

Στην... ουρά για να πάρουν κανονική σύνταξη μένουν ακόμη και τέσσερα χρόνια οι ασφαλισμένοι, που αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για να λ...

Στην... ουρά για να πάρουν κανονική σύνταξη μένουν ακόμη και τέσσερα χρόνια οι ασφαλισμένοι, που αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για να λάβουν έστω και την προσωρινή σύνταξη.

Χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι προκαλούν «έμφραγμα» στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ, τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, καθώς αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 163.000 αποφάσεις για την απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε περίπου 90.000 δικαιούχους, σύμφωνα με στοιχεία του Ελεύθερου Τύπου. Το σύστημα αναμένεται να «βραχυκυκλώσει» ακόμη περισσότερο μέσα στο 2015, καθώς την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ, αναμένεται η έξοδος άλλων 50.000 ασφαλισμένων.

Στο ΙΚΑ, οι προσωρινές συντάξεις καθυστερούν ακόμη και 2-3 μήνες, παρότι σύμφωνα με το νόμο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να παίρνουν το 80% της κανονικής σύνταξης εντός 45 ημερών αν έχουν ένα Ταμείο και εντός 75 ημερών αν έχουν διαδοχική ασφάλιση σε δυο ή περισσότερους φορείς. Μάλιστα, σε κάποια Ταμεία (ΤΑΠ-ΟΤΕ) η προσωρινή σύνταξη φτάνει βγαίνει ακόμη και μετά από πέντε μήνες, ενώ 1,5 χρόνο έπειτα από την υποβολή της αίτησης βγαίνει η κανονική. Στους κλάδους μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων η προσωρινή σύνταξη βγαίνει σε 3 με 4 μήνες.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στον ΟΑΕΕ με την προσωρινή σύνταξη, ενώ η κανονική για όσους βγαίνουν με διαδοχική φτάνει και στα 2 χρόνια. Αν μάλιστα μεσολαβεί και χρόνος επικουρικής ασφάλισης, οι καθυστερήσεις φτάνουν και τα 3 χρόνια.

Το ζήτημα με τους συνταξιούχους που είναι σε αναμονή προκαλούν και άλλα τεράστια προβλήματα στα Ταμεία, με το κόστος των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει την τελευταία διετία. Ποσό το οποίο μπορεί να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Ταμείων, με συνέπεια να βγαίνουν λίγες αποφάσεις, προκειμένου να μοιράζεται το κόστος των αναδρομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια