Επιστροφή κεφαλαίων ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες σε κανονικούς ρυθμούς παρατηρείται τον τελευταίο καιρό έπειτα από μια περίοδο τριών ετ...
Επιστροφή κεφαλαίων ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες σε κανονικούς ρυθμούς παρατηρείται τον τελευταίο καιρό έπειτα από μια περίοδο τριών ετών (2010 έως και 2012), τα οποία κατά την οποία διαπιστώθηκε μαζικότατη εκροή κεφαλαίων.
Τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν έναν σταθερό ρυθμό επιστροφής κεφαλαίων στη χώρα μας, γεγονός που μαρτυρά την επανάκτηση της εμπιστοσύνης Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη φάση ανοίγματος των αγορών κρίνεται επιτυχημένη, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρώτο εξάμηνο του 2014, εισέρρευσαν στη χώρα μέσω εκδόσεων ομολόγων, κρατικών και μη, και μετοχών, περί τα 15-20 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Τον Μάιο του 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή (αύξηση) ύψους 653 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδα πενταμήνου έφτασαν τα 881 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (2013: 327 εκατ. ευρώ, 2012: -905 εκατ. ευρώ).
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου -Μαΐου, στην κατηγορία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 5,1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα αλλά και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού.
Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 4,4 δίσ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.
Κατά το πεντάμηνο, βελτίωση παρουσίασε η εικόνα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών του οποίου το έλλειμμα εμφανίζεται μειωμένο κατά 832 εκατ. Ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση των εισπράξεων από τις μεταφορές (ναυτιλία). Αντιθέτως μικρή επιδείνωση εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα.
Πιο αναλυτικά, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 565 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, έμειναν σχεδόν στάσιμες (διαμορφώθηκαν στα 5,78 δισ. ευρώ έναντι 5,76 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ταυτοχρόνως οι εισαγωγές (πλην καυσίμων και πλοίων) μειώθηκαν στα 9 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ.
Στο Ισοζύγιο Υπηρεσιών οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν στα 1,95 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ πέρυσι, (αύξηση κατά 10,6%) με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του Ισοζυγίου αυτού να αυξηθεί φέτος κατά 834 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 245 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 318 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).
Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων -που αντιστοιχεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από το εξωτερικό- παρουσίασε πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, κατά 633 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια