-Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε από την έρευνα του ΠΑΚΟΕ και τον εντοπισμό κολοβακτηριδίων στο πόσιμο νερό Έως τη Βουλή των Ελλήνων...
-Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε από την έρευνα του ΠΑΚΟΕ και τον εντοπισμό κολοβακτηριδίων στο πόσιμο νερό
Έως τη Βουλή των Ελλήνων έφτασαν οι καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα του νερού της Ξάνθης, μετά και τη δημοσιοποίηση έρευνας από την οποία προκύπτει η ύπαρξη κολοβακτηριδίων σε δείγματα πόσιμου νερού στην περιοχή.
Τις τελευταίες ημέρες, και με το θέμα να έχει λάβει πανελλήνιες διαστάσεις, κατατέθηκαν δυο επίκαιρες ερωτήσεις στα αρμόδια Υπουργεία τόσο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτοι παραθέτουν ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ και ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς γύρω απ' αυτές, ενώ οι δεύτεροι θέτουν και άλλες διαστάσεις του θέματος, ζητώντας στοιχεία ακόμη και για τα δάνεια της ΔΕΥΑΞ, το ύψος αυτών και το κατά πόσο εξυπηρετούνται από την ίδια ή τον Δήμο Ξάνθης.
ΣΥΡΙΖΑ: “Ποιότητα νερού, έργα υποδομής και ανεπάρκειες δικτύου ύδρευσης στην Ξάνθη”
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε τοπικό μέσο ενημέρωσης της Ξάνθης, το καλοκαίρι του 2013, κατά τη διάρκεια τακτικών ελέγχων του οργανισμού στους υδροφόρους ορίζοντες και στο πόσιμο νερό της περιοχής, διαπιστώθηκε πως σε ποσοστό 45% στη Ξάνθη και 60% στη Σταυρούπολη το νερό ήταν φορτισμένο με κολοβακτηρίδια καθώς το δίκτυο ήταν μπλεγμένο με βοθρολύματα, εγείροντας ερωτηματικά για την ποιότητα του νερού που καταναλώνεται από τους πολίτες, και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Εξάλλου, σημαντικό ζήτημα προκύπτει από το γεγονός πως, τουλάχιστον μέχρι το 2011, το σύνολο της πόλης υδροδοτούταν από σωλήνες αμιάντου παρά την απαγόρευση χρήσης ήδη από το 2005 σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 1999/77/ΕΚ. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ τόνιζε πως η παρουσία αμίαντου στις σωληνώσεις δεν εγκυμονούσε κανέναν απολύτως κίνδυνο για τους πολίτες και πως οι εργασίες πλήρους αντικατάστασης των ακατάλληλων σωληνώσεων θα ολοκληρώνονταν σε σύντομο διάστημα. Επιπλέον, παρά τα όποια έργα αναβάθμισης του δικτύου, οι περιπτώσεις βλαβών είναι πάρα πολύ συχνές, με αποτέλεσμα τις πολύωρες διακοπές υδροδότησης που επηρεάζουν χιλιάδες οικογένειες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λεύκης του δήμου Ξάνθης το 2012, όπου για 15 ημέρες οι κάτοικοι δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Επειδή είναι αδιανόητο ένα καινούριο (σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΞ) δίκτυο να αντιμετωπίζει διαρκώς βλάβες, καθιστώντας επισφαλή την υδροδότηση των πολιτών,
Επειδή η επάρκεια και η καλή ποιότητα του νερού πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα όλων των φορέων που ασχολούνται με το νερό και ιδιαίτερα των οργανισμών ύδρευσης,
Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δικαίωμα και πηγή ζωής,
Επειδή τα βασικά έργα υποδομής οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Ποια μέτρα θα λάβουν για την προστασία των πολιτών μετά από τη δημόσια αναφορά του προέδρου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών;
2) Σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι πολύ συχνές βλάβες και διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου Ξάνθης και έχουν αντικατασταθεί το σύνολο των ακατάλληλων σωληνώσεων του δικτύου;
3) Ποιο είναι είναι το συνολικό ύψος των δανείων που έχει συνάψει η ΔΕΥΑΞ από το 2010 και σε πόσα από αυτά ο δήμος Ξάνθης παρουσιάζεται ως εγγυητής;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Χαρά Καφαντάρη
ΑΝΕΛ: “Ακατάλληλο πόσιμο νερό στην Ξάνθη”
Χωρίς άλλα σχόλια, σας παραθέτω έκθεση ΠΑΚΟΕ που είδε το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνεται ως προς την αυθεντικότητά της από τον πρόεδρο της ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.
