GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Όταν το μνημονιακό ΕΣΥ «πονά» ασθενείς και γιατρούς! Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Ασθενείς που δεν έχουν χρήματα να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους. Γιατροί απογοητευμένοι που θέλουν να φύγουν για το εξωτερικό. Έλληνες δυσαρ...

Ασθενείς που δεν έχουν χρήματα να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους. Γιατροί απογοητευμένοι που θέλουν να φύγουν για το εξωτερικό. Έλληνες δυσαρεστημένοι από ένα σύστημα υγείας που δεν μπορεί πλέον να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες. 

Πρόκειται για τα συμπεράσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε σε γιατρούς, ασθενείς και συλλόγους ασθενών, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα του μνημονίου. 
Ειδικότερα με βάση τα αποτελέσματα:

• Οι ασθενείς εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, τη συμμετοχή.- Ένας στους τρείς ασθενείς δεν βρήκε συμβεβλημένο γιατρό
• Το 66% των γιατρών θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας γίνει έχουν χειρότερες. Δύο στους δέκα γιατρούς έχει σκεφτεί να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό

Και το θέμα είναι ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση στην φαρμακευτική αγωγή και εξαναγκάζονται να διακόψουν τις θεραπείες τους, ενώ δύο στους δέκα γιατρούς έχουν σκεφτεί τον τελευταίο χρόνο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

« Η  έρευνα  αυτή αποτελεί κι αυτή μέρος της μεγάλης και συστηματικής προσπάθειας που ως σύλλογος κάνουμε τα τελευταία χρόνια,  για να καταγράψουμε με επιστημονικό κι αντικειμενικό τρόπο τις απόψεις των ανθρώπων που εμπλέκονται άμεσα με την υγεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε:.

«Αυτοί  είναι πρώτα και κύρια οι λειτουργοί της υγείας,  χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα υγείας,  κι αυτό είναι κάτι που το ξεχνά συστηματικά η πολιτεία που νομοθετεί ερήμην τους τις περισσότερες φορές αλλά είναι επίσης και οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας,  τις ανάγκες των οποίων οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί είναι που το χρηματοδοτούν».

Συγκεκριμένα η έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρία PROGNOSIS, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε γιατρούς - μέλη του ΙΣΑ, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και Συλλόγους Ασθενών έδειξε:

• Περίπου έξι στους δέκα γιατρούς και ασθενείς θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο ενώ μόλις τρείς στους δέκα αξιολογούν ότι είναι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.

• Μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον ενώ ένας στους δύο ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει το σύστημα. 

• Σχετικά με την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες κρατάνε στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσματα των αλλαγών. 

• Το 80% των γιατρών της Αθήνας που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί ότι με το νέο καθεστώς συνεργασίας που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτονται οικονομικά.

• Μάλιστα το 22% έχει σκεφτεί ν αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.
Οι ασθενείς προτάσσουν ως σημαντικότερο πρόβλημά τους ότι δεν βρήκαν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τα χρήματα για την φαρμακευτική τους αγωγή. 

• το 18% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του 

• ενώ το 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα την αγωγή του. 

• ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του ή να παραλείψει δόση γιατί δεν είχε χρήματα για να καταβάλλει τη συμμετοχή.
iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια