GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συναγερμός για το κακόβουλο λογισμικό «Shylock» που «αδειάζει» τραπεζικούς λογαριασμούς

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την εμφάνιση στην Ελλάδα του κακόβουλ...

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την εμφάνιση στην Ελλάδα του κακόβουλου λογισμικού «Shylock».

Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην παράνομη υποκλοπή χρηματικών ποσών καθώς και οικονομικών πληροφοριών από διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα. Εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο

Έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει χρηματικά κεφάλαια από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα κάνοντας χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πρόσβασης (όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης κκακόβουλου λογισμικού «Shylock».τ.λ.) σε Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα (e-banking).

Οι χρήστες του διαδικτύου, «μολύνονται» όταν επιλέγουν κακόβουλους συνδέσμους (links), που τους αποστέλλονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας και στην συνέχεια «πείθονται» να κατεβάσουν και να εκτελέσουν το κακόβουλο λογισμικό, εν αγνοία τους.

Ακολούθως, μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία του χρήστη, επιδιώκει σε πρώτη φάση να αποκτήσει πρόσβαση σε οικονομικές πληροφορίες και χρηματικά ποσά, που είναι αποθηκευμένα σε λογαριασμούς (είτε προσωπικούς είτε εταιρικούς) του θύματος, ενώ σε δεύτερη φάση να πραγματοποιήσει μεταφορά αυτών των πληροφοριών, καθώς και των υποκλαπέντων χρηματικών ποσών στους δράστες, που ελέγχουν την παράνομη δράση του κακόβουλου λογισμικού.

Τι πρέπει να κάνετε εαν λαμβάνετε μηνύματα από άγνωστο αποστολέα
Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messenger), καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά.

Επιπλέον να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links), να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του Η/Υ.

Για την καταπολέμηση του εγκλήματος που πραγματοποιείται με το κακόβουλο λογισμικό «Shylock», ήδη πραγματοποιείται διεθνής κοινή επιχειρησιακή δράση, στην οποία μετέχουν η Europol, το FBI, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης του Διαδικτυακού Εγκλήματος (EC3), ενώ η επιχείρηση συντονίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) (Σχετ. η από 10-07-2014 Ανακοίνωση της Europol) https://www.europol.europa.eu/content/global-action-targeting-shylock-ma...

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Τηλεφωνικά στο: 210-6476464

· Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια