-Προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δράση ΜΚΟ από τη Γερμανία με κτηνιάτρους -Το 2011 εκτινάχθηκε στα ύψη ο αριθμός των αδέσπ...
-Το 2011 εκτινάχθηκε στα ύψη ο αριθμός των αδέσποτων που τα εγκατέλειψαν λόγω της οικονομικής κρίσης
Σε μια μάστιγα που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστεί έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια για την πόλη της Ξάνθης το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, ο αριθμός των οποίων διογκώνεται συνεχώς.
Παρά τις εξαγγελίες, τις δημόσιες δεσμεύσεις αλλά και τις όποιες καλές προθέσεις των υπευθύνων μέχρι στιγμής το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε στο ελάχιστο, όπως άλλωστε καταμαρτυρούν και οι συχνές πλέον επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε πολίτες της περιοχής, αλλά και οι κατά τόπους αγέλες αδέσποτων που σίγουρα προβληματίζουν.
Αύξηση στα χρόνια της... κρίσης!
Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης απασχολήθηκε εκτενώς για ακόμη μια φορά με το θέμα των αδέσποτων ζώων, με αφορμή προγραμματική σύμβαση που συνάπτει ο Δήμος με ΜΚΟ από τη Γερμανία με την οποία συνεργάστηκε και πριν από μερικούς.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, δημοτικός σύμβουλος που κατά το παρελθόν διατέλεσε αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ανέφερε πως το 2011 υπήρξε μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων κάτι που το απέδωσε στην οικονομική κρίση. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, από τη μια στιγμή στην άλλη ο αριθμός των αδέσποτων ζώων εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς πολίτες τα εγκατέλειπαν στους δρόμους μη μπορώντας να ανταποκριθούν οικονομικά στην ανατροφή τους.
Από αδέσποτα, πειραματόζωα!
Τα μέλη του Δ.Σ. κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με την προγραμματική σύμβαση για μια σειρά από στειρώσεις αδέσποτων ζώων, το κόστος των οποίων θα αναλάβει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, ωστόσο από την πλευρά της Αντιπολίτευσης εκφράστηκαν σφοδρές αντιδράσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης διένειμε δημοσιεύματα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. τα οποία αναφέρονταν σε “ύποπτες” πρακτικές που ακολουθούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες, όπως ανέφερε, πως αδέσποτα υιοθετούνται και καταλήγουν πειραματόζωα σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία.
Εκπρόσωπος της ΜΚΟ που έδωσε το παρών στη συνεδρίαση διέψευσε πως γίνεται κάτι τέτοιο, ενώ όπως επισημάνθηκε οι καταγγελίες δεν αφορούν την περιοχή της Ξάνθης αλλά έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες πόλεις της χώρας.
Δεν μπορούσαν να αντέξουν το κόστος της ανατροφής τους και τα πέταξαν στον δρόμο
Τις ανησυχίες των μελών της Αντιπολίτευσης φάνηκε να συμμερίζεται και ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ο οποίος στάθηκε στο ότι συστήνεται επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί όλο τον κύκλο των εργασιών της εν λόγω ΜΚΟ τονίζοντας πως οι εν λόγω στειρώσεις αποτελούν μια επιπλέον βοήθεια για τον Δήμο στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.
Όπως έγινε γνωστό ήδη ο Δήμος έχει προχωρήσει στη στείρωση 300 αδέσποτων ζώων, ενώ άλλα 300 ζώα στειρώθηκαν από την εν λόγω ΜΚΟ. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως και στο παρελθόν έχουν εκφραστεί αντίστοιχες ανησυχίες γύρω από τη δράση και την εν γένει παρουσία της Γερμανικής οργάνωσης ενώ από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθεί μια συγκεκριμένη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παρέθεσε και στοιχεία γύρω από τις επιθέσεις των ζώων σε πολίτες. “Το 2012 είχαμε 123 επιθέσεις, το 2013 158 και μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος έχουμε 126. Βλέπουμε ότι οι επιθέσεις αυξάνονται συνεχώς” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και με τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής ώστε να βρεθεί λύση υπογράμμισε ο κ. Δημαρχόπουλος, που τόνισε πως “τα αδέσποτα δεν είναι πρόβλημα μόνο του Δήμου Ξάνθης”, ενώ σχετικά με την προγραμματική σύμβαση πρόσθεσε πως πρόκειται απλώς για μια συνεργασία.
Τα μέλη του Δ.Σ. ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συνεργασία του Δήμου με τη ΜΚΟ ενώ συστάθηκε και μια πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της φιλοζωικής Ξάνθης, έναν κτηνίατρο και υπηρεσιακούς παράγοντες που θα ελέγχουν την όλη συνεργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια