GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ξάνθη: Η νύφη ήταν στο άλογο, ο γαμπρός ήταν στο άλογο, αλλά ο γάμος ήταν... γιαλαντζί! (+VIDEO)

-Στο πόδι όλο το χωριό για την αναβίωση του γάμου των Μπαφραλήδων το μεσημέρι του Σαββάτου  -Αναβίωσαν ήθη και έθιμα του πόντου στο Λυκο...

-Στο πόδι όλο το χωριό για την αναβίωση του γάμου των Μπαφραλήδων το μεσημέρι του Σαββάτου 
-Αναβίωσαν ήθη και έθιμα του πόντου στο Λυκοδρόμιο της Ξάνθης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο 

Έναν γάμο... γιαλαντζί έστησαν οι κάτοικοι στο Λυκοδρόμιο της Ξάνθης αναβιώνοντας ήθη και έθιμα του Πόντου και των Μπαφραλήδων. 

Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκοδρομίου αποφάσισαν να αναβιώσουν έναν παραδοσιακό Μπαφραίικο γάμο το μεσημέρι του Σαββάτου, παρουσιάζοντας τα ήθη και τα έθιμα που ακολουθούνταν κατά τη διάρκεια του ιερού μυστηρίου πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 στη Μπάφρα. 



Οι καλεσμένοι, αν και γνώριζαν πολύ καλά πως ο γάμος ήταν απλώς αναπαράσταση, προσήλθαν στην ώρα τους στο σπίτι της νύφης και στο σπίτι του γαμπρού, παίζοντας τον ρόλο τους εντέχνως, χορεύοντας και πίνοντας και ευχόμενοι στους νεόνυμφους να ζήσουν. Το γλέντι ξεκίνησε αρχικά από το σπίτι του γαμπρού, όπου ο νεαρός που επιλέχθηκε να ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, υποδέχθηκε τους γνωστούς και τους φίλους του οι οποίοι τον ξύρισαν, τον έντυσαν και στη συνέχεια τον ανέβασαν πάνω σε ένα άλογο χορεύοντας έως το σπίτι της νύφης. Καθ' όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών οι γονείς του γαμπρού, προσέφεραν στους καλεσμένους παραδοσιακά εδέσματα του πόντου ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μπάφρας Σερρών, που συμμετείχε επίσης στην αναβίωση του εθίμου, μερίμνησε για τη χορευτική συνοδεία του γαμπρού αλλά και της νύφης. 

Ο γαμπρός και οι καλεσμένοι στη συνέχεια μετέβησαν στο σπίτι της νύφης, όπου οι γονείς της είχαν τοποθετήσει σκοινί στον αυλόγυρο αποτρέποντας τους την είσοδο. Ακολούθησε διαπραγμάτευση με την κουμπάρα, ώστε να προσφέρει χρήματα, όσο το δυνατόν περισσότερα, για να απομακρυνθεί το σκοινί και να μπορέσει ο γαμπρός να συναντήσει τη νύφη. Στη συνέχεια, και αφού οι καλεσμένοι δέχθηκαν για ακόμη μια φορά το ανάλογο κέρασμα, ξεπρόβαλε η νύφη με τη διάθεση για παιχνίδι να κορυφώνεται και την αγωνία του γαμπρού να εντείνεται. Κουμπάρα και πεθερά επιδόθηκαν σε έναν αγώνα διαπραγμάτευσης για το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα, ώστε το νεαρό ζευγάρι να ανταμώσει με τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν. 

Στη συνέχεια, γαμπρός και νύφη ανέβηκαν στα άλογα τους και κατευθύνθηκαν προς την εκκλησία. Ωστόσο οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εδώ, μιας και φίλοι του γαμπρού, όπως προστάζει το έθιμο, είχαν τοποθετήσει σκοινιά κατά μήκος του δρόμου σταματώντας τους νεόνυμφους και απαιτώντας από την κουμπάρα να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη. Η ίδια φάνηκε να δυσφορεί, παρά το γεγονός πως εν γνώση της κατέβαλε ψεύτικα χαρτονομίσματα, συνεχίζοντας απτόητη τον χορό και ζητώντας από τους αιτούντες χρήματα να συμβιβαστούν και να λάβουν όσα χρήματα προτίθετο να τους δώσει. Τα πειράγματα και τα σκηνοθετημένα ευτράπελα συνεχίστηκαν μέχρι την εκκλησία του χωριού, όπου κατέφτασαν λίγη ώρα αργότερα ζευγάρι και καλεσμένοι. 

Εκεί τους περίμεναν τέσσερις ιερείς, με το έθιμο να σταματά ωστόσο στην αυλή της εκκλησίας και το ζευγάρι αντί να ανεβαίνει τα σκαλιά του ναού να χορεύει, να πίνει και να τραγουδά μαζί με τους καλεσμένους. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκοδρομίου κ. Γιώργος Παπαδόπουλος στόχος της όλης εκδήλωσης ήταν η αναβίωση ενός εθίμου οι ρίζες του οποίου χάνονται βαθιά μέσα στον χρόνο, τονίζοντας πως “έτσι θέλαμε να μάθουν οι νεότεροι τα έθιμα και να τα θυμηθούν οι παλαιοί”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γιάννη Μπούτο. 








Δεν υπάρχουν σχόλια