-Κινητοποίηση μελών του ΚΚΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης για το πρόβλημα Σε άμεσα κίνδυνο βρίσκεται η υγεία έξι, τουλάχιστον, πολιτών...
Σε άμεσα κίνδυνο βρίσκεται η υγεία έξι, τουλάχιστον, πολιτών της Ξάνθης οι οποίοι βρίσκονται εδώ και δύο μήνες σε αναμονή για μια... στεφανιογραφία. Μάλιστα ορισμένοι εξ' αυτών έχουν υποστεί ήδη εμφράγματα και σε συνδυασμό με άλλα επιβαρυντικά για την υγεία τους στοιχεία κινδυνεύουν άμεσα, καταδεικνύοντας και εμπράκτως το διάτρητο από παντού χαρακτήρα της δημόσιας υγείας.
Τα παραπάνω περιστατικά έφερε στο φως κινητοποίηση δυνάμεων του ΚΚΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με στόχο την ανάδειξη για ακόμη μια φορά, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, των ανεπαρκειών (υλικά, προσωπικό και οχήματα) που παρουσιάζει το Νοσοκομείο.
Αντιπροσωπεία του Π.Α.ΜΕ, της ΠΑ.ΣΕ.ΒΕ., του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, όπου τέθηκα ν τόσο τα παραπάνω όσο και οι λογιστικές χρεώσεις οι οποίες πλήττουν σοβαρά το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ασθενών.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά το πέρας της δράσης, “καταγγέλθηκε η στάση του Υπουργείου Υγείας να μην χρηματοδοτεί το Πανεπιστημιακό Πανεπιστήμιο στην Αλεξανδρούπολη για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειας ΑΜΘ. Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 6 Ξανθιώτες (ανασφάλιστοι ή όχι) είναι εδώ και 2 μήνες σε αναμονή για στεφανιογραφίες. Ορισμένοι από αυτούς έχουν υποστεί ήδη εμφράγματα και σε συνδυασμό με άλλα επιβαρυντικά για την υγεία τους στοιχεία κινδυνεύουν ΑΜΕΣΑ. Η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Διοικητικών και ότι το ζήτημα είναι λογιστικό δεν έπεισε ότι οι ασθενείς με τέτοιες ανάγκες στο μέλλον δεν θα κινδυνεύουν”.
Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης μάλιστα επισημαίνεται πως πρόκειται για “΄ένα σοβαρότατο ζήτημα που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, άνεργους είναι αυτό του καταλογισμού ποσών που κάποτε κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές ενέργειες πιστώνονται στους νοσηλευόμενους με δυσβάστακτες τιμές και δη με την απειλή της διαβίβασής τους στην Εφορία και την κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων. Αξιοπρεπείς άνθρωποι που πλέον δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν βιβλιάρια υγείας παρόλο ότι έχουν κάνει ρύθμιση των οφελών τους στα ταμεία τους δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι, αποφεύγουν να επισκεφθούν το Νοσοκομείο για να μη βρεθούν με τη θηλιά του χρέους στο λαιμό”.
Μάλιστα στην ίδια συνάντηση απαιτήθηκε η άμεση διαγραφή τέτοιου είδους οφειλών στην περίπτωση της Ξάνθης, ενώ όπως επισημαίνεται κάτι αντίστοιχο έχουν πετύχει πολλές λαϊκές επιτροπές (π.χ. Λάρισα, Πέραμα) και σε πολλές περιπτώσεις το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια