Στο μικροσκόπιο για... δωράκια και μαύρο χρήμα μπαίνουν 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, που έβγαλαν στο εξωτερικό 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μ...
Στο μικροσκόπιο για... δωράκια και μαύρο χρήμα μπαίνουν 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, που έβγαλαν στο εξωτερικό 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής που καλείται να ξεδιαλύνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Οι περισσότερες υποθέσεις των υπαλλήλων που έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό μέσα στην κρίση έχουν «δεθεί» και τώρα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Χαρακτηριστικό του θράσους ορισμένων από αυτών είναι πως την ώρα που στην Εφορία δήλωναν μόνο το μισθό τους από το Δημόσιο, δεν δίσταζαν να εμφανίσουν στις καταθέσεις τους εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έσπευσαν να βγάλουν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το «Βήμα», έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητών ΑΕΙ- ξεπερνούν τους 2.300- κάτι που οι ελεγκτές αποδίδουν σε μαύρο χρήμα από τα ιδιαίτερα, αλλά και σε δωράκια για καλύτερους βαθμούς στα Λύκεια.
Οι «πρωταθλητές» όμως σύμφωνα με τους ελεγκτές είναι όσοι πιάνουν νυστέρι, καθώς έχουν βγάλει τα περισσότερα χρήματα. Στη λίστα της Κατερίνας Σαββαΐδου βρίσκονται και δύο δικαστικοί, οι οποίοι είχαν βγάλει τα λεφτά στην Κύπρο και έχασαν από το «κούρεμα» καταθέσεων, αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- περίπου 8 άτομα- που θα ελεγχθούν ακόμη και για «παιχνίδι» στο ΧΑ.
Οσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα ποσά από τις φορολογικές δηλώσεις θα κληθούν να υποβάλλουν συμπληρωματικές. Στη συνέχεια, θα τους επιβληθεί ο φόρος που αναλογεί και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για απόκρυψη εισοδήματος και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Η υπόθεση όμως δεν σταματά εκεί, καθώς κάποιοι θα ελεγχθούν και από τον εισαγγελέα για ξέπλυμα χρήματος ή για παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή για μίζες.
Ακόμη, θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες 300 εφοριακών- από τους οποίους οι 90 διευθυντές ΔΟΥ- που βρίσκονται στη λίστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση δύο εφοριακών που έστειλαν στο εξωτερικό 1,2 εκατ. και 1,1 εκατ. αντίστοιχα και τώρα πρέπει να τα δικαιολογήσουν. Για να γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια να μην ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που εισπράττουν και να τα αποταμιεύουν, αλλά ακόμη κι έτσι δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κατάθεση τέτοιου ύψους.
Δεν υπάρχουν σχόλια