Αφορά την ανίχνευση κολοβακτηριδίων στο πόσιμο νερό τόσο της Ξάνθης όσο και της Σταυρούπολης, θέμα που έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ήταν λογικό τα πάμπολλα δημοσιεύματα να δημιουργήσουν έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία σχετικά με την ποιότητα του νερού, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ να εμφανίζεται - όπως πληροφορούμαι - καθησυχαστικός, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πόσιμο νερό της περιοχής... «διαμάντι».
Ωστόσο παρά τις έως τώρα αόριστες αναφορές σχετικά με τις μετρήσεις γύρω από την ποιότητα του νερού δεν έχουν κοινοποιηθεί σχετικά αποτελέσματα, παρά μόνο υπάρχουν παραπομπές προφορικές σε ελέγχους του ΙΓΜΕ του ΑΠΘ και ενός πιστοποιημένου εργαστηρίου από την Αλεξανδρούπολη.
Η έκθεση έχει ως εξής:
«ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Το κείμενο αυτό αποτελεί τμήμα της έρευνας που έγινε από τις 09/06/2013 έως τις 20/06/2013 στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης όπου ελήφθησαν 32 δείγματα και απεστάλη ηλεκτρονικά στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας στις 25/06/2013 με το υπ’ αρ. 7544α έγγραφο του ΠΑΚΟΕ.
1. Δειγματοληψίες
Τα δείγματα που αναφέρονται στο συνημμένο πάρθηκαν στις 11 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, του 2013 από τις 10 π. μ. ως τις 12 μ. μ. με όλους τους ενδεδειγμένους κανόνες της Ε.Ε. και στάλθηκαν αμέσως σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ για αναλύσεις. Τα σημεία δειγματοληψίας ήταν πέντε και συγκεκριμένα ήταν τα εξής: ταβέρνα «Παλαιά Πόλις», καφετέρια «Formula», 5ο γυμνάσιο Ξάνθης, 4ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης και Νέστος Hotel.
2. Μικροβιολογικές Αναλύσεις
Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 12ης Ιουνίου του 2013 και τα αποτελέσματα εξήχθησαν στις 15 Ιουνίου ,ημέρα Σάββατο .
3. Αποτελέσματα
Από τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι σε δύο δείγματα υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της πόλης ή στο εσωτερικό δίκτυο των σημείων δειγματοληψίας.
Η νομοθεσία που ισχύει για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης είναι η παρακάτω:
1. ΚΥΑ Υ2/2600/2001
2. Υ2/Γ.Π.ΟΙΚ/79305/08/08/2002
3. Υ.Α. ΔΥΓ2/80825/05/2006
4. ΔΥΓ2/ΓΠ.ΟΙΚ 38295/26-04-2007
Στην προαναφερόμενη νομοθεσία περιγράφονται σαφώς ποιες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε δίκτυα ύδρευσης απατούνται ανάλογα με τον πληθυσμό δήμου, δημοτικού διαμερίσματος και δημοτικής κοινότητας σε Καλλικρατικούς δήμους. Επίσης τα αποτελέσματα των αναλύσεων πρέπει να αναρτώνται στη διαύγεια των δήμων για την ενημέρωση των πολιτών.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ»
Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
1. Έχετε ενημερωθεί για την υπόθεση; Εάν ΝΑΙ, τί έχετε πράξει;
2. Εάν δεν έχετε ενημερωθεί, τώρα που σας γνωστοποιώ το θέμα, ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειές σας;
3. Ανεξάρτητα από την παρέμβαση της Εισαγγελίας που ζητώ ως Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ποιές θα είναι οι δικές σας έρευνες για την ανακάλυψη των υπευθύνων που ποτίζουν κολοβακτηρίδια στα παιδιά μας; Ποιές ΕΔΕ και άλλες έρευνες θα διατάξετε, ώστε να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες, ακόμα και για παράληψη καθήκοντος, αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
Δελτίου τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια