GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Πάγωσαν» οι φορολογικοί έλεγχοι εν μέσω της τουριστικής περιόδου

Εντονος προβληματισμός σχετικά με το πώς κινείται η αγορά και εάν εκδίδονται ή όχι αποδείξεις από εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.λπ. θέτον...

Εντονος προβληματισμός σχετικά με το πώς κινείται η αγορά και εάν εκδίδονται ή όχι αποδείξεις από εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.λπ. θέτοντας σε κίνδυνο τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ελάχιστοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, παρά το γεγονός ότι έχουμε διανύσει σχεδόν τα μισά της τουριστικής περιόδου. Εξέλιξη η οποία έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό σχετικά με το πώς κινείται η αγορά και εάν εκδίδονται τα απαραίτητα παραστατικά (αποδείξεις κ.λπ.) από εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.λπ. ή αν έχουν εκμεταλλευτεί αυτήν την απραξία του υπουργείου και έχει «φουντώσει» η φοροδιαφυγή θέτοντας σε κίνδυνο τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι ουσιαστικά «παγωμένο», ενώ η αρμόδια υπηρεσία που θα εκτελεί τους ελέγχους δεν διαθέτει ούτε έναν ελεγκτή. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι «έλεγχοι γίνονται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας» αλλά εμμέσως παραδέχονται την προβληματική κατάσταση που υπάρχει, καθώς προσθέτουν ότι οι έλεγχοι «θα ενταθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες». Και στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν ότι η οργάνωση των προληπτικών ελέγχων είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της νέας ΓΓΔΕ, Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Ωστόσο, παράγοντες με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι η απομάκρυνση του πρώην ΓΓΔΕ, Χ. Θεοχάρη, και το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να αντικατασταθεί από την κυρία Σαββαΐδου, έχουν δημιουργήσει «δυσλειτουργία» στο σύστημα των προληπτικών ελέγχων και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η ΓΓΔΕ ανέλαβε το έργο των προληπτικών έργων, μετά την αφαίρεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), αναφέρει η Καθημερινή. 

Στην παρούσα φάση οι όποιοι έλεγχοι γίνονται, διενεργούνται από την Οικονομική Αστυνομία, η οποία, όμως, δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τους πόρους να οργανώσει και να εκτελέσει ένα πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων.

Το νέο οικονομικό επιτελείο έχει ήδη θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά του την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό καλείται άμεσα να αναλάβει δράσεις που θα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να στηριχθούν και τα έσοδα του προϋπολογισμού. Αλλωστε, όπως έχουν σημειώσει στενοί συνεργάτες του νέου υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ο υπουργός θεωρεί ότι μόνο μέσω αυτής της οδού (της πάταξης της φοροδιαφυγής) θα μπορέσει να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι ψηλά και στην ατζέντα της τρόικας, η οποία στον έλεγχο του Ιουλίου θα ζητήσει στοιχεία για το πώς εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια