GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πολυνομία, ο αόρατος "εχθρός" της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες νόμοι κι αποφάσεις τα τελευταία 30 χρόνια

Για γέλια και για κλάματα η κατάσταση με τους νόμους. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ψηφιστεί 4.000 νόμοι και έχουν εκδοθεί 110.000 αποφάσει...

Για γέλια και για κλάματα η κατάσταση με τους νόμους. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ψηφιστεί 4.000 νόμοι και έχουν εκδοθεί 110.000 αποφάσεις, με τη Βουλή να ψηφίζει ένα νομοθέτημα κάθε 55 ώρες. Ξεκινάει η κωδικοποίηση των διατάξεων

Χαμένη στον λαβύρινθο της πολυνομίας, η δημόσια διοίκηση βαλτώνει δεκαετίες τώρα, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε μεταρρυθμιστική απόπειρα. Εκτιμάται ότι με μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% η εθνική οικονομία θα είχε όφελος 5 δισ. ευρώ.Έτσι με πρωθυπουργική εντολή, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενεργοποιήθηκε η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων, σε μια επιχείρηση "μαζέματος" των χιλιάδων διάσπαρτων διατάξεων, με στόχο να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ποινική νομοθεσία, οι φορολογικές ρυθμίσεις, οι εργατικές διατάξεις και άλλες.

Η πολυνομία που αποτελεί, κατά τους ειδικούς, τρίπτυχο με την οικονομία και την ανομία, ενδημεί δεκαετίες ολόκληρες στα κύτταρα του κράτους. Ακόμα και οι ίδιοι οι δικαστικοί αδυνατούν να δαμάσουν το "τέρας" και να ξεκαθαρίσουν κάθε φορά ποια από τις χιλιάδες διατάξεις που υπάρχουν για ένα θέμα ισχύει και να διαγνώσουν τις συνέπειες από την εφαρμογή τους. Οι πολίτες, αντιμέτωποι με τον κυκεώνα, υφίστανται ταλαιπωρία και όχι μόνο, ενώ η διαφθορά και η σπατάλη είναι που επωφελούνται από την πολυνομία και τις χιλιάδες ρυθμίσεις.

Τις διαλυτικές συνέπειες της πολυνομίας στη δημόσια διοίκηση έχουν επισημάνει, χωρίς αποτέλεσμα, πέραν των ειδικών και οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη διάρκεια άπειρων συζητήσεων για μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια.

Η επιχείρηση κατά της πολυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει συστηματικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου εν όψει των αλλαγών κομβικής σημασίας νομοθετήματα, γίνεται ενσωμάτωση όλων των διατάξεων που υπάρχουν διάσπαρτες σε εκατοντάδες νόμους. Το έργο, που είναι εξαιρετικά επίπονο, έχει αναλάβει ειδική ομάδα νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που συγκροτούνται από έμπειρους ανώτατους δικαστές και έγκριτους νομικούς, καθηγητές Νομικών σχολών και δικηγόρους.

Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014, όλα αυτά τα νομοθετήματα να έχουν ψηφιστεί και να αποτελούν νόμους του κράτους. Παράλληλα και σε κεντρικό επίπεδο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρενέβη για ενεργοποίηση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποιήσεων που υπάρχει, αλλά χωρίς έργο προς το παρόν και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Το έργο της κωδικοποίησης αναμένεται να κρατήσει καιρό, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ψηφιστεί πάνω από 4.000 νόμοι και έχουν εκδοθεί 110.000 υπουργικές αποφάσεις, ενώ μόνο το 2013 προωθήθηκαν 695 φορολογικές εγκύκλιοι. Η Βουλή "γεννά" ένα νομοθέτημα κάθε 55 ώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το ασφαλιστικό ισχύουν 1.100 διατάξεις ενώ για την εφαρμογή του ενός νόμου απαιτούνται κατά μέσο όρο 17 Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Μια εγκύκλιος για να φτάσει και στο τελευταίο νησί απαιτούνται έως 23 ημέρες ενώ μόνο το 30% των νόμων υλοποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια