GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κλέβουν ρεύμα για να γλιτώσουν χρήματα καταναλωτές στην Ξάνθη – Σε έξαρση οι ρευματοκλοπές

-Σε δικαστικές περιπέτειες πολίτες που επέλεξαν να παρανομήσουν για... φθηνότερο ρεύμα  -Από το 2012 και μετά άρχισαν οι εντατικοί έλεγχ...

-Σε δικαστικές περιπέτειες πολίτες που επέλεξαν να παρανομήσουν για... φθηνότερο ρεύμα 
-Από το 2012 και μετά άρχισαν οι εντατικοί έλεγχοι και οι συλλήψεις για τους παραβάτες 

Έξαρση των ρευματοκλοπών καταγράφεται και στην περιοχή της Ξάνθης, όπως και στο σύνολο σχεδόν της χώρας, από το 2012 και μετέπειτα με τους παραβάτες στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν φθηνότερο ρεύμα να καταλήγουν κατηγορούμενοι στις αίθουσες των δικαστηρίων και να τους επιβάλλονται βαριές ποινές φυλάκισης.  

Καταναλωτές, συνήθως με τη βοήθεια ειδικών που γνωρίζουν “τη δουλειά” προχωρούν σε παρεμβάσεις με διάφορους τρόπους στο ρολόι της ΔΕΗ με στόχο είτε να το παρακάμψουν είτε να καταγράφει μικρότερες καταναλώσεις από τις πραγματικές. Έτσι μπορεί αρχικά να εξασφαλίζουν μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ωστόσο κινδυνεύουν με συλλήψεις και βαριά πρόστιμα μιας και η ρευματοκλοπή  είναι ποινικό αδίκημα. 

Από την έρευνα του ThrakiToday.com παρατηρείται πως στην περίπτωση της Ξάνθης από το 2011 και μετέπειτα κατεγράφη έξαρση των περιστατικών που εντοπίζονται μετά από σχετικούς ελέγχους της ΔΕΗ ενώ οι παραβάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης αρκετών μηνών ενώ κλήθηκαν να καταβάλουν τη διαφορά στη ΔΕΗ για το ρεύμα που είχαν καταναλώσει και επιχείρησαν να αποκρύψουν. 

Τους προδίδει η μειωμένη κατανάλωση!  
Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του υποκαταστήματος της ΔΕΔΔΗΕ στην Ξάνθη κ. Βασίλης Σαρρής η ρευματοκλοπή είναι ποινικό αδίκημα και ακολουθείται η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης. 

“Εμείς εντοπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις με πολλούς τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι το μηχανογραφικό μας σύστημα, όταν δούμε δηλαδή πολύ μειωμένες καταναλώσεις σε κάποιον έναντι του ιστορικού που έχει την προηγούμενη περίοδο αυτό για εμάς είναι ένα καμπανάκι. Πάμε και  ελέγχουμε τον μετρητή. Πέραν τούτου, στη διάρκεια της εργασίας μας κάθε μέρα έχουμε δώσει εντολές στο τεχνικό μας προσωπικό να εντοπίζει, να ψάχνει δηλαδή καλύτερα, τις περιπτώσεις ρευματοκλοπών. Όταν εντοπίσει κάποιος τεχνίτης ρευματοκλοπή τότε καλούμε την Αστυνομία και εκτελείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Ο τρίτος τρόπος είναι οι προγραμματισμένοι έλεγχοι με βάση τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τη Διοίκηση να κάνουμε έναν ικανό αριθμό ελέγχων για τις ρευματοκλοπές, προγραμματισμένα πια” εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνοντας πως “υπήρχε μια έξαρση το 2012 και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάναμε εκτεταμένους ελέγχους. Το 2013 υπήρξε μια φθίνουσα πορεία και το 2014 μια ακόμα μεγαλύτερη φθίνουσα πορεία με δεδομένο ότι μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και τις δίκες που έγιναν και τις ποινές που επιβλήθηκαν πήρε έκταση το θέμα και ο κόσμος άρχισε να φυλάγεται. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν γίνονται ρευματοκλοπές, αλλά είναι σίγουρα μειωμένες”. 

Το έργο του εντοπισμού μιας περίπτωσης ρευματοκλοπής δεν είναι εύκολο, ενώ εξαρτάται και από τον αριθμό του διαθέσιμου προσωπικού σε συνάρτηση με τον όγκο των μετρητών που πρέπει να ελέγξουν σε μια περιοχή. “Δεν είναι εύκολο να την εντοπίσεις όταν γίνεται με επαγγελματικό τρόπο, μπαίνει δηλαδή μέσα άνθρωπος της τέχνης, ηλεκτρολόγος μηχανικός ή κάποιος που ξέρει τη δουλεία και είναι δύσκολο να το ανακαλύψεις και πρέπει να το ψάξεις περισσότερο. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 20 τεχνίτες και 68.000 μετρητές για έλεγχο στην Ξάνθη” συμπληρώνει ο κ. Σαρρής τονίζοντας πως “μπορεί παλαιότερα να υπήρχε κάτι οργανωμένο αλλά τώρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Ο καθένας έχει τον πόνο του, την ανέχεια του την οικονομική και προβαίνει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες. Το οργανωμένο το ψάξαμε, θα πήγαινε στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις μεγάλες καταναλώσεις, εκεί που έχουνε μεγάλους λογαριασμούς. Τις ψάξαμε όλες και όταν είχαμε βρει κάτι το στείλαμε κανονικά στο δικαστήριο και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές”. 

Οι νέοι μετρητές θα δώσουν τη λύση 
Τη λύση στον εντοπισμό και στην εξάλειψη του φαινομένου των ρευματοκλοπών αναμένεται να δώσουν οι νέοι σύγχρονοι τηλεχειριζόμενοι μετρητές που θα τοποθετηθούν το προσεχές διάστημα στην περιοχή της Ξάνθης, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που τρέχει παράλληλα στη Λέσβο και τη Λευκάδα. 

“Ένα θετικό που έχουμε για την Ξάνθη είναι ότι σύντομα θα αντικατασταθούν οι μετρητές που έχουμε στον νομό με νέους σύγχρονους τηλεχειριζόμενους. Δεν θα έχει τη δυνατότητα ο πελάτης να κλέψει, θα υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο στα γραφεία μας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται επέμβαση στον μετρητή οπότε θα επεμβαίνουμε άμεσα” σημειώνει ο κ. Σαρρής, για να προσθέσει πως οι παραβάτες εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που τους επιβάλει η δικαιοσύνη καλούνται να πληρώσουν για το ρεύμα που κατανάλωσαν “κρυφά”, καθώς και το κόστος του τεχνικού προσωπικού που ασχολείται με τη ρευματοκλοπή. 

Η ανέχεια τους ωθεί στην παρανομία 
Σχολιάζοντας γενικότερα τις περιπέτειες των καταναλωτών με τη ΔΕΗ και τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, η πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ξάνθης κα Μαρία Μπούκουρα, σημειώνει πως “γίνονται κάποιοι διακανονισμοί για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ κάποιοι που  τους έχουν κόψει το ρεύμα προσφεύγουν σε κάποιους συλλόγους με κοινωνικό υπόβαθρο στην Ξάνθη για να μπορέσουν να συνδέσουν ξανά το ρεύμα. Σαφώς και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όταν έχουν μειωθεί οι αποδοχές του κόσμου στο 50% και όλοι αυτοί που είχαν πάρει ένα καταναλωτικό ή στεγαστικό δάνειο δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όταν δεν μπορούν να έχουν σωστή διαβίωση, πως να αντεπεξέλθουν και στο ρεύμα. Είναι δύσκολες οι συνθήκες στην περιοχή μας το χειμώνα έχει κρύο, προσφεύγουν στο ρεύμα γιατί πολλές πολυκατοικίες δεν χρησιμοποιούν τους λέβητες οπότε ανεβαίνουν τα τιμολόγια. Το φωνάζουμε όλες οι καταναλωτικές οργανώσεις να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου αλλά κανένας δεν μας ακούει δυστυχώς, ακόμη και το ίδιο το κράτος έχασε λεφτά αλλά κανένας δεν βάζει μυαλό. Και ανακοινώνουν και αυξήσεις στη ΔΕΗ που θα γίνουν”. 

Σε έξαρση πανελλαδικά 
Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής βρίσκεται σε έξαρση σε όλη τη χώρα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τη ΔΕΔΔΗΕ. Το 2008 εντοπίστηκαν 1082 περιστατικά ενώ το 2012 έφτασαν τις 4730. 

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι είτε με απευθείας παρέμβαση στο ρολόι ώστε να μην «γράφει» την κατανάλωση ή με την προσθήκη ενός καλωδίου ώστε το ρεύμα να πηγαίνει στην επιχείρηση ή στο νοικοκυριό χωρίς να περνάει από το ρολόι.

Σε περίπτωση οριστικής καταδίκης:
1.    Ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ρεύμα η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται με αντικειμενικό τρόπο
2.    Επί της αξίας του ρεύματος επιβάλλονται προσαυξήσεις
3.    Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν και ποινικές.
Μέχρι στιγμής, στα δικαστήρια για αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ποινές που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια