-Πολιτικό έγκλημα η αποψίλωση των δομών υγείας στην περιοχή, που συνεχίζεται -800 με 1.000 άτομα επισκέπτονταν καθημερινά το ΙΚΑ για να...
-800 με 1.000 άτομα επισκέπτονταν καθημερινά το ΙΚΑ για να εξυπηρετηθούν
Ανύπαρκτη παραμένει, παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ξάνθη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει... την κάτω βόλτα, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, η δευτεροβάθμια περίθαλψη στον Νομό αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους δεν αποδίδονται στο ιατρικό, νοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό αλλά σε πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη δημόσια υγεία.
Ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια
Το ΠΕΔΥ, που αποτελεί στη συνέχεια του πρώην ΙΚΑ, πρακτικά δεν υφίσταται στην περιοχή μιας και αριθμεί έναν ιδιαίτερα μικρό αριθμό γιατρών όταν στο πρόσφατο παρελθόν εξυπηρετούσε εκατοντάδες ασθενείς του Νομού.
“Το ΠΕΔΥ δεν υπάρχει. Παίρνουμε 2-3 γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας για να κάνουν συνταγογράφηση. Δεν μιλάμε για μια σοβαρή κατάσταση γιατί στο ΙΚΑ είχαμε καθημερινά 800 και 1.000 άτομα” σημειώνει ο κ. Αναστάσιος Καραδέδος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, εκτιμώντας πως μετά τη δραματική συρρίκνωση των δομών του πρώην ΙΚΑ σε σημείο εξαφάνισης τους, οι πολίτες καταφεύγουν στο Νοσοκομείο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινή του λειτουργία ή αναζητούν άλλες λύσεις.
“Χωρίς να έχω σαφή στοιχεία, ένα μέρος των ασθενών που πήγαινε στο ΙΚΑ τώρα πάει στα ιδιωτικά ιατρεία χωρίς χρήματα, στο Νοσοκομείο και ένα μέρος δεν πάει στους γιατρούς και αρρωσταίνει σπίτι του, με ότι και εάν αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους” προσθέτει ο κ. Καραδέδος, συμπληρώνοντας πως τα τελευταία χρόνια οι περικοπές στη κοινωνική στήριξη έχουν οδηγήσει πολλούς, κυρίως ηλικιωμένους, ακόμη και στον θάνατο καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα όπως στο παρελθόν. “Πληρώνουν οι πιο αδύναμοι και οι πιο αδύναμοι είναι οι ηλικιωμένοι. Υπήρξε μια γεροντοκτονία αυτά τα χρόνια. Έμεινα πολλοί απροστάτευτοι γιατί δεν υπάρχουν και οι κοινωνικοί μηχανισμοί. Αυτοί που τα έκοψαν όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο”.
Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει πως “οι γιατροί της Ξάνθης δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα μας ούτε θα την κλείσουμε σε πολίτες που δεν έχουν χρήματα. Να μην φοβούνται οι πολίτες γιατί υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων, εξαιρετικοί συνάδερφοι, με ύφος, που προσφέρουν τις υπηρεσίες του. Και αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω. Είμαστε εδώ και θα προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλεία μας και σε αυτούς που έχουν και σε αυτούς που δεν έχουν ασφάλεια. Ακόμη και διαγνωστικά εργαστήρια γίνονται χωρίς χρήματα”.
Δεινοπαθεί η δευτεροβάθμια
Την ίδια στιγμή άλυτα παραμένουν αρκετά από τα προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών τη δευτεροβάθμια περίθαλψη στον Νομό, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης.
“Σε αυτή την περίοδο πρέπει να πω ότι η υγεία έχει προβλήματα, νοσεί και νοσεί πολιτικά σε όλη αυτή την πενταετία της κρίσης περίπου. Ήταν ζήτημα πολιτικής επιλογής και αυτό πληρώνουμε σήμερα. Υπήρξε μια προσπάθεια να θεωρηθεί ότι τα προβλήματα της χώρας σχετίζονται με τη σπατάλη στον χώρο της υγείας. Ο στόχος όμως ήταν στο τέλος, τέλος οι ασφαλισμένοι και αυτοί πληρώνουν πλέον στα σπασμένα της πολιτικής ανικανότητας” σημειώνει ο πρόεδρος του Ι.Σ.Ξ., για να προσθέσει πως “είναι γνωστή η διάλυση των δομών του πρώην ΙΚΑ. Όλη αυτή η νέα οργανωτική διάταξη που οδηγεί από το κακό στο χειρότερο. Η κατάσταση αγγίζει πλέον τα Νοσοκομεία, που είναι υποχρηματοδοτούμενα, συνάδελφοι που εργάζονται στα όρια των δυνατοτήτων τους, εφημερεύον χωρίς να πληρώνονται, βρίσκονται σε διαρκή πίεση. Πολύ δουλεία και καθόλου χρήματα, και συνεχής ύβρεις και πίεση από τη Διοίκηση. Όποιος τόλμησε να πει κάτι αμέσως στηλιτεύεται ότι κάνει πολιτική. Αποψιλώνεται το Νοσοκομείο που πλέον δεν είναι δελεαστικό”.
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Καραδέδος οι τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών “παρακαλάνε” βουλευτές και τοπικές ηγεσίες να αναλάβουν δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων. “Καλεστήκαμε σε ένα Δ.Σ. του Νοσοκομείου με θέμα το εάν κλείνει ή όχι η Καρδιολογική. Δεν είδαμε κανέναν άλλο εκεί μέσα να ενδιαφέρεται από τους βουλευτές και τις τοπικές ηγεσίες” καταλήγει ο κ. Καραδέδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια