GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Ειδικό Σχολείο Ξάνθης – Είπαν... “όχι” στη μετακίνησή του! (+VIDEO)

-Βρέθηκε κατάλληλος χώρος για τη μεταφορά του σχολείου προσωρινά στην περιοχή της Ξάνθης Σε έναν καθημερινό Γολγοθά υποβάλλονται τα...

-Βρέθηκε κατάλληλος χώρος για τη μεταφορά του σχολείου προσωρινά στην περιοχή της Ξάνθης

Σε έναν καθημερινό Γολγοθά υποβάλλονται τα τελευταία 13 χρόνια οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ξάνθης, το οποίο στερείται κτιριακών υποδομών και στεγάζεται σε... προκάτ ενώ οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να μεταφέρουν αγκαλιά τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα  κίνησης μιας και δεν υπάρχουν μπάρες αναπήρων, όπως άλλωστε είναι φυσικό. 

Το Ειδικό Σχολείο Ξάνθης, στο οποίο φοιτούν σήμερα 40 μαθητές και αποτελεί το μεγαλύτερο της Περιφέρειας ΑΜΘ, φιλοξενείται στη Γενισέα, στην αυλή του Γυμνασίου ενώ πέραν των προκάτ του έχουν παραχωρηθεί ακόμη δύο αίθουσες. Παρά το χρόνιο αίτημα για την κατασκευή ενός κτιρίου, αυτό μέχρι και σήμερα δεν έχει συμβεί, ενώ πρόσφατα προτάθηκε ως λύση η προσωρινή – έστω – μετακίνησή του Σχολείου στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ξάνθης. 

Όπως έγινε γνωστό ο χώρος που στεγάζονται τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, διπλά ακριβώς από τα γήπεδα τένις, παραμένει στο σύνολό του ανεκμετάλλευτος και προτάθηκε η φιλοξενία εκεί του Ειδικού Σχολείου μιας και υπάρχουν οι απαραίτητες δομές. Παράλληλα, η υπάρχουσα δομή θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ώστε να συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες. 

“Το σχολείο ήρθε στη Γενισέα γιατί δεν βρέθηκε χώρος να στεγαστεί στην Ξάνθη. Είναι το μόνο σχολείο ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ξάνθη” σημειώνει ο Διευθυντής του σχολείου κ. Κλεομένης Ψωμακέλης, εξηγώντας πως  “προσωρινά πρέπει μέχρι να γίνει το νέο κτίριο να πάμε κάπου ανθρώπινα, είχαμε κάποιες προτάσεις και η καλύτερη ήταν τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Η Γενισέα είναι το καταλληλότερο μέρος για το σχολείο, για αυτό θέλουμε να στεγαστεί εδώ, αλλά μέχρι να γίνει αυτό ζητάμε ανθρώπινες συνθήκες. Στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ υπάρχουν 20 μικρές αίθουσες, συν αίθουσα φυσιοθεραπείας και πισίνα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι η καλύτερη επιλογή.  Επί 13 χρόνια παρακαλούσαμε τον Δήμο να μπει ένα κλιματιστικό, να μπει ένας πάγκος” τονίζει ο Διευθυντής, εξηγώντας πως “δεν αντέχουμε πλέον ούτε εμείς οι καθηγητές να προσφέρουμε αυτά που πρέπει να προσφέρουμε, δεν γίνεται οι μαθητές να είναι σε εγκαταστάσεις που είναι άκρως επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία τους. Να τους παίρνουμε αγκαλιά από τα αναπηρικά καροτσάκια για να τους ανεβάσουμε στα προκάτ και για να τους ανεβάσουμε στις αίθουσες να κάνουμε μάθημα. Λες και τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου είναι δεύτερης διαλογής παιδιά”. 

Αντέδρασε ο Τσολακίδης! 
Στο αίτημα του Ειδικού Σχολείου για προσωρινή μεταφορά στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ξάνθης αντέδρασε ο πρώην Δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης, που ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση υπέρ της παραμονής του σχολείου στη Γενισέα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”. 

“Έχει παραχωρηθεί οικόπεδο 6 στρεμμάτων για την κατασκευή του νέου σχολείου. Έχουμε φτάσει στα μισά” ανέφερε ο ίδιος, για να προσθέσει πως “ξαφνικά ακούω ότι θέλει σε πάει σε ένα κτίριο που δεν είναι για σχολείο. Θεωρώ ότι υποβαθμίζεται η περιοχή μας, επενδύσαμε χρήματα και προτείνω να πάρει μια απόφαση το Δ.Σ. να παραμείνει εδώ το σχολείο και να μας βοηθήσει η πολιτεία ώστε να κτιστεί το νέο κτίριο, είναι εφικτός αυτός ο στόχος. Να ολοκληρωθεί η μελέτη και να γίνει το σχολείο”. 

Ωστόσο όπως κατέστη σαφές η κατασκευή του νέου σχολείου αποτελεί ακόμη άπιαστο όνειρο, το οποίο δεν διαφαίνεται να ολοκληρώνεται άμεσα. “  

“Δεν τέθηκε από κανέναν ζήτημα να φύγει το σχολείο, το ότι έγινε μια συζήτηση με τον διευθυντή και τοπικό βουλευτή ίσως έγινε προσωρινά μέχρι να κτιστεί το σχολείο. Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά για να κτιστεί το σχολείο. Κανείς δεν θέλει να φύγει από εδώ το σχολείο” πρόσθεσε με τη σειρά του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης. 

Τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν να εγκρίνουν τη δέσμευση ενός ποσού της τάξεως των 30.000 ευρώ για την επισκευή των κακώς κειμένων του κτιρίου ώστε το σχολείο να παραμείνει στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια