Σε μία ακόμη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ο ρυθμός υποβολής των αιτήσε...
Σε μία ακόμη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων είναι χαμηλός και η ανάγκη για... ρευστό παραμένει μεγάλη για τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία συνεχίζουν να διανύουν αγώνα δρόμου για την αύξηση εσόδων στον κρατικό κορβανά.
Η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Νικόλαου Ταγαρά προβλέπει ότι εάν η αίτηση υποβληθεί εκπρόθεσμα, αλλά εντός της ισχύος του ν.4178/2013 (νόμος Καλαφάτη), εφαρμόζονται οι προθεσμίες πληρωμών του πρώτου εξαμήνου. Ταυτόχρονα, το ανεξόφλητο ποσό του προστίμου θα προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του «φακέλου» με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Ορίζεται, δηλαδή, ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στο νόμο 4178/2013 ο Φεβρουάριος του 2015 και όχι η παρέλευση ενός εξαμήνου από τη στιγμή που θα πληρωθεί το παράβολο.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μόνο οι αυθαιρεσίες που έχουν υλοποιηθεί έως τις 28 Ιουλίου 2011 (οπότε είχε κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος 4014/11) μπορούν να τακτοποιηθούν.
Ειδικότερα:
Αυθαίρετες κατασκευές σε κτήρια με αποκλειστική χρήση κατοικίας που υφίστανται πριν από το 1975. Για τη νομιμοποίησή τους, οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν παράβολο ύψους 500 ευρώ. Δεν πληρώνουν, δηλαδή, ενιαίο ειδικό πρόστιμο.
Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται πριν από την 01/01/1983. Εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή του παραβόλου και του 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγή χρήσης που πραγματοποιήθηκε από 01/01/1983 έως 31/12/2003 και για τις οποίες καταβάλλεται το 80% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Αυθαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 31/12/2003 και πριν από τις 28 Ιουλίου 2011, για τις οποίες καταβάλλεται πρόστιμο και παράβολο.Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις, όπως, π.χ. τοποθέτηση φούρνων, διακοσμητικών κρουνών σε ακάλυπτο χώρο, πέργκολες κ.λπ.. Εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ. Χωρίς, δηλαδή, την καταβολή ειδικού προστίμου.
Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση μέχρι 40% κάλυψης και δόμησης και μέχρι 20% ύψους σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια (σ.σ.: στα ποσοστά συνυπολογίζονται τα δηλωμένα αυθαίρετα και από παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις). Εξαιρούνται της κατεδάφισης για 30 χρόνια με την καταβολή παραβόλου και του ειδικού προστίμου και οριστικά μετά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου.
Σημειώνεται ότι με την καταβολή μόνο παραβόλου ύψους 500 ευρώ νομιμοποιούνται όλες οι αυθαιρεσίες σε κατοικίες που υπήρχαν πριν από το 1975, όπως και όλες οι μικρού μεγέθους παραβάσεις.
Ρύθμιση... ομπρέλα
Επίσης, όσοι είχαν ενταχθεί στο νόμο 4014/11(Παπακωνσταντίνου) και πληρώνουν ακόμη δόσεις μπορούν να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις. Το ποσό του νέου προστίμου συμψηφίζεται με το ύψος των χρημάτων που θα πλήρωναν οι ιδιοκτήτες βάσει του προγενέστερου νομοθετήματος.
Έτσι, όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία της τακτοποίησης με το νόμο Παπακωνσταντίνου, μπορούν να ενταχθούν στις νέες διατάξεις, ώστε να θωρακιστούν έναντι προσφυγών στο ΣτΕ. Σε περίπτωση που προκύψει ότι το πρόστιμο που έχουν καταβάλει είναι υψηλότερο από αυτό που θα πλήρωναν εάν νομιμοποιούσαν το αυθαίρετο με τον νέο νόμο, το Δημόσιο δεν επιστρέφει τη διαφορά.
Επισημαίνεται πως ο χρόνος κατασκευής των αυθαιρεσιών θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση αεροφωτογραφιών, τεχνικής έκθεσης μηχανικού και αντίστοιχων πιστοποιητικών, με τα δικαιολογητικά να είναι διαφορετικά για την κάθε κατηγορία αυθαιρεσίας που πρόκειται να τακτοποιηθεί. Για τα πλήρη δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν το παράρτημα του νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης -Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που έχει δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Δεν υπάρχουν σχόλια