GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εντός μιας εβδομάδας οι επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις με «καθαρό» παρελθόν

Η διάταξη θα επανέλθει στο σχέδιο νόμου του Απριλίου και θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τ...

Η διάταξη θα επανέλθει στο σχέδιο νόμου του Απριλίου και θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που χρωστούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις.

Την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, κοινές δράσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, την άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας και τον συμψηφισμό χρεών θα προβλέπουν τα επόμενα φορολογικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν τον Απρίλιο και Ιούλιο στη Βουλή. Οι περισσότερες φορολογικές δράσεις περιλαμβάνονται στο κείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας με την τρόικα, ορισμένες εκ των οποίων και ως προαπαιτούμενες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα αλλάζει σημαντικά το σύστημα ΦΠΑ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα έχει δεσμευθεί στους πιστωτές μας για αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2015.

Ειδικότερα οι αλλαγές που προωθούνται θα προβλέπουν:
1. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
• Υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων σε καθεστώς ΦΠΑ. Υπάρχουν εισηγήσεις το ποσό να είναι χαμηλότερο των 20.000 - 25.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής. Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στη Ζώνη του Ευρώ είναι σήμερα μόλις κάτω από 25.000 ευρώ.

• Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων, και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.

• Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.

• Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

• Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based). Οπως αναφέρεται θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου με βάση κριτήρια κινδύνου. Το ιστορικό κάθε επιχείρησης θα είναι ο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίζει το πότε θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ. Οσες επιχειρήσεις με βάση τα αρχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν παραβάσεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές σήμερα ή στο παρελθόν θα λαμβάνουν άμεσα τον ΦΠΑ χωρίς κανέναν έλεγχο σε διάστημα μιας εβδομάδας.

• Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.

2. Σχέδιο δράσης για την είσπραξη των οφειλών.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης ετοιμάζουν σχέδιο το οποίο θα προβλέπει κοινές διαδικασίες με διοικητικά και ποινικά μέτρα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τμήμα της είσπραξης οφειλών οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των εφοριών και των ασφαλιστικών Ταμείων θα λειτουργούν ως μία μονάδα με στόχο την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

3. Συμψηφισμός χρεών.
Αν και αρχικά είχε συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο ωστόσο απαλείφθηκε από το τελικό σχέδιο. Η διάταξη θα επανέλθει στο σχέδιο νόμου του Απριλίου και θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που χρωστούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός γινόταν αποκλειστικά και μόνο για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και φορείς της κεντρικής διοίκησης).

Με τις προωθούμενες διατάξεις ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με τα ποσά ΦΠΑ που χρωστούν στις επιχειρήσεις οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία, και άλλοι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια