GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επιστολή του Διευθυντή του Ειδικού Σχολείου Γενισέας για τη μετεγκατάστασή του στην Ξάνθη

Για το θέμα της μετεγκατάστασης του Ειδικού Σχολείου από τη Γενισέα στην Ξάνθη και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ τοποθετε...

Για το θέμα της μετεγκατάστασης του Ειδικού Σχολείου από τη Γενισέα στην Ξάνθη και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ τοποθετείται μέσω επιστολής του ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Κλεομένης Ψωμακέλης. Αφορμή για την τελευταία τοποθέτηση του κ. Ψωμακέλη στάθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης. 

Η επιστολή του Διευθυντή 
“Παίρνοντας αφορμή από την επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του συλλόγου αναπήρων Ξάνθης και για αποφυγή παρερμηνειών και στρεβλώσεων, θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα θέματα που αφορούν το ΕΕΕΕΚ Ξάνθης και δυστυχώς επιμένουν να μην τα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

Το ΕΕΕΕΚ Ξάνθης είναι το μοναδικό σχολείο ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Στεγάζεται προσωρινά στο Γυμνάσιο Γενισέας. Τα μαθήματα γίνονται σε τρεις μεταλλικές προκατασκευασμένες αίθουσες ακατάλληλες για μαθητές με αναπηρίες, οι οποίες λόγω του αυξανόμενου αριθμού των μαθητών δεν επαρκούν. Μετά από 13 χρόνια λειτουργίας, το σχολείο προσαρμόστηκε στην περιοχή της Γενισέας και αγαπήθηκε από τους κατοίκους της.

Ο Δήμος Αβδήρων έχει παραχωρήσει έκταση 6,2 στρεμμάτων, δίπλα στο Γυμνάσιο Γενισέας για την ανέγερση του νέου κτιρίου. Ο φάκελος βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ και μετά από 13 χρόνια η διαδικασία υλοποίησης και εφαρμογής βρίσκεται στα μέσα της διαδρομής. Όταν γίνει το κτίριο, τα 6,2 στρέμματα είναι υπέρ αρκετά για τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και για την αυλή του σχολείου που θα δέχεται στα διαλείμματα τους 40 μαθητές. Δεν θα χρειάζονται λοιπόν οι μαθητές στα διαλείμματα και την αυλή του Γυμνασίου, όπως αναφέρεται στην επιστολή. Άλλωστε απαγορεύεται γενικά η έξοδος των μαθητών έξω από τις εγκαταστάσεις των σχολείων, ενώ όπως είναι γνωστό, για κάθε εξωτερική μετακίνησή τους απαιτείται και έγκριση από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο κτίριο του Γυμνασίου Γενισέας, στο τέλος του διαδρόμου του πρώτου ορόφου και όχι σε πραγματική αίθουσα διδασκαλίας, προσπαθεί να λειτουργήσει το εργαστήριο κεραμικής με στριμωγμένα τα μηχανήματα και τα εργαστηριακά όργανα. Υπάρχουν μηχανήματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Το ανωτέρω είναι εργαστήριο κύριας ειδικότητας του ΕΕΕΕΚ και στο τέλος της φοίτησής τους οι μαθητές παίρνουν πιστοποιημένο απολυτήριο στην ειδικότητα αυτή.

Αν ρίξουμε μία ματιά στα ΕΕΕΕΚ της ευρύτερης περιοχής, από το Κιλκίς και τις Σέρρες μέχρι την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, θα δούμε ότι όλα στεγάζονται σε σύγχρονα αυτόνομα κτίρια και δεν υπάρχει καμία συστέγαση με σχολεία γενικής παιδείας. Σε όλα αυτά τα σχολεία άραγε έχουμε ‘άσχημες επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση των μαθητών; Σίγουρα όχι γιατί στην Ειδική Αγωγή υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι κοινωνικοποίησης που εφαρμόζονται μεθοδικά και επιστημονικά σε καθημερινή βάση.

Το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ Ξάνθης, εφόσον μεταφερθούν ως έχουν οι υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Ξάνθης, θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη προσωρινή λύση. Έχει σαν κτίριο όλες τις προϋποθέσεις να στεγάσει μαθητές με αναπηρίες. 

Οι αίθουσές του είναι επαρκείς για να φιλοξενήσει τις τάξεις και τα εργαστήρια του σχολείου. Στην βόρεια πλευρά της αυλής μπορεί άνετα να τοποθετηθεί θερμοκήπιο για εκπαιδευτική χρήση, ενώ η νότια πλευρά άνετα μπορεί να δεχθεί τους μαθητές στα διαλείμματα τους. Είναι ένα μέρος όπου μπορεί να διασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση των μαθητών.

Στα 13 χρόνια αν υπήρχε η θέληση θα μπορούσαν να γίνουν πολλά, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Η υπομονή των μαθητών και των γονέων έχει πλέον εξαντληθεί. Σαν Ξανθιώτες θα πρέπει όλοι να ντρεπόμαστε γιατί είμαστε οι μόνοι που στεγάζουμε τους μαθητές με αναπηρίες για τόσα χρόνια σε μεταλλικές προκατασκευασμένες αίθουσες, αίθουσες οι οποίες κατά κανόνα χρησιμοποιούνται μόνο προσωρινά σε έκτακτα περιστατικά. Επειδή το νέο κτίριο αργεί, θεωρώ την στέγαση του ΕΕΕΕΚ στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ σαν την καλύτερη προσωρινή λύση. Άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο του ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας από το οποίο κάτι θα πρέπει να διδαχθούμε”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια