Διαβάθμιση των δόσεων σε σχέση με το ύψος των οφειλών, απλοποίηση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου περιλαμβάνει το κυβερ...
Διαβάθμιση των δόσεων σε σχέση με το ύψος των οφειλών, απλοποίηση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο οικονομικό επιτελείο διατηρούν χαμηλούς τόνους και εμφανίζονται πολύ προσεκτικοί στις συζητήσεις τους για το θέμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.
Σε δύο άξονες το σχέδιο
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο άξονες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στον πρώτο, εντάσσονται τα χρέη των «μεγάλων επιχειρήσεων» που αφορούν ταυτόχρονα σε εφορία, Ταμεία και τράπεζες. Η διαπραγμάτευση γίνεται σε κεντρικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη 120 δόσεων.
Στον δεύτερο, εντάσσονται τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Και σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική πλευρά διεκδικεί κλιμάκωση των δόσεων, που υπό εξαιρετικές συνθήκες να μπορούν να φθάσουν ακόμη και τις 108 (9 χρόνια). Πιθανότερη θεωρείται μια διαβάθμιση από 48 έως 72 δόσεις.
Ρύθμιση σε 100 δόσεις
Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, βάσει του σχεδίου που έχει κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, οι 100 ή 108 δόσεις θα αφορούν στα χρέη έως 15.000 ευρώ. Πρόκειται για την πλειονότητα των οφειλετών, κυρίως δε για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους με χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, χρέη από 5.000 έως 20.000 ευρώ έχουν 139.359 οφειλέτες (65,9% των οφειλετών), με συνολικές οφειλές 1,4 δισ. ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων δεν έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ. Συνολικά, εκτιμάται ότι πρόκειται για 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.
Ρύθμιση σε 72 δόσεις
Εως και 72 δόσεις θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη έως και 300.000 ευρώ. Πρόκειται για οφειλές κυρίως προς το ΙΚΑ, που έχουν ήδη περάσει στο σύνολό τους στο ΚΕΑΟ. Να σημειωθεί ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, 65.143 οφειλέτες με συνολική οφειλή 4.23 δισ. ευρώ χρωστούν από 20.000 έως 200.000 ευρώ έκαστος. Συνολικά, η δεύτερη αυτή διαβάθμιση εκτιμάται ότι αφορά περί τους 100.000 οφειλέτες. Γι' αυτούς θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, θα διατηρηθεί όμως η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες, ενώ αυτονόητη θεωρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Για τους οφειλέτες με χρέη από 300.000 ευρώ και πάνω, εφόσον δεν έχουν χρέη προς τις τράπεζες και δεν περιληφθούν στη ρύθμιση «πακέτο» του υπουργείου Ανάπτυξης, η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας αφορούσε στη δυνατότητα ειδικού διακανονισμού, α λα καρτ, έπειτα από διαπραγμάτευση του οφειλέτη με την αρμόδια διεύθυνση του ΚΕΑΟ.
Εκπτωση στην εφάπαξ αποπληρωμή
Ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση οφειλετών θεωρείται,σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πρόβλεψη για σημαντικό «κούρεμα» των προσαυξήσεων στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, ενώ μετ' επιτάσεως τίθεται το θέμα της δραστικής μείωσης του επιτοκίου, από 8,15% σε περίπου 4%. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι εισηγήσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, που πιέζουν για μείωση του επιτοκίου, σε ένα «λογικό κόστος χρήματος», εκτιμώντας ότι πρόκειται για ισχυρότερο κίνητρο από την αύξηση των δόσεων.
Αν και έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά, θεωρείται δύσκολο να «περάσει» από τους εκπροσώπους των δανειστών η πρόταση για ειδική αντιμετώπιση οφειλετών, των οποίων τα χρέη έχουν δημιουργηθεί από το 2010 και μετά. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μόλις το 17,04% από τα συνολικά 10,9 δισ. ευρώ που έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά. Το 82,96%, ήτοι 9,06 δισ. ευρώ, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2009 και πίσω και απλώς συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι και σήμερα. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του ΚΕΑΟ το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς την εισπραξιμότητά τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια