GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διελεύσεις τζιχαντιστών από την Ελλάδα - Έρευνες τις ΕΥΠ σε αρκετά σημεία της Θράκης

Της Χριστίνας Κοραή Σαράντα άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι μπορεί να είναι μαχητές της τζιχάντ και βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθ...

Της Χριστίνας Κοραή

Σαράντα άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι μπορεί να είναι μαχητές της τζιχάντ και βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση των μυστικών περιοχών πολλών χωρών, πέρασαν «τράνζιτ» από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διήλθαν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr. 

Ανάμεσα τους ήταν 2-3 έμποροι όπλων για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ή ενδείξεις ότι δεν είναι τζιχαντιστές αλλά προμηθεύουν τα ένοπλα τμήματα της οργάνωσης και άλλα δύο άτομα που ερευνώνται για απαγωγές που έχουν στόχο τη χρηματοδότηση της. 

Για τους περισσότερους είχαν σταλεί σήματα από ξένες μυστικές υπηρεσίες (CIA, την βρετανική M16, την γαλλική DGSE και την ισραηλινή Μossad). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χώρες προέλευσης τους ήταν κυρίως του μουσουλμανικού τόξου (Πακιστάν, Ιράκ, Συρία κλπ). Κάποιοι φέρονται να ήρθαν και από βόρειες χώρες της Αφρικής (Αιγυπτο, Τυνησία). 

Ο τελικός προορισμός τους ήταν η Μ.Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ. Στην συντριπτική πλειονότητα τους έφεραν ευρωπαϊκά διαβατήρια, και κάποιοι αμερικάνικα (ΗΠΑ, Καναδά), γεγονός που περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια των ελέγχων στους οποίους μπορεί να υποβληθούν. Ανδρες της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τους «ξεσκόνισαν» χωρίς, όμως, τελικά να βρεθεί κάτι που να δικαιολογεί την σύλληψη τους επί ελληνικού εδάφους. 

Ο διοικητής της ΕΥΠ Θοδωρής Δραβίλλας ενημερώνει απευθείας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για όποια νέα εξέλιξη υπάρχει στο μέτωπο των τζιχαντιστών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας ζήτησε αναλυτική εικόνα της κατάστασης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο και έχει συνεχή ροή ενημέρωσης. Εχουν γίνει αρκετές συσκέψεις στο μέγαρο της Κατεχάκη. Εμπλέκονται επίσης τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Ναυτιλίας. 

Σύμφωνα με μυστικές εκθέσεις, η Ελλάδα, στη διαβάθμιση του κινδύνου να δεχθεί χτύπημα τζιχαντιστών, εμφανίζεται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν «απειλή χαμηλού επιπέδου». 

Επίσης επισημαίνεται ότι αν και έχει πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες, «δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και ύπαρξης πυρήνων τζιχαντιστών». 

Η ισλαμική κοινότητα χαρακτηρίζεται από «μετριοπαθή συμπεριφορά» όπως τονίζεται στις εκθέσεις. Παρόλα αυτά υπήρξαν κάποιες ανησυχητικές κινήσεις. Στις αρχές Ιουλίου η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών εντοπίστηκε σε υποσταθμό της ΔΕΗ, δύο χιλιόμετρα έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας. Στην σημαία αναγραφόταν στην αραβική γλώσσα η φράση – κατατεθέν της τζιχάντ: «Ένας είναι ο Θεός και ο Άγιος Μωάμεθ ο προφήτης του. Ορκιστείτε σε αυτόν». Εγιναν δεκάδες προσαγωγές και κάποιες απελάσεις. 

Οι «κεραίες» είναι τεντωμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr υπό στενή παρακολούθηση της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας βρίσκονται περίπου 25 περιοχές σε όλη τη χώρα (αρκετά σημεία της Αττικής, Βοιωτία, Θράκη κλπ) στις οποίες κινούνται φανατικοί μουσουλμάνοι που έχουν εκδηλωθεί υπέρ της τζιχάντ. Περίπου 300 Ιρακινοί και Σύριοι έχουν απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες. 

Ο «κόκκινος» συναγερμός σήμανε από τον Απρίλιο του 2013, όταν άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του ο ISIL (ISLAMIC STATE OF IRAQ AND LEVAND). Η Ελλάδα γρήγορα καταγράφηκε ως «χώρα- τράνζιτ» για τους τζιχαντιστές. 

Η Μ.Βρετανία και μετά η Γαλλία, βρέθηκαν να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΕ, καθώς σημαντικός αριθμός των μαχητών είναι υπήκοοι τους και ταξιδεύουν με ευρωπαϊκά διαβατήρια στο χέρι. Οι ΗΠΑ παραμένουν νούμερο ένα χώρα που μπορεί να δεχθεί χτύπημα όπως συνέβη και με την επίθεση στους δίδυμους πύργους από την Αλ Κάϊντα. 

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα έχει να κάνει κυρίως με τους γείτονες της. Η Αλβανία η οποία τροφοδότησε την «Ουτσεκά» του Κοσόβου, και η Τουρκία αναφέρονται σε μυστικές εκθέσεις ως χώρες που «δείχνουν ανοχή και στα εδάφη τους δρουν οργανωμένα κέντρα τζιχαντιστών». 

Η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times, ανέφερε ότι μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως 300 Αλβανοί μαχητές εντάχθηκαν στην ομάδα Al Nusra Front του Ισλαμικού Κράτους, ενώ 40 από αυτούς συνελήφθηκαν στη συνέχεια στο Κόσοβο. 

Στις αρχές Ιουλίου, η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» με τίτλο «Bodrum da IŞİD paniği», δηλαδή, «Πανικός Τζιχαντιστών στο Μπόντρουμ» ανέφερε ότι στην περιοχή του παραθαλάσσιου Torba Koyu, απέναντι από τα Δωδεκάνησα, υψώθηκε η χαρακτηριστική μαύρη σημαία των Τζιχαντιστών. 

Το γερμανικό περιοδικό FOCUS αναδημοσίευσε πληροφορίες ότι τζιχαντιστές που τραυματίστηκαν στην διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων στην Συρία και στο Ιράκ, μεταφέρονταν για νοσηλεία στις περιοχές του Kilis και του Hatay, που βρίσκονται στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και πολύ κοντά στα σύνορα Τουρκίας Ιράκ και μετά την αποθεραπεία τους στέλνονταν ξανά στα μέτωπα του πολέμου. 

Η τουρκική εφημερίδα «Ηaber Turk» στις 9/9/2014, ανέφερε ότι η Αγκυρα εξέφρασε επιφυλάξεις στον υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέϊγκελ (8/9/2014), σχετικά με τη συμμετοχή της στο συνασπισμό των κρατών που θα συμμετάσχουν στον πόλεμο που κήρυξε ο Μπάρακ Ομπάμα κατά του «Ισμαλικού Κράτους». 

Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι οι 49 εργαζόμενοι του τουρκικού προξενείου της Μοσούλης παραμένουν όμηροι του ISIL. Για τις ΗΠΑ η Τουρκία είναι ο πλέον απαραίτητος σύμμαχος λόγω της γεωγραφικής της θέσης καθώς προσφέρεται για το σχεδιασμό αεροπορικών επιθέσεων, εκπαίδευση και παροχή διοικητικής μέριμνας στους «presmerga», στις δυνάμεις ασφαλείας τοι Ιράκ κλπ.

Επομένως αναμένεται να ενταθούν τόσο οι πιέσεις όσο και οι αμερικανικές δεσμεύσεις για «δώρα» προς την Τουρκία, στο παζάρι που είναι σε εξέλιξη. Ενας νέος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύει τον σταθεροποιητικό παράγοντα της Ελλάδας αλλά δημιουργεί και αρνητικά δεδομένα που μπορεί να πυροδοτήσουν νέες εστίες ισλαμικού φανατισμού εγγύτερα στη χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια