-Από Α' Τάξης υποβιβάζονται σε Β' Τάξης τα Τελωνεία Ξάνθης, Δράμας και Κομοτηνής Ο υποβιβασμός του Τελωνείου Ξάνθης από Διεύθ...
Ο υποβιβασμός του Τελωνείου Ξάνθης από Διεύθυνση Α' Τάξης σε Β' Τάξης προβλέπεται στην πρόταση αναδιοργάνωσης της Τελωνειακής Υπηρεσίας (Ιούλιος 2014) που εκπονήθηκε από την Ομάδα Εργασίας για τη θεσμική και οργανωτική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Τελωνειακής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση το Τελωνείο της Ξάνθης και άλλα οκτώ, επιπέδου διεύθυνσης, όπως αυτό της Κομοτηνής αλλά και της Δράμας θα υποβιβαστούν σε Β' Τάξης και στη συνέχεια σε τμήματα κύριων Τελωνείων μέχρι την 30 Ιουνίου του 2015.
Πρακτικά τα Τελωνεία της Δράμας και της Ξάνθης πρόκειται να μετεξελιχθούν σε Τμήματα του Τελωνείου Καβάλας, ενώ μετά την υποβάθμισή του και το Τελωνείο της Κομοτηνής θα υπαχθεί σε αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Το ζήτημα αναδεικνύει με ερώτησή του προς του Υπ. Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, “δεδομένου ότι τα κριτήρια θεσμικής αναδιοργάνωσης της τελωνειακής υπηρεσίας αφορούν στην αξία εξαγωγών, τα έσοδα κάθε τελωνείου, τον όγκο των παραστατικών, τον αριθμό προσωπικού σε συνδυασμό με την ανάγκη εξοικονόμησης προσωπικού και δομών, η προτεινόμενη μετατροπή του Τελωνείου Δράμας σε Τμήμα του Τελωνείου Καβάλας γεννά ερωτήματα.
Τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την αξία των εξαγωγών, τον όγκο των παραστατικών, αποδεικνύουν ότι το Τελωνείο Δράμας επιτελεί ουσιαστικό έργο για το νομό και έχει να παρουσιάσει μεγαλύτερη δραστηριότητα από γειτονικά τελωνεία που προβλέπεται να παραμείνουν Α’ Τάξης, όπως για παράδειγμα το Τελωνείο Σερρών. Οι εισαγωγές που διεκπεραιώνονται από το Τελωνείο Δράμας παρουσιάζουν αυξητική τάση σε αξία και αριθμό παραστατικών, όπως συμβαίνει και με τα έσοδα από το 2012 στο 2013.
Επιπλέον, στο νομό δραστηριοποιούνται κάποιες από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίας της χώρας, όπως η εταιρία «ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ», αλλά και οινοποιεία με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Το Τελωνείο Δράμας έχει, επίσης, υπό τη χωρική του αρμοδιότητα τον κατασταλτικό έλεγχο της διακίνησης εμπορευμάτων υποκείμενων σε ΕΦΚ (αλκοολούχα, καπνικά και καύσιμα) που διεξάγεται μέσω της μεθοριακής διάβασης Εξοχής Ν. Νευροκοπίου, γεγονός που καθιστά την ύπαρξη ισχυρής ελεγκτικής υπηρεσίας στο νομό επιβεβλημένη”.
Τις ανησυχίες του κ. Καραγιαννίδη μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι υπόλοιποι βουλευτές της περιοχής, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις για τα Τελωνεία της Θράκης και ευρύτερα της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια