GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Των βάσεων το ανάγνωσμα

Την… ανιούσα φαίνεται πως παίρνουν οι βάσεις στην πλειονότητα των τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τους ειδικούς αναλυτές να εκτιμούν πως οι υπ...

Την… ανιούσα φαίνεται πως παίρνουν οι βάσεις στην πλειονότητα των τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τους ειδικούς αναλυτές να εκτιμούν πως οι υποψήφιοι θα χρειαστούν μέχρι και 700 μόρια περισσότερα σε σχέση με το 2013 προκειμένου να ενταχθούν σε υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά Τμήματα και έως 300 για τις Ιατρικές και Νομικές Σχολές.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι βάσεις για τα δημοφιλή Οικονομικά Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως αναμένεται υποχώρηση σε ορισμένα «καλά» τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Επιπλέον, προβλέπεται νέα μείωση των βάσεων στα Παιδαγωγικά, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που τα επιλέγουν λιγοστεύει κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», η κίνηση των βάσεων δεν θα είναι κοινή, ακόμη και σε ομοειδή τμήματα. Η αύξηση των συνολικών θέσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για το 2014, οι επιδόσεις των υποψηφίων ανά κατεύθυνση, οι επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο, καθώς και οι ελεύθερες μετεγγραφές τριτέκνων και πολυτέκνων από τμήματα της επαρχίας σε αντίστοιχα μεγάλων πόλεων με ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο -μετά την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών- αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για την τελική διαμόρφωση των βάσεων στα πέντε επιστημονικά πεδία.

Το μηχανογραφικό δελτίο και οι μετεγγραφές
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζουν απρόβλεπτο τον παράγοντα των μετεγγραφών, καθώς χιλιάδες τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και υποψήφιοι που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, και μέχρι πρότινος άνηκαν στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να εκμεταλλευτούν το «παραθυράκι» των μετεγγραφών προκειμένου να σπουδάσουν σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η διακύμανση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο Ε.Π.: Άνοδος μέχρι 250 μόρια για τις υψηλόβαθμες Νομικές Σχολές αλλά και τα Φιλολογικά Τμήματα. Πιέσεις προς τα κάτω για τα ξενόγλωσσα τμήματα λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα.

2ο Ε.Π. - 4ο Ε.Π.: Άνοδος έως και τα 700 μόρια σε περιζήτητα Πολυτεχνικά Τμήματα, όπως Πολιτικών Μηχανικών. Μικρότερη άνοδος σε τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών (έως 400 μόρια) και ακόμα μικρότερη στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, λόγω χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου η άνοδος αναμένεται να φτάσει έως τα 350 μόρια.

3ο Ε.Π.: Υψηλότερες βάσεις εισαγωγής, με τους υποψήφιους για τις Ιατρικές Σχολές να χρειάζονται 150 μόρια περισσότερα σε σχέση με το 2013.

5ο Ε.Π.: Στα περσινά επίπεδα, με πιθανότητα μικρής υποχώρησης, ανάλογα και με το περιεχόμενο των μηχανογραφικών δελτίων.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο θα επηρεάσουν τις βάσεις σε δεκάδες τμήματα στα πέντε επιστημονικά πεδία. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα έληξε η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων και πλέον έχει συμπληρωθεί το… παζλ με τα δεδομένα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια