-Κλείνουν με απόφαση του Υπουργείου οι παράνομες χωματερές στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον Αειφ...
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη με δημόσια χρηματοδότηση ύψους 5.530.500 ευρώ εντάχθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου Διευθέτησης και συμπλήρωσης υποδομών του ΧΥΤΑ Ξάνθης, στον Δήμο Τοπείρου.
Η απόφαση για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης και επέκτασης του ΧΥΤΑ εγκρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ στις 19 Αυγούστου.
Το έργο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜΘ, ενώ τα προτεινόμενα υποέργα περιλαμβάνουν επέκταση και αναβάθμιση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης και τον καθιστούν σύμφωνο με τους Περιβαλλοντικούς Όρους και την Ισχύουσα νομοθεσία. Ο ΧΥΤΑ Ξάνθης εξυπηρετεί τους κατοίκους του Νομού Ξάνθης και η πρόβλεψη επέκτασής του γίνεται βάση του βάρους των απορριμμάτων που παράγονται στο Νομό. Ο χώρος πρέπει να ανταποκρίνεται στη διαχείριση 45000 τόνων/έτος αστικών αποβλήτων και να έχει ελάχιστη διάρκεια ζωής πέντε χρόνια.
Η σχεδιαζόμενη 4ης λεκάνη ταφής θα καλύπτει περίπου 35 στρέμματα ενώ οι υπόλοιπες υποδομές θα αναπτυχθούν σε έκταση 80 στρεμμάτων. Το πρώτο υποέργο θα παραδώσει: Νέα λεκάνη ταφής με πρόβλεψη λειτουργίας πέντε ετών, δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων και μονάδα επεξεργασίας τους, δίκτυο συλλογής βιοαερίου και πυρσό καύσης, νέο τμήμα εσωτερικού οδικού δικτύου εντός του ΧΥΤΑ, αναβαθμισμένο κτίριο διοίκησης και ελέγχου, περίφραξη και έργα οπτικής απόκρυψης, ηλεκτροφωτισμό, δεξαμενή υγρών καυσίμων, κτλ. Το δεύτερο υποέργο θα παραδώσει ένα καινούριο αυτοκινούμενο συμπιεστή απορριμμάτων
Κλείνουν παράνομες χωματερές στην ΑΜΘ
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, υπεγράφησαν τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που δρομολογούν την παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) σε άλλες τρεις Περιφέρειες της χώρας.
Οι ΚΥΑ αφορούν στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Πύργου Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων των Νομών Δράμας και Έβρου και του Δήμου Νέστου Ν. Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των Νομών Ευρυτανίας, Φωκίδας και των Δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας, Λοκρών και Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου Νομού Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις περιοχές αυτές υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στους αντίστοιχους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς, για σύγχρονη και ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των αποβλήτων. Στις ΚΥΑ προβλέπονται, επίσης, μέτρα εφαρμογής και επέκτασης της ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους.
Επισημαίνεται ότι σημαντικά πρόσφατα βήματα στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης στις παραπάνω Περιφέρειες, είναι επίσης:
*Η ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ με δημόσια χρηματοδότηση ύψους 5.530.500 ευρώ της πράξης «Εφαρμογή Σχεδίου Διευθέτησης και συμπλήρωση υποδομών ΧΥΤΑ νομού Ξάνθης».
*Η προώθηση με ταχείς ρυθμούς της διαδικασίας επιλογής αναδόχου για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης (Αλεξανδρούπολη), συνολικού κόστους επένδυσης 60.000.000 ευρώ.
Σε δήλωσή του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει πως «με την υπογραφή των ΚΥΑ για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ και την επίσπευση της υλοποίησης των σύγχρονων υποδομών, συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη των επιπτώσεων στο Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Παράλληλα, κάνουμε ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για την αποτροπή της επιβολής χρηματικών κυρώσεων στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ήδη, σε όλες τις Περιφέρειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, έχει εξαλειφθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση. Απομένουν η Πελοπόννησος και ορισμένες νησιωτικές περιοχές με ειδικές δυσκολίες, για τις οποίες εξελίσσεται επεξεργασμένο πρόγραμμα δράσης.
Με την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, οι απαράδεκτες πρακτικές Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων περνούν πλέον στο παρελθόν και προσδίδεται στην περιβαλλοντική προστασία αναπτυξιακή διάσταση».
Δεν υπάρχουν σχόλια