Δεν έχει τέλος η φοροδιαφυγή στον δικηγορικό κλάδο με πολλούς από τους συνλειτουργούς της Θέμιδας να επιμένουν επί μακρόν να μην κόβουν γρ...
Δεν έχει τέλος η φοροδιαφυγή στον δικηγορικό κλάδο με πολλούς από τους συνλειτουργούς της Θέμιδας να επιμένουν επί μακρόν να μην κόβουν γραμμάτια προείσπραξης, από τα οποία «μπαίνουν» λεφτά στα δημόσια αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Συνήθης τακτική για πολλά χρόνια από τους δικηγόρους ήταν η παράστασή τους στα δικαστήρια χωρίς προηγουμένως να έχουν «κόψει» το ανάλογο γραμμάτιο, το οποίο είναι απαραίτητο για να διεξαχθεί μία δίκη. Το ποσό του κάθε γραμματίου ποικίλει ανάλογα με το δικαστήριο, και αποτελεί ένδειξη για τις δίκες στις οποίες συμμετέχει ο κάθε δικηγόρος αφού το γραμμάτιο μπαίνει μέσα στη δικογραφία.
Από την έρευνα όμως που έγινε, μετά από εντολή του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, προέκυψε ότι τον Ιανουάριο του 2011, σε δειγματοληπτικό έλεγχο 6 δικασίμων του Πολιτικού και του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, από τις 850 δικογραφίες οι δικηγόροι δεν είχαν κόψει γραμμάτιο για τις 245.
Το ποσοστό αυτό που αγγίζει το 30% του δείγματος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό και έχει ήδη δοθεί εισαγγελική εντολή στις ΔΟΥ να ελέγξει τους δικηγόρους που δεν έχουν κόψει παραστάσεις.
Νομικοί που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στα μεγάλα αλλά και στα μικρά δικαστήρια εξηγούν ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο παρελθόν οι δικηγόροι όταν παρουσιάζονταν στα δικαστήρια λίγο πριν αρχίσει η δίκη, ενημέρωναν ότι θα έφερναν το γραμμάτιο τους αργότερα.... το αργότερα δεν...ερχόταν ποτέ και η φοροδιαφυγή βασίλευε.
Το φαινόμενο σταμάτησε, μόλις το 2013 όταν τόσο οι πρόεδροι των δικαστηρίων αλλά και οι γραμματείς ζητούν επιμόνως τα γραμμάτια, λέγοντας ότι χωρίς την προσκόμιση τους δεν μπορεί αρχίσει η δίκη. Κάλιο αργά παρά ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια