«Δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες το γεγονός ότι κάποια Νομικά Πρόσωπα αρνούνται να απογραφούν», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Διοικητικής Μετα...
«Δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες το γεγονός ότι κάποια Νομικά Πρόσωπα αρνούνται να απογραφούν», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός κρατικής χρηματοδότησης τίθενται από την Πέμπτη όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν απεγράφησαν και κατά συνέπεια οι υπάλληλοι τους οποίους απασχολούν δεν έχουν ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Ταυτόχρονα, αναστέλλονται οι αμοιβές των διοικήσεών τους, ενώ, εφόσον η άρνηση απογραφής συνεχιστεί για ακόμη δύο μήνες, τότε προβλέπεται η αυτοδίκαιη παύση της θητείας των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η Καθημερινή.
Η απογραφή των Νομικών Προσώπων ολοκληρώθηκε τυπικά την Τετάρτη, οπότε και έληξε η δεύτερη προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, απογράφηκαν 930 Νομικά Πρόσωπα που απασχολούν περίπου 33.000 δημοσίους υπαλλήλους. Βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου, πρόκειται για το 97% του συνολικού προσωπικού που απασχολείται στα Νομικά Πρόσωπα, ενώ εκτιμάται ότι εκτός απογραφής βρίσκονται περίπου 1.000 απασχολούμενοι που εργάζονται στους «απείθαρχους» φορείς και συγκεκριμένα σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και σε γενικούς ή τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων.
«Δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες το γεγονός ότι κάποια Νομικά Πρόσωπα αρνούνται να απογραφούν», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά μόλις το 1% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο δεν μπορεί να στιγματίζει το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση». Ο υπουργός στράφηκε κατά των διοικήσεων των μη απογραφέντων φορέων επισημαίνοντας ότι «κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ότι οι αποδοχές των υπαλλήλων τους δεν είναι συμβατές με το ενιαίο μισθολόγιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η απογραφή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου, δεδομένου ότι η ένταξη όλων των απασχολούμενων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών προβλέπεται στη μνημονιακή σύμβαση. Η «προσέλευση» ήταν μάλλον μικρή, γι’ αυτό και δόθηκε παράταση αρχικά μέχρι τις 30 Ιουνίου και εν συνεχεία μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των Νομικών Προσώπων και των απασχολούμενων σε αυτά, παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι διοικήσεις τους αμείβονται κανονικά. «Η όλη κατάσταση είναι ενδεικτική του χαώδους συστήματος που επικρατεί στον τομέα των χρηματοδοτήσεων των Νομικών Προσώπων», σχολίασε μιλώντας στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η απογραφή των Νομικών Προσώπων και των εργαζομένων σε αυτά είναι κομβική, καθώς εκτός από «εργαλείο» για τη χαρτογράφηση των φορέων, πρόκειται να συντελέσει στην καταγραφή του συνολικού μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και στο να εντοπιστούν οι φορείς που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Επιπλέον, η αποκλειστική καταβολή της μισθοδοσίας μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα συντελέσει στην ακριβή αποτύπωση των απολαβών των εργαζομένων ενόψει της εφαρμογής του νέου μισθολογίου τον Ιανουάριο του 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια