GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το όξινο νερό επηρεάζει τη συμπεριφορά των ψαριών

Τη σύγχυση των ενστίκτων σε ψάρια των τροπικών, όπως αυτά τα ψάρια κλόουν στην Παπούα-Νέα Γουινέα, προκαλεί η αύξηση της οξύτητας των ωκεα...

Τη σύγχυση των ενστίκτων σε ψάρια των τροπικών, όπως αυτά τα ψάρια κλόουν στην Παπούα-Νέα Γουινέα, προκαλεί η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών.

Ερευνα ωκεανολόγων για την αύξηση του όξινου χαρακτήρα των ωκεανών και την επίδρασή του στους θαλάσσιους οργανισμούς, η οποία διεξήχθη κοντά σε υποθαλάσσιο σημείο έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ψάρια που κολυμπούν σε όξινα νερά χάνουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Το ζήτημα έχει ευρύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον εξαιτίας του γεγονότος ότι το 30% των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα βυθίζεται στους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει το pH τους, να καθίσταται δηλαδή το θαλάσσιο περιβάλλον πιο όξινο.

Προκειμένου να ερευνήσουν τις μελλοντικές συνέπειες της διεργασίας αυτής, επιστήμονες από το αυστραλιανό Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ μελέτησαν κοραλλιογενή ύφαλο στις ακτές της Νέας Γουινέας. Ο ύφαλος βρίσκεται κοντά σε ζώνη υποθαλάσσιου ηφαιστείου, από το οποίο εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα ψάρια απωθούνται από την οσμή των φυσικών εχθρών τους», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Φίλιπ Μάντεϊ. «Ομως διαπιστώσαμε ότι αρχίζουν να έλκονται από τις οσμές αυτές. Είναι απίστευτο. Επίσης απομακρύνονται περισσότερο από τα ασφαλή καταφύγια και είναι πιο ενεργητικά, κολυμπούν πιο πολύ. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο ριψοκίνδυνη, αυξάνει τον κίνδυνο να δεχτούν επίθεση», είπε. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Τα ύδατα στον κοραλλιογενή ύφαλο είναι παρόμοιας οξύτητας με αυτή που προβλέπεται να επικρατήσει στο σύνολο των ωκεανών τις τελευταίες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον Μάντεϊ, τα ψάρια δεν προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. «Δεν φάνηκαν να προσαρμόζονται στη διάρκεια της ζωής τους», είπε. «Αυτό μας λέει ότι η μόνιμη έκθεση στα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι κάτι στο οποίο τα ψάρια προσαρμόζονται».

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το όξινο περιβάλλον επηρεάζει τη συμπεριφορά αλλά όχι τον μεταβολισμό των ψαριών. «Ο μεταβολισμός των ψαριών που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα ήταν ίδιος με των ψαριών από “υγιείς” υφάλους», είπε η συνεργάτις του Μάρεϊ, Τζόντι Ράμερ. «Φαίνεται ότι ο όξινος χαρακτήρας των ωκεανών στο μέλλον θα επηρεάσει κυρίως τη συμπεριφορά των ψαριών στους υφάλους περισσότερο από άλλες παραμέτρους της ζωής τους».

Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο όξινος χαρακτήρας των ωκεανών επηρεάζει επίσης τα οστρακοειδή, αποσαθρώνοντας τα κελύφη τους. Η επίδραση είναι ήδη αισθητή στις καλλιέργειες οστρακοειδών στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς βαθιά ρεύματα όξινων υδάτων έρχονται στην επιφάνεια κοντά στις καλλιέργειες. Επιστήμονες από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης προβλέπουν ότι η μείωση του pH των θαλασσών μπορεί να μειώσει την αμερικανική παραγωγή οστρακοειδών κατά 25% τα επόμενα 50 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια