GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φυλακές - φρούρια και αρχείο DNA

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ «Πράσινο φως» για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

«Πράσινο φως» για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους όρους κράτησης, την αποφυλάκιση και τις άδειες των καταδικασμένων (και υποδίκων) για βαριά εγκλήματα (τρομοκρατία, δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κλπ.) που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, άναψε χθες η κυβέρνηση, καταθέτοντας το σχετικό νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προβλέπονται ταυτόχρονα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, η δυνατότητα κράτησης του DNA υπόπτων για πολλά χρόνια, καθώς και μέτρα επιείκειας (αναστολή δίωξης κλπ.) για υπόπτους και καταδίκους που δίνουν πληροφορίες για εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων ή αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων.

«Τα πάνω κάτω» έρχονται και στις διοικητικές δίκες, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπορεί, κατά την ακύρωση μιας πράξης της πολιτείας (π.χ. διαθεσιμότητα, αυθαίρετα κλπ.) να ορίζει ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης θα ξεκινούν σε χρόνο μεταγενέστερο από την έκδοση της πράξης, αφού σταθμίσει προηγουμένως τις πραγματικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί σε συνδυασμό με το δημόσιο συμφέρον.

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (Γ' τύπου) που θα λειτουργήσουν στον Δομοκό, την περιφρούρηση θα αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ με σχέδιο ασφαλείας που θα είναι απόρρητο.

Εκεί θα μεταχθούν κατάδικοι και υπόδικοι που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι και κατηγορούνται για τρομοκρατία, ανθρωποκτονία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία με φόνο ή βαριά σωματική βλάβη, εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και της χώρας, εσχάτη προδοσία.

Για τουλάχιστον 4ετή κράτηση (με παράταση ανά 2ετία) θα μεταχθούν και όσοι κριθούν από εισαγγελέα ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, με κριτήριο τη βαρύτητα του εγκλήματος, την πιθανότητα τέλεσης νέου, την προσωπικότητα, την ύπαρξη στοιχείων για περαιτέρω εγκληματική δράση.

Οι καταδικασμένοι σε ισόβια για τρομοκρατία και δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης δεν θα αποφυλακίζονται πριν να εκτίσουν 20 χρόνια ούτε θα παίρνουν άδεια πριν από τη συμπλήρωση 10ετίας (πραγματικής, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό της ποινής). Για όσους έχουν ξεπεράσει τη 10ετία αποφαίνεται εντός 6μήνου ο εισαγγελέας για τη συνέχιση της κράτησής τους ή μη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών θα προεδρεύει πλέον ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών με αυστηρότερες προϋποθέσεις μεταγωγής.

Μέτρα επιείκειας θα έχουν όσοι δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία και δώσουν στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόποινων ή φυγόδικων τρομοκρατών ή στην παρεμπόδιση τρομοκρατικής ενέργειας ή στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης. Θα «παγώνει» η σε βάρος τους δίωξη, αλλά εάν οι πληροφορίες τους αποδειχθούν ψευδείς, θα συνεχίζεται κανονικά η δίωξή τους, ενώ η κατάθεσή τους θα τηρείται απόρρητη σε ειδικό αρχείο.

Ανατροπές στο ΣτΕ
Σημαντικές ανακατατάξεις έρχονται στις διοικητικές δίκες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπορεί πλέον:
Να ορίσει ότι τα αποτελέσματα μιας ακυρωτικής του απόφασης δεν θα ανατρέξουν στον χρόνο που εκδόθηκε η επίμαχη πράξη της πολιτείας, αλλά σε χρόνο μεταγενέστερο που θα καθορίσει το δικαστήριο. Η ευχέρεια αυτή παρέχεται στο δικαστήριο για να σταθμίσει πρώτα το δημόσιο συμφέρον και τις πραγματικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Να μην ακυρώσει μια πράξη της πολιτείας, εάν υπάρχουν τυπικές κυρίως πλημμέλειες που μπορούν να καλυφθούν εκ των υστέρων.

Να μην ακυρώσει μια ατομική πράξη εάν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την ισχύ της και υπάρχει κίνδυνος να κλονιστεί η ασφάλεια δικαίου.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποφυλάκιση με εξαίρεση έγκλειστων για τρομοκρατία
Προβλέπεται η αποφυλάκιση καταδικασμένων σε ποινές έως 10 ετών εφόσον έχουν εκτίσει το 1/2 της ποινής (θα ισχύει και για όσους καλύψουν το όριο μέχρι τέλους του 2014) σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών. Το μέτρο δεν εφαρμόζεται για κατηγορουμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, εγκληματικής οργάνωσης, ληστείας με καλυμμένα χαρακτηριστικά, αρπαγής, βιασμού, εμπορίας ανθρώπων, ασέλγειας σε ανήλικο κλπ. Στους αποφυλακιζόμενους μπορεί να τεθούν περιοριστικοί όροι και αν υποπέσουν σε νέο αδίκημα από δόλο εντός 5ετίας, θα εκτίουν αθροιστικά τις ποινές. Με άλλες ρυθμίσεις:

Δεν θα προφυλακίζονται κατηγορούμενοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
Επεκτείνεται μέχρι τέλους του 2014 η δυνατότητα αποφυλάκισης όσων πάσχουν από βαριά νοσήματα (κατά τον ν. 4242/14).

Διευθυντές φυλακών μπορούν να αναλάβουν συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Οι εξωτερικοί φρουροί φυλακών μπορούν να έχουν και ιδιωτικό οπλισμό και να τον παίρνουν σπίτι τους.

Παρατείνεται ο χρόνος τήρησης στοιχείων DNA στο εθνικό ειδικό αρχείο δεδομένων γενετικού τύπου μέχρις ότου εκδοθεί αθωωτική απόφαση ή μέχρι τον θάνατο του κατηγορουμένου σε περίπτωση καταδίκης του.

Επιταχύνονται οι δίκες που προβλέπεται να κρατήσουν μεγάλο διάστημα με μέτρα που εμποδίζουν την παρέλκυση (π.χ. αποχώρηση κατηγορουμένων, δικηγόρων κλπ.) με περιορισμό των εγγράφων που πρέπει να αναγνωστούν κλπ.

Θα αφαιρούνται προσωρινά ατέλειες και προνόμια (για δαπάνες μετακινήσεων, διαμονής, επικοινωνίας, ΙΧ, κλπ.) βουλευτών που παραπέμπονται αμετάκλητα για ατιμωτικά εγκλήματα.

Βουλευτές Χρυσής Αυγής
Προς στέρηση προνομίων
Τον δρόμο για την... απώλεια των βουλευτικών προνομίων, αλλά και της βουλευτικής αποζημίωσης σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανοίγει ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Oπως προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο περί «ρυθμίσεων του ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου», θα γίνεται αναστολή (πάγωμα) της βουλευτικής αποζημίωσης και των βουλευτικών προνομίων, όπως οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι αστυνομικοί, οι ταχυδρομικές και τηλεφωνικές ατέλειες, τα αυτοκίνητα και άλλα προνόμια, για όσους εν ενεργεία βουλευτές κατηγορηθούν τελεσίδικα για κακουργήματα, αλλά και για πλημμελήματα όπως μεταξύ άλλων κλοπή, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος κ.ά.

Η ίδια διάταξη δε ορίζει πως αν οι βουλευτές καταδικαστούν αμετάκλητα, τα ανωτέρω βουλευτικά προνόμια παύονται οριστικά. Η εν λόγω ρύθμιση, όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, δεν φαίνεται να αφορά άμεσα τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ωστόσο νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η εφαρμογή της ρύθμισης θα πρέπει να εξεταστεί αν -ενδεχομένως- μπορεί να ισχύσει και στις περιπτώσεις προφυλακίσεων για συγκεκριμένα σοβαρά αδικήματα.

Πρόκειται για νομοθέτημα που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο οποίος και δεν μετακινήθηκε από τη θέση του στον ανασχηματισμό, οπότε και αναμένεται να μπει σε συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής την επόμενη εβδομάδα με την έναρξη των θερινών τμημάτων του Σώματος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια