-Άφησαν για μια ημέρα τις μαθητικές τους δραστηριότητες και το έριξαν στη γυμναστική Έρημες τάξεις, γεμάτες αυλές αντίκριζε κανείς...
Έρημες τάξεις, γεμάτες αυλές αντίκριζε κανείς το πρωί της Δευτέρας σε όλες τις σχολικές μονάδες της Ξάνθης, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που εφάρμοσε το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Οι μαθητές προσήλθαν κανονικά στα σχολεία χωρίς ωστόσο να παρακολουθήσουν τα προγραμματισμένα μαθήματά τους, αλλά αντίθετα παρέμειναν στον αύλειο χώρο συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες με θέμα την ξενοφοβία, τη βία και τον ρατσισμό.
Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται για πρώτη φορά στα σχολεία της χώρας και έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία επί μια ολόκληρη σχολική ημέρα να έρθουν σε επαφή μια πλειάδα δραστηριοτήτων, να παίξουν και παράλληλα να εκπαιδευτούν γύρω από θέματα κοινωνικής φύσεως.
“Σήμερα υλοποιούμε παιδαγωγική παιχνίδια με πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, παιχνίδια που απαιτούν τη συνεργασία δύο και περισσότερων μαθητών. Εμείς στο Σχολείο επιλέξαμε παιχνίδια όπως η σαρανταποδαρούσα, η μπάλα στο μέτωπο των δύο παιδιών, οι σκυταλοδρομίες, ενώ έχουμε και ένα παιχνίδι που το ένα παιδί είναι με κλειστά μάτια και με τη βοήθεια του ενός άλλου παιδιού, που έχει τον ρόλο του οδηγού, περνά τα εμπόδια που συναντά μπροστά του” σημειώνει η γυμνάστρια του 4ου Γυμνασίου Ξάνθης κα Έφη Μπαρμπαρίδου τονίζοντας πως “όλες οι δράσεις είναι σε αυτό το πνεύμα. Του να βοηθάμε τους συμμαθητές μας και να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν είναι αυτοσκοπός η νίκη. Υπάρχει ένα βίντεο από μια ταινία που βραβεύτηκε στη Δράμα και έχει να κάνει με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και το οποίο θα παρακολουθήσουν οι μαθητές ενώ θα κάνουμε και ένα περίπατο στο περιαστικό άλσος. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου ενώ έχουμε και ένα πρωτάθλημα τένις. Στα παιχνίδια συμμετέχουν μεικτές ομάδες απ' όλες τις τάξεις του σχολείου”.
Μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν στις δράσεις που οργανώθηκαν σε όλα τα σχολεία της πόλης, ενώ η κάθε σχολική μονάδα εφάρμοσε το δικό της πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων.
Στους μαθητές των σχολείων, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στον οποίο μεταξύ άλλων τονίστηκε πως “το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από φέτος καθιερώνει μια ιδιαίτερα σημαντική και επωφελή πρωτοβουλία για όλα τα παιδιά. Πρόκειται για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού η οποία τίθεται σε εφαρμογή στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου». Ο φετινός θεματικός άξονας είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι». Όλοι σας θα έχετε ακούσει για τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από άσχημες συμπεριφορές λόγω της μη αποδοχής της διαφορετικότητας. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται με τη δυσμενή διάκριση, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων που δέχονται ρατσιστική συμπεριφορά”.
Παράλληλα, στον ίδιο χαιρετισμό επισημάνθηκε πως “άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας ενσωματώνονται στην κοινωνία μας. Μαζί με τους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, συγκροτούμε ένα σύνολο με διαφορετικές πολιτισμικές και πολιτιστικές καταβολές και σε μερικές περιπτώσεις και άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στην εκπαίδευση. Σε πολλά από τα σχολεία φοιτούν μαθητές με καταγωγή από άλλες χώρες. Λέμε όχι στο ρατσισμό, λέμε ναι στην ισότητα. Όλοι συμφωνούμε ότι το σχολείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιθάλπει νοσηρές εκτιμήσεις και συμπεριφορές. Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα σχολείο ενεργητικό, συνεργατικό, κριτικό και δημιουργικό. Και για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού θα πρέπει να εργαστούμε όλοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Τέλος, πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε αλλά και να ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μια χώρα που συμβιώνουν αρμονικά Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών. Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα ευκαιρία, όχι μόνο για χαρά και παιχνίδι αλλά και για γόνιμο προβληματισμό και συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια