GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έμφραγμα στα ειρηνοδικεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη

Η αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων όλης της χώρας που δέχονται μαζικά αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη βάσει του οποίου ρυθμίζονται τα ...

Η αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων όλης της χώρας που δέχονται μαζικά αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη βάσει του οποίου ρυθμίζονται τα χρέη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταφθάνουν από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο 3869 (γνωστό ως νόμο Κατσέλη) φθάνουν αυτή τη στιγμή τις 120.000 και η δικάσιμος που προσδιορίζεται από ορισμένα ειρηνοδικεία της Αθήνας, φθάνει ακόμη και το 2030. Την ίδια στιγμή, η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4224 για μεταβατική περίοδο ενός έτους, έχει μέχρι σήμερα περιορισμένο αποτέλεσμα, στον βαθμό που αφορά δανειολήπτες για τους οποίους έχει κινηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Τα στοιχεία από τις τράπεζες κάνουν λόγο για 40.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, από τις οποίες ωστόσο αυτοί που πραγματικά εμπίπτουν στον νόμο, περιορίζονται στις 5.000 περίπου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πολλοί από τους 40.000 που έσπευσαν να κάνουν αίτηση, δεν τους είχε επιδοθεί κάποια διαταγή και άρα δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο, ενώ ένα μέρος αυτών των αιτήσεων, προέρχεται ουσιαστικά από τον ίδιο δανειολήπτη που έχει οφειλές σε πολλές τράπεζες, περιορίζοντας τον τελικό αριθμό εκείνων που θα υπαχθούν στον νόμο. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμούν ότι ο νόμος λειτούργησε θετικά, στον βαθμό που κινητοποίησε ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών να επιστρέψει στις τράπεζες, επιδιώκοντας μια λύση για την προστασία της κατοικίας του και τη διευθέτηση της οφειλής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια των νοικοκυριών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και των τραπεζών να τιθασεύσουν τον ρυθμό παραγωγής κόκκινων δανείων, είναι σε πλήρη εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί έως και τα τέλη του 2014. Τότε θα εκπνεύσει ουσιαστικά η μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα ενεργοποιηθούν οι συμπληρωματικοί μηχανισμοί που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή το εργαλείο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις τράπεζες.

Οι τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει τις παρατηρήσεις τους σε σχέση με τον Κώδικα και παρά τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν, αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή, πριν από το τέλος του 2014. Σημειώνεται ότι οι αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί αφορούν κυρίως στο κατά πόσο -εκτός από τα στεγαστικά - θα συμπεριληφθούν τα επιχειρηματικά και όλα τα καταναλωτικά δάνεια - ανεξαρτήτως ποσού- παραπέμποντας στην εμπειρία της Ιρλανδίας, στην οποία το αντίστοιχο μοντέλο αφορούσε τα στεγαστικά δάνεια και τα καταναλωτικά άνω των 20.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας δίνει τη δυνατότητα σε ένα δανειολήπτη που αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειό του, να μείνει στο ακίνητο έναντι ενοικίου, αφού προηγουμένως μεταβιβάσει την κυριότητά του προς την τράπεζα. Η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου στην τράπεζα, θα μπορεί να συνοδεύεται με υπογραφή σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης με ελάχιστη χρονική διάρκεια, τα πέντε έτη. Αντίστοιχα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα είτε σε τρίτο (άλλο πιστωτικό ίδρυμα, τρίτο αγοραστή, κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων κ.λπ.), αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται αντίστοιχα με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια έναντι μισθώματος, συνήθως τριετία.

Οι δυνατότητες που προβλέπει ο Κώδικας για τη ρύθμιση των οφειλών, θα συνδυαστούν με το εργαλείο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», που με βάση την πρόταση του υπουργείου ορίζεται στα 1.347 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια