-Πρόκειται για είδος ελαφιού που αποτελεί σύμβολο του νησιού της Ρόδου και συναντάται εκεί Ένα κάτασπρο πλατόνι (Dama Dama) το οπ...
Ένα κάτασπρο πλατόνι (Dama Dama) το οποίο ενδημεί μόνο στην Ρόδο, και μάλιστα αποτελεί σύμβολο του νησιού, εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή της Ξάνθης.
Το ζώο βρέθηκε να περιπλανιέται στην περιοχή του Ευμοίρου γεγονός που αρχικά προκάλεσε πολλά ερωτηματικά καθώς δεν έχει βρεθεί ξανά αντίστοιχο είδος ελεύθερο στην περιοχή της Ξάνθης. Μετά από ώρες ερευνών το μυστήριο λύθηκε καθώς διαπιστώθηκε πως το πλατόνι το είχε σκάσει από τον ιδιοκτήτη του αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που εντοπίστηκε.
Τι είναι το πλατόνι
Το πλατόνι της Ρόδου, που θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του, είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, βρίσκονται και στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης.
Πολλές είναι οι λαϊκές ιστορίες που αναφέρονται στην προέλευση και παρουσία του ελαφιού στο νησί.Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πλατόνι ήρθε στο νησί της Ρόδου με την άφιξη των Σταυροφόρων. Η θεωρία μάλιστα αυτή συσχετίζεται και με άλλα ιστορικά χαρακτηριστικά του νησιού. Η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν "Οφιούσα", λέξη που σημαίνει, "η έχουσα πολλά φίδια". Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία οι Σταυροφόροι για να προστατέψουν τα στρατόπεδά τους από τα φίδια, εισήγαγαν το ελάφι και το χρησιμοποίησαν σαν φύλακα σε χώρους γύρω από αυτά. Αν και τα ελάφια δεν κυνηγούν για να σκοτώνουν τα φίδια, όπως πιστεύουν πολλοί, εν τούτοις λέγεται ότι τα κέρατα του ελαφιού εκκρίνουν κάποια ουσία (ένα αλκάλιο), η μυρωδιά του οποίου ενοχλεί και εξαναγκάζει τα φίδια να απομακρυνθούν. Κάποια λοιπόν από τα ζώα αυτά, που έφεραν οι Σταυροφόροι, ξέφυγαν από τα στρατόπεδα, κρύφτηκαν στα δάση και δημιούργησαν αργότερα τον υπάρχοντα πληθυσμό.
Μία άλλη θεωρία λεει ότι τα ελάφια εισήχθησαν από τους Ενετούς την περίοδο που είχαν στην κατοχή τους το νησί.
Όμως η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και σαν "Ελαφούσα" που σημαίνει ότι είχε, την εποχή εκείνη πολλά ελάφια, που φυσικά υπήρχαν στο νησί πολύ πριν έρθουν όλοι αυτοί οι κατακτητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια