Μπροστά στον κίνδυνο αντιδράσεων των βουλευτών της συμπολίτευσης και λόγω της πίεσης χρόνου Καθώς η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τ...
Καθώς η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την κοινοβουλευτική προώθηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων, τα οποία όμως προκαλούν και αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, αναζητείται τρόπος ώστε το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, που ξεκίνησε την Τρίτη τη λειτουργία του, να μη σημαδευτεί από εντάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως κατά κόρον έχει γίνει στο παρελθόν, τα προαπαιτούμενα εξετάζεται να έλθουν σε ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο και για λόγους χρόνου, αλλά και προκειμένου να περιοριστούν τα περιθώρια διαφωνιών.
Στο δεύτερο θερινό και μέχρι τις 7 Αυγούστου (το τμήμα θα διακόψει τη λειτουργία τους στις 8 Αυγούστου για να επανέλθει στο τέλος του μήνα, όταν θα ξεκινά η αξιολόγηση της τρόικας) θα πρέπει ειδικότερα να ψηφιστούν τα εξής προαπαιτούμενα: Δασικό, οικονομικά των κομμάτων, ένταξη των ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης στο πλαίσιο της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων, πρόβλεψη για τα κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που εισπράττουν τα επικουρικά ταμεία, μείωση των διοικητικών βαρών σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Η κυβέρνηση ωστόσο γνωρίζει πως η ένταξη των ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελούν ρυθμίσεις “επικίνδυνες”. Επίφοβη ως προς αυτά τα δύο μέτρα είναι κυρίως η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εξ ου και η εφαρμογή τους μετατέθηκε για τα θερινά τμήματα.
“Άγνωστος Χ” είναι και το δασικό, το οποίο έχει ήδη αναγάγει σε έναν από τους πυλώνες συγκρότησης του αντιπολιτευτικού μετώπου των 120 με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες. Το τελευταίο πάντως εξακολουθεί να μετατίθεται στις καλένδες του τρίτου θερινού τμήματος, για το φόβο γαλάζιων και πράσινων ανταρτών και καθώς δεν αποτελεί προαπαιτούμενο αν και η αλλαγή της νομοθεσίας έχει συμφωνηθεί με την τρόικα από το Μάρτιο.
Οι χειρισμοί αυτή της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν πόσο τεταμένο είναι το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, με τους βουλευτές σε εκλογικό συναγερμό να ανησυχούν πως όποια στάση και να κρατήσουν στο Κοινοβούλιο θα θα πληρώσουν βαρύ το τίμημα στην κάλπη. Συνεπώς, παρόλο που η δικομματική διαμηνύει πως αποκλείονται οι εκλογές με δική της τουλάχιστον πρωτοβουλία μέχρι την έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, είναι αβέβαιο το τοπίο που θα αντιμετωπίσει όταν επαναλειτουργήσει κανονικά η Ολομέλεια τον Οκτώβριο, ειδικά εάν στο μεταξύ δεν έχει λάβει τα "δώρα" που προσμένει απο τους εταίρους και δανειστές όσον αφορά στις φορελαφρύνσεις και το χρέος.
της Βίκυς Σαμαρά - News247
Δεν υπάρχουν σχόλια