GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διαστάσεις πανδημίας φαίνεται να παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός

Διαστάσεις... πανδημίας, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι φαίνεται να παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στη χώρα μας. Οι κτηνοτρόφοι ...

Διαστάσεις... πανδημίας, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι φαίνεται να παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στη χώρα μας.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε συνδυασμό με την ευλογιά και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.

“Κάνουμε πλάκα μεταξύ μας και λέμε ότι αυτό που μένει να πάθουμε είναι να εμφανιστεί κάποια ανθρωπονόσος στα ζώα και να αρρωστήσουμε και εμείς οι ίδιοι”, λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος από την Κομοτηνή, Μαργαρίτης Θεολόγου.

Έντονα ανήσυχοι για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας δηλώνουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος. “Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμώ ότι πρέπει να τολμήσουμε τα εμβόλια” τόνισε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας: “ζητάμε όχι μόνο αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουμε, αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή φέτος και το 2015”.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΚ εκτίμησε ότι δεν “θα υπάρξει θέμα με την εξαγωγική επίδοση της χώρας σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ τυριά”, αφού, όπως εξήγησε, “η νόσος χτύπησε όλη την Ευρώπη”. Υπέρ των εμβολιασμών των ζώων τάσσεται και ο πρόεδρος του ΣΕΚ, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της νόσου, υπογράμμισε ότι “θα αποτελέσει μεγάλο χτύπημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενδεχόμενη απειλή στα ΠΟΠ τυριά μας”.

Η κατάσταση σήμερα όπως την αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΥΠΑΑ.Τ
Σε 751 ανέρχονταν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, στις οποίες και είναι εγκαταστημένα 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες. Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας μας στη Διεύθυνση Υγείας Ζώων (τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑ.Τ).

Βάσει του πίνακα που εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λακωνία και Αρκαδία αριθμούν τις περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες, με 132 και 127 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν Δράμα και Λέσβος από 53, Έβρος 52, Καστοριά 33, Ξάνθη 31, Χαλκιδική 26 και Κοζάνη 28.

Από 19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες έχουν Εύβοια και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Κορινθία 18, Κιλκίς και Ροδόπη από 16 αντίστοιχα, Ευρυτανία 15, Ιωάννινα 14, Πιερία 10, Τρίκαλα 9, Πέλλα 8, Αχαΐα και Ηλεία από 7 αντίστοιχα, Σέρρες 6, Αργολίδα 5, Φωκίδα, Καβάλα και Φλώρινα από 4 αντίστοιχα, Αιτωλοακαρνανία και Μαγνησία από 2 και Αττική, Καρδίτσα και Ανατολική από μία αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΥΠΑΑ.Τ, υπάρχουν άλλες 200 περίπου εκτροφές ύποπτες καταρροϊκού πυρετού ανά την χώρα, “αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα δε με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του υπουργείου “η επιζωοτία αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ή και αυξημένους ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες ενόψει και του φθινοπώρου που γενικά ευνοεί τη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων με τα οποία μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός”.

Επί του παρόντος, όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο, “το νόσημα αντιμετωπίζεται με μέτρα εντομο-προστασίας κατά των εντόμων – φορέων που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της νόσου (σκνίπες του γένους Culicoides) και περιορισμούς στις μετακινήσεις των ευαίσθητων στη νόσο ειδών (μηρυκαστικά) ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από μολυσμένες εκτροφές”.

Κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο και το υπέδαφος
“Στην Ελλάδα, με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προβάτων στην Ευρώπη, ήτοι 15 εκατ. αιγοπρόβατα, το νόσημα αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα που έχει εξαπλωθεί σε εκτεταμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας” είχε δηλώσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας, του οποίου η επιστημονική γνώση ζητήθηκε σε συναντήσεις που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα.

Ο ίδιος είχε εξηγήσει δε, ότι ο καταρροϊκός πυρετός (ή νόσος της κυανής γλώσσας - Bluetongue) είναι ένα λοιμώδες νόσημα των μηρυκαστικών που οφείλεται σε ιό του γένους Orbivirus (οικογένεια Reoviridae) και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides, αλλά δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.“Ο άνθρωπος δεν προσβάλλεται από τη νόσο, ούτε ο ιός περνάει στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας” διαβεβαίωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, τονίζοντας ακόμη ότι “δεν μολύνεται το υπέδαφος από την ταφή των νεκρών ζώων”.

Πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της νόσου
“Η αντιμετώπιση της νόσου είναι πολύ δύσκολη. Βασίζεται στην πρόληψη και απαιτεί καλή στόχευση και οργάνωση” επεσήμανε ο κ. Κρήτας, συμπληρώνοντας ότι “επειδή δεν υπάρχει θεραπεία (δηλ. ειδικά αντιϊκά φάρμακα) μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμηση βακτηριακών επιπλοκών, ενώ η σφαγή και υγειονομική ταφή των ζώων στη φάση που η νόσος βρίσκεται ακόμα σε περιορισμένη έκταση είναι η καλύτερη μέθοδος”.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την ταυτοποίηση και επιτήρηση των ευπαθών και δυνητικά μολυσμένων ζώων, όπως και η απομόνωση και ο περιορισμός μετακίνησης των κοπαδιών κατά τις περιόδους έντονης δραστηριότητας των εντόμων.

“Καλό είναι να λαμβάνεται μέριμνα για τον έλεγχο των εντόμων (π.χ. απεντομώσεις, αποξηράνσεις), που πολύ συχνά όμως δεν φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα” υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι “οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό συστατικό της πρόληψης, ιδιαίτερα όταν η κατάσταση έχει 'ξεφύγει' από τα στενά όρια μιας περιοχής”.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε ότι οι συστηματικοί εμβολιασμοί στην Ευρώπη με αδρανοποιημένα εμβόλια έδειξαν ότι είναι δυνατή η εκρίζωση του ιού από μια περιοχή κάτω από ειδικές συνθήκες. “Τα διαθέσιμα εμβόλια σήμερα είναι αδρανοποιημένα (νεκρά) και εξασθενημένα (ζωντανά) και είναι αρκετά αποτελεσματικά εφόσον περιέχουν τον ορότυπο που ενδημεί στην περιοχή και εφαρμοστούν ορθά” σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια